The Whitehead Tower

For a long time, the tower, built in 1749 to observe and warn of fires, was illuminated at night in different colors and used to announce the next day's weather forecast to the citizens of Istanbul. The lighting of the tower in blue indicates that the weather will be clear ...

The Whitehead Tower

For a long time, the tower, built in 1749 to observe and warn of fires, was illuminated at night in different colors and used to announce the next day's weather forecast to the citizens of Istanbul. The lighting of the tower in blue indicates that the weather will be clear the next day, with green rain, yellow fog, and red snow. Today, the tower, which is located within the campus of Istanbul University, is also visible from different neighborhoods of Istanbul.

For a long time, the tower, built in 1749 to observe and warn of fires, was illuminated at night in different colors and used to announce the next day's weather forecast to the citizens of Istanbul. The lighting of the tower in blue indicates that the weather will be clear the next day, with green rain, yellow fog, and red snow. Today, the tower, which is located within the campus of Istanbul University, is also visible from different neighborhoods of Istanbul.

Beyazıt Mah İstanbul universitesi rektörlüğü, Süleymaniye, 34452 Fatih/İstanbul, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 834 yorumun ortalaması 4.5
Abdullah Özdemircan
25 Nis 2022
(8 ay önce)
Beyazıt Kulesi, yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla İstanbul'un Beyazıt semtinde ilk olarak 1749 yılında ahşap olarak inşa edilen 85 metre yüksekliğinde kule. Yapılan ilavelerle kulenin yüksekliği 118 metreye ulaşmıştır.[1] Nöbet, işaret ve sancak katları olmak üzere üç bölümden oluşur. Gözetleme yerine kadar çıkan merdivenler 180 basamaktan ibarettir. Uzun süre geceleri farklı renklerde aydınlatılarak İstanbullulara ertesi günün hava tahminin duyurulması için kullanıldı. Kulenin mavi renkte aydınlatılması ertesi gün havanın açık olacağını, yeşil yağmuru, sarı sisi ve kırmızı karı haber verir. Bu uygulamaya 1995 yılında son verildi, 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin girişimiyle tekrar başlandı.[3] 1997 yılında başlayan restorasyon çalışmalarına kadar kullanılamayacak durumda olan kule iki yıl süren çalışmalar sonucunda eskiden olduğu gibi yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek amacıyla kullanılmaktadır.[2] Günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin Merkez Kampüsü içinde yer alır.
cd uoi
20 Tem 2022
(5 ay önce)
Beyazit meydanında hemen gözünüze çarpan kule gezmek mümkün olmasa da uzaktan görün. Beyazıt Kulesi’nin bu son şeklinin mimarı Balyan’dır. Üst yarısı kesilmiş bir piramit biçimindeki kaide üzerinde yükselen kule Batı mimari üslûbunda inşa edilmiştir. Kaidenin doğu yüzünde bir kitâbe bulunmaktadır. Keçecizâde İzzet Molla’nın tarih manzumesinin yer aldığı ta‘lik hatla yazılmış bu kitâbenin üst kısmında ise bir çerçeve içinde Padişah II. Mahmud’un tuğrası yer almaktadır. Kitâbe hattat Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi tarafından yazılmıştır. 