Trajan Çeşmesi

Trajan Çeşmesi Roma İmparatoru Traianus ile Efesli Artemis adına inşa edilmiş olan çeşme terafında büyük heykeller bulunuyormuş. Günümüzde bu heykellerden bazıları Efes Müzesi’nde bazıları da Britsh Museum da sergileniyor. Çeşmenin sütunları ise hala sağlam ve ayaktadır. Efes Antik kenti içinde bulunur.

Trajan Çeşmesi

Trajan Çeşmesi Roma İmparatoru Traianus ile Efesli Artemis adına inşa edilmiş olan çeşme terafında büyük heykeller bulunuyormuş. Günümüzde bu heykellerden bazıları Efes Müzesi’nde bazıları da Britsh Museum da sergileniyor. Çeşmenin sütunları ise hala sağlam ve ayaktadır. Efes Antik kenti içinde bulunur.

Efes antik kentinin en önemli yapıları içinde yer alan, Trajen Çeşmesinin, yapısı Tiberius Claudius Aristion ve eşi tarafından M.S. 102 ve 114 yılları arasında Ephesoslu Artemis ile İmparator Traianus onuruna yaptırılmıştır. Liman kentlerinin kaderi olan sivrisinekten bulaşan Sıtma hastalığının yeterli önlem alınamaması üzerine milattan sonra 600'lü yıllardaki depremler ve Sasani akınlarından sonra Efes'te yaşam sona erdi.

Yalnız kalan bölge çobanların ve define avcılarının ilgi odağı haline gelmiştir. 1869 yılında ilk kazıların başlaması ile yapılan kazılarda çıkan buluntular müzede sergilenmeye başlamıştır. Restore çalışmaları ile günümüzde ayağa kaldırma denemesi yapılmıştır; yapının özgün yüksekliği 9,5 m‘dir. İki katlı bir cephe çeşmenin üç tarafını çevirmekte, suyun döküldüğü yerin üzerinde ortada, ayaklarının altında yerküresi, Traianus’un heykelinin kaidesi görülmektedir.
Çeşme büyük bir havuzu üç tarafından da çevrelemekte olup, suyun aktığı bölümde İmparator Trajan’ın bir heykeli yer alır. Sadece İmparatorun heykeli değil, birçok heykel bulunuyordu Trajan Çeşmesi’nde. Heykellerin çoğu günümüzde Efes Müzesi’nde sergileniyor. Efes Antik Şehri’nin göze çarpan kalıntılarından biri de Kuretler Caddesi’dir. Bu eski yerleşim alanı önemli kalıntılarıyla farklı bir zaman dilimine götürecek sizleri.

Trajan Çeşmesinden çıkarılan buluntular müzede sergilenmektedir. Ama kazı çalışmaları başlamadan önce bölgede bulunan birçok tarihi eser Avrupa’ya kaçırıldığını taşındığını göz ardı edilemez.  Efes'teki ilk arkeolojik kazılar British Museum adına J.T. Wood tarafından 1869 yılında başlamıştır.

Trajan Çeşmesine Nasıl Gidilir?

İzmir ilinin Selçuk ilcesinde bulunan Trajan Çeşmesine gitmek için öncelikle Efes antik kentini ören yerine giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra yürüyerek yolunuza devam etmeniz gerekiyor. Efes antik kentini gördükten sonra , ikinci olarak Efes Antik Tiyatrosu, üçüncüsü Celsus Kütüphanesini göreceksiniz. Dördüncü olarak Trajan çeşmesini bulunmaktadır. Her ne kadar yaşanan depremlerden kaynaklı yıpranmış olsada mimari dokusu sizi kendine hayran bırakacaktır.

Efes antik kentine gelmek için belediye otobüsleri ya da dolmuşlar gitmektedir. Özel araçlarınız için park alanı mevcuttur. 

Trajan Çeşmesinin Giriş Ücreti Var Mı? 

