Dört Ayak Türbesi

Yapının inşa kitabesi olmadığı gibi, kaynak bilgi de yoktur. Fakat yaklaşık 15 metre kuzeyinde türbeyle aynı ismi taşıyan cami ile çeşme bulunmaktadır ve çeşme üzerindeki kitabeye göre, 1178H. / 1764-65 M. yılında yapılmıştır.

Dört Ayak Türbesi

Yapının inşa kitabesi olmadığı gibi, kaynak bilgi de yoktur. Fakat yaklaşık 15 metre kuzeyinde türbeyle aynı ismi taşıyan cami ile çeşme bulunmaktadır ve çeşme üzerindeki kitabeye göre, 1178H. / 1764-65 M. yılında yapılmıştır.

Yapının inşa kitabesi olmadığı gibi, kaynak bilgi de yoktur. Fakat yaklaşık 15 metre kuzeyinde türbeyle aynı ismi taşıyan cami ile çeşme bulunmaktadır ve çeşme üzerindeki kitabeye göre, 1178H. / 1764-65 M. yılında yapılmıştır. Cami çeşme ve türbe de aynı tip taş malzemesi kullanılmıştır. Bu özelliklerden dolayı muhtemelen cami ile aynı tarihlidir. Çeşme Ebu Bekir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Türbeyi de aynı şahsın inşa ettirdiği düşünülebilir.

Yenice, Kemal Ummiye Cd. No:17, 51200 Niğde Merkez/Niğde, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 69 yorumun ortalaması 4.5
doğan güllü
24 Mar 2023
(4 ay önce)
Tarihi bir camii insanın içi rahatlıyor burada
serkan güner
29 Ağu 2021
(bir yıl önce)
Kuzey-güney doğrultusunda eğimli bir arazi üzerine yerleştirilen, Yeşilburç yolu üzerinde , yenice mahallesinde bulunan cami. Hüdavent Hatun türbesine yürüme mesafesindedir. Düz ahşap tavanlı camiler gurubundadır. Osmanlı döneminde yapılmış bir camidir.1764-1765 yıllarında yapılmıştır.
Rengin Gece
21 Kas 2022
(8 ay önce)
Diyarbakır’a kadar gidip görmeden dönmek imkansız olacağı gibi orada bulunan Kahveci abladan da kahve içmeden dönmeyiniz .)
Medyagram Kreatif
14 Şub 2020
(3 yıl önce)
Niğde/Merkez, Yenice mahallesi Dört Ayak Sokakta yer alır. Yapının inşa kitabesi olmadığı gibi, kaynak bilgide yoktur. Fakat yaklaşık 15.00 m. kuzeyinde türbeyle aynı ismi taşıyan cami ile çeşme bulunmakta ve çeşme üzerindeki kitabeye göre, 1178H. / 1764-65 M. Yılında yapılmıştır. Cami-çeşme ve türbe de aynı tip taş malzemesi kullanılmıştır. Bu özelliklerden dolayı muhtemelen cami ile aynı tarihlidir. Çeşme Ebu Bekir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Türbeyi de aynı şahsın inşa ettirdiği düşünülebilir. Orijinal özelliğini koruyan türbe 1976 ve 1982 yıllarında onarım görmüş, bu onarımlarla kubbenin kaplama taşları yenilenmiş ve çevre düzeni yapılmıştır. Dıştan, 3.82x 3.82 m. boyutlarındaki yapı, baldaken tipi türbeler gurubuna dâhildir. Kubbenin iç kısmında tuğla; ayak, kemer ve kubbenin dış kısmında sarımtırak renkte ince yönü trakit taşı kullanılmıştır. Türbe “L” biçiminde ve 2m. Yüksekliğinde 4 ayağa sivri kemerler yardımıyla oturan 2.70 m. çapında kubbeyle kapatılmıştır. Örtü sistemine köşelerden pandantiflerle geçilmiştir. Ayakların dış köşeleri, kemerlerin üzengi taşları hizasından itibaren pahlanarak 0.40 m. yüksekliğinde ve taş kornişle sonlanan sekizgen planlı kasnak oluşturulmuştur. Kubbe bu kasnak üzerine yerleştirilmiştir. Kubbe altında prizma şeklinde yekpare taş sanduka (yazı yoktur) yer alır. Kaynak: Niğde Tanıtım Kitapçığı "Google' den aynen aktarılmıştır."
Neriman Özgüleç
23 Şub 2020
(3 yıl önce)
Dörtayak caminin orjinali bozulmustur.Avlusu ve son cemaat bölümü yola gitmiştir.Çeşmesi kapatılmıştır.İçini görmedim ama restorasyonla içinin de orjinalitesinin kaybolduğu söylenmektedir.
Dört Ayak Türbesi

Dört Ayak Türbesi

Yapının inşa kitabesi olmadığı gibi, kaynak bilgi de yoktur. Fakat yaklaşık 15 metre kuzeyinde türbeyle aynı ismi taşıyan ...
Hudavent Hatun Turbesi

Hudavent Hatun Turbesi

Anadolu Selçuklu Hükümdarı IV. Rukneddin Kılıç Aslan’ın kızı Hüdavend Hatun yaptırmıştır. Günümüze bazı onarımlar görerek gelen türbe, orijinal özelliğini korumaktadır.
Kesikbaş Türbesi – Şems Tebrizi Makamı

Kesikbaş Türbesi – Şems Tebrizi Makamı

Türbenin inşa kitabesi olmadığı gibi, yapım yılı hakkında da herhangi bir belge mevcut değildir. Günümüze kadar bir çok ...