1849’da kulenin sivri külâhlı ahşap çatısı değiştirilmiş, bunun yerine dört yuvarlak pencereli birer odadan meydana gelen üç kâgir kat yerleştirilmiş, kenarlara ise demir parmaklıklar yapılmıştır.1889’da kule üstüne bir bayrak gönderi ilâve edilmiştir. Kule alttan itibaren nöbet, işaret, sepet ve sancak katı olarak adlandırılan kısımlardan meydana gelir. Yüksekliği 85 m. olan kulenin gözetleme mahalli (nöbet katı) 50. metrededir. Kesik piramit şeklindeki ana kaidenin üzerindeki abaktan sonra soğan biçiminde bir pabuç kısmı vardır. Yuvarlak gövdeyi dikine hatlar halinde kesen bu yivli gövde kısmının alt ve üstünde sarmallar yer alır. Gövde kısmından gözetleme katına ters soğan şeklinde bir bölümden sonra geçilir. Teras biçimindeki bu bölümün üstünde sekizgen planlı esas gözetleme bölümü vardır. Bu bölümde dekoratif unsurlar bulunur. Bütün ana duvarları taştan yapılmış olan kulenin merdiveni ahşaptır. Günümüzde de bu tarihî yapı yangın gözetleme kulesi olarak İstanbul Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından kullanılmaktadır. (Bilgiler TDV İslam ansiklopedisi)
Abdullah Şarlak
15 Ara 2022
(2 hafta önce)
Önceden İstanbul Üniversitesi rektörlükten izin almak gerekiyor perşembe günleri 11:30 ve 13:30’da izinli olarak çıkış yapılabiliyor 179 basamak tırmanıyorsunuz çok güzel bir İstanbul manzarası karşınıza çıkıyor oldukça yıpratıcı bir merdiven tırmanışı gerekiyor mutlaka önceden ön izin rezervasyon yaptırmayı unutmayın
İsmail Oğultürk
17 Eyl 2022
(3 ay önce)
Beyazıt Kulesi, yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla İstanbul'un Beyazıt semtinde ilk olarak 1749 yılında ahşap olarak inşa edilen 85 metre yüksekliğinde kule. Yapılan ilavelerle kulenin yüksekliği 118 metreye ulaşmıştır.[1] Nöbet, işaret ve sancak katları olmak üzere üç bölümden oluşur. Gözetleme yerine kadar çıkan merdivenler 180 basamaktan ibarettir. Beyazıt Kulesi Beyazıt Kulesi (1855) Kulenin hava duruma göre değişen gece aydınlatması Başlangıçta ahşap olarak inşa edildi. 1756'daki Cibali yangınında yandı. 1826'da yeniden yapılan kule yeniçeri ayaklanmasında tekrar yandı. Kule üçüncü kez Sultan II. Mahmud zamanında, 1828 yılında Senekerim Balyan'ın mimarlığı altında tekrar yapıldı. Yangın, Beyazıt Kulesinden gündüz sarkıtılan sepetlerle, gece ise fener yakılarak haber verilirdi.[2] Kulenin Beyazıt meydanına bakan bölümünde Sultan II. Mahmud tuğralı kitabe bulunmaktadır. Yesarizade Mustafa İzzet Efendi tarafından yazılan kıta nazım biçiminde kaleme alınmış olan kitabenin hat yazısını da yine Yesarizade Mustafa İzzet Efendi yapmıştır. Uzun süre geceleri farklı renklerde aydınlatılarak İstanbullulara ertesi günün hava tahminin duyurulması için kullanıldı. Kulenin mavi renkte aydınlatılması ertesi gün havanın açık olacağını, yeşil yağmuru, sarı sisi ve kırmızı karı haber verir. Bu uygulamaya 1995 yılında son verildi, 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin girişimiyle tekrar başlandı.[3] 1997 yılında başlayan restorasyon çalışmalarına kadar kullanılamayacak durumda olan kule iki yıl süren çalışmalar sonucunda eskiden olduğu gibi yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin Merkez Kampüsü içinde yer alır.
Hülya
21 Oca 2022
(11 ay önce)
Osmanlı'dan kalma tarihi güzel bir yapı eskiden yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan bu yapı Şimdilerde ise renkli ışıklarla hava durumunu bildirmek için kullanılıyor.
The mess

The mess

The scandal, II. It is a historical structure on the coast of Istanbul Haliç, which was founded by ...
The Bozdoğan water belt

The Bozdoğan water belt

The aqueduct built by the Roman Emperor Valens in the late 4th century is also known as the ...
The Circular Bath

The Circular Bath

The historic Amber Bath is one of the most remarkable works of architect Sinan on the peninsula. The ...
Greek Orthodox Seminary

Greek Orthodox Seminary

The Greek Orthodox Seminary in Heybeliada was founded on October 1, 1844, on Heybeliada, the second largest of ...