Valla Kanyonu (Vahşi Cennet)

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, Batı Karadeniz'in doğal güzelliklerinden dünyanın en derin ikinci kanyonudur. Pınarbaşı sınırları içerisindeki Valla Kanyonu, nefes kesen manzaralarıyla tüm doğa tutkunlarını bekliyor.

Valla Kanyonu (Vahşi Cennet)

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, Batı Karadeniz'in doğal güzelliklerinden dünyanın en derin ikinci kanyonudur. Pınarbaşı sınırları içerisindeki Valla Kanyonu, nefes kesen manzaralarıyla tüm doğa tutkunlarını bekliyor.

Valla Kanyonu Özellikleri

  1. Valla Kanyonu’nun en önemli özelliği dünya üzerindeki en derin ikinci kanyon olmasıdır. Böylelikle ülkemizdeki en derin birinci kanyon olarak da yerini almaktadır.
  2. Kanyonu derinliği bazı bölümlerde 100 metreye kadar ulaşmaktadır. Kanyondan geçmek zor, uzun ve risklidir.
  3. Ayrıca tehlikeli girdaplarda can kayıpları yaşanabilmektedir. 2010 ve 2012 yıllarında kaybolan ve daha sonra kurtarılan doğa gruplarının olduğu ve 1 kişinin hayatını kaybettiği kanyon, profesyonel ekipler için bile fazlasıyla tehlikeli. Bu nedenle Kanyondan geçmek isteyenlerin gerekli eğitime sahip olup olmadıklarına bakılma ve ona göre geçiş izni verilmektedir.
  4. Kanyon içerisinde 40’tan fazla şelale bulunmaktadır.
  5. Kanyonun uçurumu ortalama 1000 metre yüksekliğindedir. Kanyonda yabani hayvanların yaşadığı bilinmektedir. Şahin ve akbaba gibi yırtıcı kuşlara da rastlanmaktadır. Kanyonu ziyarete gelenler için seyir terası bulunmaktadır.
  6. Türkiye'de bir başka yerde örneği olmayan, içinde 3 kilometrelik yürüyüş yolu bulunan Horma Kanyonu da ilçemizde. Kanyonda endemik bitki türü de mevcut. 'Küçük Asyalı kanyon eğreltisi' bitkisi, dünyada sadece Horma’da var."

Valla Kanyonun Oluşumu ve Yükseltisi Ne Kadardır?

Küre Dağları Millî Parkı içinde yer alan kanyon , Devrekani Çayı'nın Küre Dağları'nı aşındırmasıyla meydana gelmiştir. Adeta iki el birleşmiş bir kaya parçasının ortadan ikiye ayırmış görüntüsü olan bu kanyonun yükseltisi 800-1200 m derinliği ile dünyanın en derin 2. kanyonudur. Uzunluğu 12 km'dir.

Valla Kanyonuna Nasıl Gidilir?

Muratbaşı köyünde bulunan Valla Kanyonu bulunduğu ilçeye 25 km uzaklıktadır. Muratpaşa Köyü’ne vardıktan sonra yaklaşık 5 kilometre daha ilerleyip kanyona adını veren Valla Mahallesi’ne geleceksiniz. Valla mahallesine ulaşabilmek için şehir merkezinden toplu taşıma ya da araç kiralama imkanlarını deneyebilirsiniz. Ulaşımı çok kolay sayılmaz. Özellikle toplu taşıma ile epeyce zaman kaybettirebilir. Ama kendi aracınızla ulaşım sağlayabilir, kanyon çevresinde kamp bile kurabilirsiniz.  Valla mahallesinden sonra orman içindeki yoldan ilerleyerek Valla Kanyonu’na ve seyir terasına ulaşmak mümkündür.

Valla Kanyonu Kaça Kadar Açık?

Valla Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı'na dahil. Kanyonu sabah 08.00 ile akşam 22.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Haftenin 7 günü açıktır.

Valla Kanyonunu ziyaret edebilmek için izin alınması gerekmektedir. Ancak seyir terasından kanyonu izleyebilmek için izin alınmasına gerek yoktur. Kanyonun seyir terasından haftanın her günü güneşin battığı saate kadar izleyebilmek mümkündür.

Kastamonu Yöresel Yemekleri Nelerdir?

Kastamonu'ya özgü yemekler arasında etli ekmek, banduma, kuyu kebabı, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, mıklama, üryani eriği hoşafı, patates paçası, İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.

Valla Kanyonu ’nda Yürüyüş Yapmak Mümkün mü?

Valla Kanyonu, dünyada en derin ve geçişi en zor kanyonlar arasında yer alıyor. Uzunluğu 12 kilometre olan bu kanyonu, yanınızda profesyonel bir rehber olmadan geçmeniz yasak. Kanyonu geçmeye çalışanların neredeyse 2 gün sürecek olan yolculukları sırasında içeride yer alan doğal tuzaklara yakalanmamaları ve yolculuklarını sorunsuz bitirebilmeleri için rehberle geçiş yapmaları zorunlu. Doğa sporu severlerin bu bilgiyi dikkate alarak gerekli yerlere başvuru yapmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Valla Kanyonu Ne Zaman Keşfedildi?

1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden gezmek için buraya gelen dört öğrencinin kaybolması ve on dört gün sonra Kastamonu'nun diğer ilçesi olan Cide ilçesinden çıkmaları sonucu keşfedilmiştir. Bu kanyonun vahşi cennet olarak anılmasına ve çok ziyaret almasına sebep olmuştur.

Kastamonu’da Eskiden Kimler Yaşamış?

Eski bir yerleşim alanı olduğu bilinen Kastamonu yöresi MÖ.18.yy.da Gas'ların yurdu olmuş, zamanla Hititler, Firigler, Kimmerler, Lidyalı'lar, Pers'ler, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiştir.

37770 Muratbaşı/Pınarbaşı/Kastamonu, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 1148 yorumun ortalaması 4.6
dilara nalbant
21 Tem 2022
(5 ay önce)
Manzara çok güzel, yorgunluğa değiyor. Giderken 1,5 km orman yolunda yürümeniz gerekiyor. Gidiş güzel fakat yokuş olduğu için dönüş biraz zor geliyor. Girişinde bir çay bahçesi var. Manzara eşliğinde çay içebilirsiniz.
cagatay ipek
29 Ağu 2022
(4 ay önce)
Kastamonu, pınarbaşı ilçesinde. Ana yoldan sonra 18 km stabilize yol var. Yer yer bozuk yerler var. Yazın çok tozlu oluyor. Yol bitince muratpaşa köyüne geliyorsunuz. Yürüyüş yolu başlangıcında ki mekan bir aile tarafından işletiliyor. Yiyecek içecekler güzel. Gözlemeler lezzetli. Fiyatları uygun. Yürüyüş orman içinde 1150 metre. Herkesin yürüyebileceği zorlukta. Manzara mükemmel.
Gökhan Tükenmez
23 May 2022
(7 ay önce)
Giriş kişi başı 9 TL. Gidene kadar yollar bozuk tozlu. Kanyona ulaşmak için köy içinden yürüyüş yolu var giderken yokuş aşağıya ama dönüşü baya yorucu oluyor.
N. Açık
20 Eyl 2022
(3 ay önce)
Yolları çok kötü olmasına rağmen gidince değdi dediğimiz bir yerdi görülmeye kesinlikle değer sadece seyir Terası var sanmıştık ama ormanın içinde yürüme yolundan gidiliyor oraya da. Terastan çok o yürüme yeri çok hoşuma gitti. Zamanı olan yakınlardaysa görmeli. Çıkınca yemek yiyip çay içebileceğiniz Erolun yeri var. Gözleme yemek isterseniz uğrayın aile yeridir
Özgür Can
04 Haz 2022
(7 ay önce)
Horma Kanyonu'ndan sonra, tepeden seyir terasından kanyon görmek için ideal bir yer, yolu kötü; 2. vitesi geçemezsiniz; bir Horma kanyonu kadar keyif vermiyor ancak vaktiniz varsa kesinlikle görmeye değer, Valla kanyonu yolunun devamında İlgarini mağarasına giden yola giriyorsunuz, buralara kadar gelmişken o trekking tadını da yaşamalısınız. :) Google haritalardaki konumu doğru, epey de tabela koymuşlar bulmakta zorlanmazsiniz.
Çatak Kanyonu Cam Teras / Kastamonu

Çatak Kanyonu Cam Teras / Kastamonu

Doğal güzellikleri ile hayran bırakan Kastamonu ilinde ziyaret edebileceğiniz bir diğer cam terastır. Çatak Kayonu Cam Teras, 450 metre ...
Şehriban Kanyonu

Şehriban Kanyonu

Şehriban kanyonun Kastamonu'nun Şenpazar ilçesinde bulunan eşsiz bir doğa harikasıdır. Dik yamaçları ile meşhur kanyon zaman zaman bir ...
Valla Kanyonu Seyir Terası / Kastmonu

Valla Kanyonu Seyir Terası / Kastmonu

Ülkemizin en bilinen seyir teraslarından olan Valla Kanyonu Seyir Terası Kastamonu'da mutlaka ziyaret emeniz gereken yerler arasındadır. Valla Kanyonunun ...
Valla Kanyonu (Vahşi Cennet)

Valla Kanyonu (Vahşi Cennet)

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, Batı Karadeniz'in doğal güzelliklerinden dünyanın en derin ikinci kanyonudur. Pınarbaşı sınırları içerisindeki ...
Horma Kanyonu

Horma Kanyonu

Horma Kanyonu Kastamonu merkeze 100 km uzaklıkta bulunan Horma Kanyonu Çatak Kanyonu’na ise 36 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kanyon ...