Hasanboğuldu ve Sütüven Şelaleleri

Edremit’in Zeytinli ilçesi yakınlarında yer alan şelaleler, Kaz Dağları’nın eteklerinde 798 metre yükseklikte bulunuyor. Yemyeşil zeytin ağaçları arasında yer alan Sütüven Şelalesi, Kızılkeçili Çayı üzerinden akıyor ve bu şelalenin 17 metre yükseklikten aşağı akan suyu da Hasanboğuldu Göleti’ni oluşturuyor.

Hasanboğuldu ve Sütüven Şelaleleri

Edremit’in Zeytinli ilçesi yakınlarında yer alan şelaleler, Kaz Dağları’nın eteklerinde 798 metre yükseklikte bulunuyor. Yemyeşil zeytin ağaçları arasında yer alan Sütüven Şelalesi, Kızılkeçili Çayı üzerinden akıyor ve bu şelalenin 17 metre yükseklikten aşağı akan suyu da Hasanboğuldu Göleti’ni oluşturuyor.

Edremit’in Zeytinli ilçesi yakınlarında yer alan şelaleler, Kaz Dağları’nın eteklerinde 798 metre yükseklikte bulunuyor. Yemyeşil zeytin ağaçları arasında yer alan Sütüven Şelalesi, Kızılkeçili Çayı üzerinden akıyor ve bu şelalenin 17 metre yükseklikten aşağı akan suyu da Hasanboğuldu Göleti’ni oluşturuyor. Zeytinli Köyü’ne 4 km mesafede yer alan Sütüven Şelalesi’nin, ”tüvleyen” yani ”sıçrayan su” anlamına geldiği biliniyor. Sütüven Şelalesi’nden Hasanboğuldu’ya doğru yürüdüğünüzde; Roma’dan kalma olduğu bilinen su kemerlerinin sütunlarını görebilirsiniz. Efsanelere konu olan Hasanboğuldu Göleti’nin, aynı zamanda birçok film ve öyküde yer aldığını söyleyebiliriz. Üç farklı hikayesi olan Hasanboğuldu Göleti’nin en çok bilineni; Beyoba Köyü’nde yaşayan Emine ve Ova Köyü’nden Hasan’ın pazarda birbirini görerek aşık olmasıyla başlar. Bu iki genç birbirini sevse de, Emine’nin ailesi Hasan ile evlenmesine izin vermez. Hasan’ın ovada yetişmesi üzerine, Yörük köyünün şartlarına ayak uyduramayacağını düşünürler ancak yine de onu bir sınavdan geçirmeye karar verirler. 40 kiloluk bir tuz çuvalını, 5 saatlik mesafedeki obaya yani Kaz Dağları’nın zirvesine çıkarmasını isterler. Emine önde, Hasan ise arkada yola düşer ve Hasan sadece birkaç km dayanır. Bir süre sonra Hasan’ın arkada olmadığını fark eden Emine, ona verdiği yazmanın suyun içerisinde olduğunu görür. Hasan’ın boğulduğunu düşünen Emine, bu acıya katlanamaz ve göletin yanındaki çınar ağacına kendini asar.

Beyoba, 10300 Edremit/Balıkesir, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 1757 yorumun ortalaması 4.4
Bilal A.
22 Haz 2022
(6 ay önce)
Balıkesir bölgesindeki gezilmesi görülmesi gereken yerlerden birisi de burası. Ulaşımı 2 farklı yoldan sağlanıyor. Biz sanırım daha zor ve kötü olan yoldan gittik. Yol tek yön İçin bile darken gidiş dönüş yapılıyor ve bazı noktalarda ucu ucuna bile geçmek imkansız. Kötü taraftan gittiğimiz için araç girişi içeriye yok, dışarda bırakıyorsunuz ama ücretsiz. Diğer yolun sonunda araç otoparkı var. Bizim girdiğimiz yer sadece yaya geçişi içindi. Şelaleye giriş için kişi başı 12 TL verdik. İçerisi gayet güzel ve ferah. Doğanın tam olarak içinde bir yer. Genç olarak yürümekte yada ilerlemekte zorlanmadım ama orta ve üzeri yaş için kayalık engebeli yolda ilerlemek zor olabilir. Üst kısımda kafelerde var yada daha ilerde Hasan Boğuldu tarafında mangal alanları yada oturma bankları da var. Tuvalet var ama ücretli. Bence burda mangal alanı olmamalı, doğaya saygı gösterilmeli. Bütün kokular birleşince doğa kokusunun önüne geçecek şekilde iğrençleşebiliyor.
Aylin Bayındır
16 Ağu 2022
(4 ay önce)
Havası çok güzel, bol oksijen. Kaz dağlarının doğası görülmeye değer. Şelale milli park içerisinde. Araç ile giriş 36 TL (Ağustos 2022 fiyatıdır). Ona rağmen içerideki yol taşlı ve yenilenmesi gerekiyor. İçeride restoranlar ve ücretli lavabo mevcut. Suyu buz gibi, suya girebilirsiniz ama uzun süre girmenizi tavsiye etmem. Gidiş yolu zeytinli üzerindeydi, son 1 km oldukça zorlu, taşlı ve dar yollar. Dikkat etmenizi ve yavaş gitmenizi öneririm. Yol boyu zeytin ürünleri, incir, nar ekşisi gibi ürünler alabileceğiniz noktalar var köy içinde.
Serkan Soylu (Nano Frekans)
27 Ağu 2022
(4 ay önce)
Kaz dağları mille parı içerisinde yer alıyor. Buz gibi suyu var ve suya girmek yasak değil. Yolları çok iyi olmasada, bazı yorumlarda abartıldığı kadar kötü değil. Kesinlikle gitmeye ve görmeye değer bir yer. Zira şelalenin 500 metre yukarısında Hasan Boğuldu Göleti yer alıyor. Oraya kadar yürüyerek gezmelisiniz. Cennetten bir köşe gibi. Ufak havuzu andıran bazı yerleri var, ailenizle suyun keyfini çıkarabilirsiniz. Mayo ve havlunuzu muhakkak yanınıza alın. Küçük çocuğunuz varsa, geziniz biraz yorucu olabilir. Ama 5 yaş üstü çocuklar için uygun bence. Yeme içme ihtiyacı için içeride iki tane işletme mevcut. Fiyatları ortalama seviyede. Hafta sonu aşırı kalabalık oluyor.
LEYLAli YILANCI
18 Tem 2022
(5 ay önce)
Doğa harikası şelalenin dibindeki göletlerde yüzülebiliyor su inanılmaz soğuk . Piknik alanları mevcut ayağınızın üstünden geçen suda piknik yapmak muhteşem. Akar su üstüne masalar konulmuş. Restoranlarda var üç adet. Mangal yakma alanı var. Hasan boğuldu göletinde yüzülüyor. Suyun çok soğuk olduğunu tekrar söyleyim. Difrizde yüzer gibi o duygu
Atacan Dirim
24 Şub 2022
(10 ay önce)
Muhteşem bir yer. Hava soğuk olduğu için kimseler yoktu, harika bir havası ve doğası var. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer giriş kişi başı 9TL.
Hasanboğuldu ve Sütüven Şelaleleri

Hasanboğuldu ve Sütüven Şelaleleri

Edremit’in Zeytinli ilçesi yakınlarında yer alan şelaleler, Kaz Dağları’nın eteklerinde 798 metre yükseklikte bulunuyor. Yemyeşil zeytin ağaçları arasında ...
Ağlayan Şelale

Ağlayan Şelale

Ağlayan Şelale, bir diğer adıyla da bilinen Patlak Çınar, çevresindeki parkı, restoranı ve ormanındaki parkları ile eşsiz bir ...