Efes Antik Kenti içinde bulunan Trajen Çeşmesine girişte ödediğiniz ücretten hariç bir ödeme alınmamaktadır. Efes Antik kenti giriş ücretlerini aşağıda yer verdik.
Efes Antik Kenti örenyeri giriş ücreti 200 TL'dir.
Efes Yamaç Evler giriş ücreti 80 TL'dir.
Efes Antik Kenti'ne sahip olmuş olduğunuz müze kart ile giriş yapılabilir.

Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri;

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08:30 - 18:00
Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08:00-19:00
Haftanın 7 günü boyunca açık olan antik kent, yıl içerisinde yalnızca dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalıdır. 

Efes Antik Kenti İçinde Gezeceğiniz Yerler

Efes Antik Kenti içinde bulunan Trajen Çeşmesine gelmişken muhakak görmeniz gereken diğer ören yerleri Celsus Kütüphanesi. Mimarisiyle göz kamaştıran ve dönemin en etkileyici binalarından biri olan Celcus Kütüphanesi, antik dünyanın en büyük 3. Kütüphanesidir. Döneminin tarihi dokusunu yansıtan bu yer iyon medeniyetlerinin gelişmişlik seviyelerine bir örnektir. Büyük Tiyatro alanı olmazsa olmaz bir mekandır. 3. Meryem Ana Kilisesi özellikle Hristiyanların uğrak alanı olan bu yer dini olarak çok büyük önem taşır. Yamaç Evler ve Artemis Tapınağda yol üzerinde göreceğiniz mekanlardan biridir.

Acarlar, 35920 Selçuk/İzmir, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 221 yorumun ortalaması 4.8
Ecevit Uzmali
29 Eyl 2022
(6 ay önce)
Güzel bir yer ama satıcılar müşteri yi rahatsız etmeden ve dürüst, (yalnız herkesi kast etmiyorum dürüst satışını yapalarla bir sözüm yok) satışını yaparsa, hem daha iyi olur hem de fazla alış veriş olur bence.
Hazal Gökmen
24 Ağu 2022
(7 ay önce)
Harika bir atmosfer. Çok beğendim ama giderken yaz ayı ise güneş kremi ,şapka ve su almayı unutmayın birde bazı taşlar çok kaygan kaymayan ayakkabı tercih etmenizi öneririm.
Ahmet Karaman
02 Eyl 2022
(7 ay önce)
Efes antik kentinin içerisinde eski Roma dönemine ait olduğu söylenen, görülmeye değer bir çeşme kalıntısı.
VİDAQ SCREW
19 Haz 2022
(9 ay önce)
Tarihi doku güzel bir yer sapkasiz gitmemenizi öneririm.
Bilge Mencük
26 Eyl 2022
(6 ay önce)
Efes antik kenti içinde bulunan anıtsal çeşme imparator Trojan a adanmıştır. Kötü bir restorasyon geçirmiş olsa da hala muhteşemdir.
İskele Pazarı

İskele Pazarı

Urla İskelesi'nde Cumartesi ve Pazar günleri kurulan bu pazar içerisinde doğal, organik, taze sebze meyveler içermektedir. Doğal ...
Buca Göleti

Buca Göleti

Buca Göleti, 167 bin metrekarelik bir alanda kurulu olan bir mesire alanı. Piknik alanları dışında içerisinde hobi bahçeleri, ...
Kurşunlu Han (Bakır Han)/ İzmir

Kurşunlu Han (Bakır Han)/ İzmir

Tire’de bulunan bu han Sadrazam Lütfü Paşa tarafından yaptırılmıştır. Daha çok Tire’ye gelen bakır tüccarları konakladığı için Bakır ...
Çeşme Eşek Adası

Çeşme Eşek Adası

Asıl adı Godi Adası olan Eşek Adası, bir zamanlar adaya bırakılan ve burada çoğalarak serbestçe dolaşan eşeklerden alıyor ...
Trajan Çeşmesi

Trajan Çeşmesi

Trajan Çeşmesi Roma İmparatoru Traianus ile Efesli Artemis adına inşa edilmiş olan çeşme terafında büyük heykeller bulunuyormuş. Günümüzde ...