Şems-i Sivasi Meydan Cami

Anadolu'daki üç güneşten biri olarak kabul edilen Şems-i Sivasi'nin adını verdiği bu camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Şems-i Sivasi Meydan Cami

Anadolu'daki üç güneşten biri olarak kabul edilen Şems-i Sivasi'nin adını verdiği bu camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Şems-i Sivasi Meydan Camii 1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.  Şems-i Sivasi ise Anadolu’daki üç şemsten biridir. Türk-İslam dünyasının önemli bir kişisidir. Ayrıca camii bahçesinde ünlü mutasavvıf, âlim ve şair Şemseddin Sivasî ile yakınlarının yattığı türbe bulunmaktadır.

Beden duvarları kesme taştan inşa edilen türbe, dıştan sekizgen bir kasnağa sahip olup üzeri tek kubbe ile örtülüdür. Kubbe, üzeri yeşil sırlı, oluklu kiremitlerle kaplıdır. Türbe iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda Şeyh Şemseddin Sivasî’nin sandukası, ikinci kısımda aile fertlerine, torunlarına ait yirmi adet sanduka bulunmaktadır.

Küçükminare, Atatürk Blv. No:39, 58050 Sivas Merkez/Sivas, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 1024 yorumun ortalaması 4.7
The President
21 Haz 2022
(6 ay önce)
Sivas'ın ulusu, büyük mücahid Şemseddin Sivasî adına yaptırılan Sivas merkezdeki camii... Hemen yanında Sivasî Hazretlerinin Türbesi mevcut. Muhakak ziyaret edin.
Ayşe Uygun Kuru
05 Ağu 2021
(bir yıl önce)
Sivas'taki küçük ve tarihi camilerden. Camii yanındaki türbede ünlü mutasavvıf Şemseddin Sivasi sandukası ve aile fertlerine, torunlarına ait sandukalar bulunmakta. Cami ve türbe kitabeleri yanında günümüz alfabesiyle yazılı tabelaların bulunması gerçekten faydalı olmuş
eyyüp islamoglu
05 Kas 2022
(bir ay önce)
Tarihin derinliklerinden günümüze nur saçan bir camii
Ahmet Duran
11 Oca 2021
(bir yıl önce)
Merkezi alanda. Biraz çukurda kalıyor. Küçük bir cami. Caminin Avlusunda Mübarek Sivasi hazretlerinin Kabri şerifi var. Müthiş feyizli bir yer. Mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
Ahmet Polat
24 Eyl 2020
(2 yıl önce)
Şems-i Sivasi Halvetiyye tarikatının Şemsiyye kolunun kurucusu arif bir zat olup Zileli'dir. Yedi yaşında iken babasının mürşidi Amasyalı Şeyh Hacı Hızır Efendi Hazretleri'nin duasını almak üzere babası ile birlikte Amasya'ya gidip Şeyhı Hazretleri'nin teveccühüne mazhar olduktan sonra memleketine döndü. Daha sonra da Tokat'a giderek meşhur âlimlerden Arakiyecizâde Şemseddin Efendi'den tahsile başladı. Daha sonra da İstanbul'a gelerek tahsilini tamamladı. Tarikat bakımından Cumapazarlı Musühiddin Efendi Hazretleri ile Şir­vanlı Medüddin Efendi Hazretleri'nden feyiz aldı. Daha sonra Sivas'a giderek tedris ve irşad hizmetleri ile meşgul oldu. "Huh felek şems-i dolandı nur ile" mısrasının delaleti olan hicri 1006 (m.1597) yılında vefat etti. Kabri Sivas'ta, Meydan Camii avlusunda bulunmaktadır.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Anadolu'nun muhteşem mimari ve kültürel hazinelerinden biridir. İşçiliği ...
Sivas Ulu Cami

Sivas Ulu Cami

Danişmentliler zamanından kalma bir şaheser ...
Şems-i Sivasi Meydan Cami

Şems-i Sivasi Meydan Cami

Anadolu'daki üç güneşten biri olarak kabul edilen Şems-i Sivasi'nin adını verdiği bu camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Hasan ...