The Water Cave

Array

Sulu Cave is a semi-natural-semi-artificial cave located in Kırıkkale, Keskin district, at the site of Arzu Bayırı. The cave, which was used as a mining gallery in ancient times, is now one of the natural tourism spots.

Marble is found in one part of the cave, which has a total length of 285 meters, and mudstone and sandstone in the other part. The narrow passages in the cave, connecting the natural and artificial parts, are lined with stone walls made in the early Christian period.

The Sulu Cave Emergency Intervention Practice was completed and opened to visitors by the Ministry of Culture and Tourism in 2019. It serves as a museum attached to the Museum of Anatolian Civilizations.

Altuntaş, İmamı Azam Sk., 71800 Keskin/Kırıkkale, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 357 yorumun ortalaması 3.9
Furkan Esen
08 Ağu 2022
(4 ay önce)
Düzenlemesi çok güzel yapılmış. Sıcak havada içeriye girip çok güzel serinleyebilirsiniz. Büyük değil toplamda 15 dakikada girip çıkabilirsiniz. Giriş ücretsiz.
Ebru Bostan
17 Kas 2022
(bir ay önce)
Herhalde türkiyenin hemen hemen tüm mağaralarını gezdiğim için bana çok enteresan gelmedi. Hususi gidilecek bir yer değil ama yol üstünde iken ziyaret edilebilecek yer. Küçük bir yer. Giriş ücretsiz.
Taner Eken
04 Kas 2021
(bir yıl önce)
Özellikle gitmeyin fakat yolunuzu çok uzatmayacaksa kesinlikle uğrayın. Giriş ücretsiz olup içeride farklı bir atmosfer bulunmaktadır. Gidilip görülebilir. Biraz ilgisiz kaldığını belirtmeden geçemeyeceğim.
Aybüke YT
06 Eki 2021
(bir yıl önce)
Ailemle gittik baya güzel bir yer. İçeri girince havası bi değişik his uyandırıyor. Mağaranın tavanlarında su damlacıkları damlıyor. Suyu elimize değdiğim zaman yağ gibiydi. Mutlaka gidilmesi gereken yer..
Ahmed Yalçın Kayalık
15 Tem 2021
(bir yıl önce)
SULU MAĞARA Kırıkkale merkezine 27 kilometre uzaklıkta yer alan Keskin İlçesi merkezinde bulunan Sulu Mağara, yatay olarak gelişmiş, yarı doğal yarı yapay, düden konumlu Paleozoik döneme tarihlendirilen fosil bir mağaradır. Toplam uzunluğu 285 m olan mağara, birbirine bağlı üç kattan ve sırasıyla havuzlu salon, küplü galeri ve alt maden galerisi adı verilen üç galeriden oluşmaktadır. Mağaranın bir bölümünde mermer, diğer bölümünde çamur taşı ve kum taşı bulunmaktadır. Mermerler içerisinde açılan giriş bölümü ile havuzlu salon doğal kesimdir ve Pliyosen Rölyef döneme aittir. Havuzlu salonun Erken Hristiyanlık döneminde yerleşim yeri ve geçici sığınak olarak kullanıldığı varsayılmaktadır. Havuzlu salonu içine alan 115 metrelik bölüm turizm amaçlı gezilebilmektedir. Mağaranın doğal kesiminde yer alan doğu yönündeki küplü ve güneydoğu yönündeki alt galeride yakın zamana kadar maden çıkarılmıştır. Güneyde ve daha aşağıda bulunan galeride ise maden işletilmiştir. Doğal ve yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler, Erken Hristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örülmüştür. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan mağaranın en derin noktası 25 m olup, tavan yüksekliği 1-4 m arasında değerlendirilmektedir. Üç kattan oluşan yapay galeriler maden alımı sonucu oluşmuştur, Ortalama nemi �, sıcaklığı 18 derece olan Sulu Mağara yağışlı dönemler dışında bütünüyle kurudur. Yağışlı dönemlerde akan yağmur sularını toplamak için Antik Çağ'da derinliği 2 metreyi bulan havuzlar yapılmıştır. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet EKİCİ tarafından 2019 yılında yapılan araştırmada Sulu Mağaradan laboratuar örnekleri alınmış ve mağaranın insan sağlığına olumlu yönde etki ettiği, mağaradaki zengin negatif iyonlar sayesinde insanların solunumu daha kolay gerçekleşeceği, söz konusu negatif iyonların doğal yaşantımız sırasında yüklendiğimiz pozitif iyonları atmamızı sağlayacağı hatta mevcut havayı solumanın ağrı kesici etkisi olacağı belirtilmiştir. Sulu Mağara 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılmıştır.