Atabeygazi Cami (Kırkdirekli Camii)

Array

Kastamonu’da bilinen en eski camiidir. Kırk tane direğin üzerine oturtulan ahşap tavanı nedeniyle Kırkdirekli Camii denildiği gibi Kastamonu kalesinin fethinden sonra ilk Cuma namazı bu camide kılındığı için de fetih camii diye de adlandırılıyor.

Atabeygazi, Kırkızlar Sk. No:9, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 148 yorumun ortalaması 4.8
Orhan
16 Nis 2022
(8 ay önce)
Atabeygazi Camii, 1273 yilina dayanan tarihi ile Kastamonu'nun en eski camisi. Muzaffereddin Yavlak Arslan tarafından inşa edilen Camii, sadeliği ve huzur veren atmosferi ile çok etkileyici bir yapıya sahip. Kırk ahşap direğin taşıdığı tahta tavanı sebebiyle halk arasında "Kırk Direkli Camii" olarak da biliniyor. Fethin simgesi olan kılıç kuşanarak minbere çıkma geleneği ise Hüsamettin Çoban Bey dönemine dayanıyor. Ayrıca, Camii'nin inşasına sağlayan Çobanoğulları, Candaroğullari kadar bilinmiyor olmasına karşın tarihimizde önemli bir yere sahipler. Kayı boyundan gelen ve 13.yy'da önemli bir güce sahip olmaları nedeniyle doneminin en önemli beyliklerinden biri olan Çobanoğulları, Osman Gazi ve seleflerinin de Osmanli beyliginin kuruluş öncesi döneminde bağlı olarak hareket ettikleri büyük bir beylik. Hüsamettin Çoban Bey ve halefleri 13.yyda özellikle Bizans üzerine akinlar düzenleyen, Karadeniz'i aşarak Kırım'da dahi fetihler yapan mücadeleci ve etkin beyler. Kastamonu'nun en önemli tarihi miraslarindan biri olan bu muhteşem Camii mutlaka görülmeli.
Ebubekir Şimşek
03 Kas 2021
(bir yıl önce)
Beylikler dönemine ait tipik çok ayaklı bir camidir. Halk dilinde Kırkdirekli olarak da bilinmektedir. Kargir kesme taş duvardan çevrelenmiş ve taşıyıcı üst örtü, ayaklar ahşap direklerden kurulmuştur. Tepedeki şehre hakim konumu, kale ile kurduğu ilişki muazzamdır.
Chumani Shuman
04 Ağu 2022
(5 ay önce)
Gerçekten çok etkileyici bir camii, içerde huzur ve tarih kokusu var. en sıcak zamanlarda bile serin, geniş bir zaman ayırıp içerde manevi açıdan kendinizi zenginleştirebilirsiniz. Dünyanın ne kadar boş ve kısa olduğunu bir kere daha anlıyosunuz. Ancak çevresinde Çobanoğlu beyliği ve devaminda eklenen Osmanlı Devleti zamanından devlet ileri gelenleri ve alplerin kabri bulunmasına rağmen gereken saygı gosterilmiyor, kabirlerin cevresi sigara izmariti, çöp dolu, ihmal edildiğinden bazı mezar duvarları çökme noktasında, cami avlusundaki türbegah bakımsız bırakılmış ve kapısı kilitli, yetkililer kendiliğinden çökmesini mi bekliyor anlamadım, içeri girip rahatça okunması gerek
Canan
08 Şub 2021
(bir yıl önce)
Kastamonu nun en eski camisiymiş . Kastamonu’yu fetheden Hüsamettin çoban bey kale eteklerine 1273 yılında hemen bu camii yi inşa ettirmiş ve fethin simgesi olarak her cuma hutbesine kılıç kuşanarak çıkmış ve bu gelenek sonraki yıllarda devam ettirilmiş. Camii nin kırk direkli olarak anılmasının sebebi ibadet mekanını 40 ahşap direğin taşımasıdır . Diğer camiilerden farklı kılan en önemli özelliği budur. Görünmesi gereken nadide camilerimizden biridir .
Fatih Altundağ
21 Ağu 2022
(4 ay önce)
Kastamonu nun İlk Camii şerifi; Atabeygazi Kırkdirekli Camii.. Kastamonu kalesine çok yakın olan mabed Atabeygazi Mahallesinde bulunuyor. Mutlaka görmelisiniz..
Mahmutbey Camii

Mahmutbey Camii

Mahmutbey Camii, Kastamonu'nun merkezinde gizemli bir hikayeye sahip olan Mahmutbey Camii, tarihin derin izlerini taşıyan mistik bir yapıdır. ...