Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır Kalesi, il merkezinde bulunmaktadır. Sur duvarlarının uzunluğu 5700 m’ye ulaşmaktadır. Surlar yer yer 12 m. yükseklikte ve 3-5 m. genişliğindedir. Kalenin dört kapısı ve seksen iki burcu vardır.

Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır Kalesi, il merkezinde bulunmaktadır. Sur duvarlarının uzunluğu 5700 m’ye ulaşmaktadır. Surlar yer yer 12 m. yükseklikte ve 3-5 m. genişliğindedir. Kalenin dört kapısı ve seksen iki burcu vardır.

Diyarbakır Kalesi, il merkezinde bulunmaktadır. Sur duvarlarının uzunluğu 5700 m’ye ulaşmaktadır. Surlar yer yer 12 m. yükseklikte ve 3-5 m. genişliğindedir. Kalenin dört kapısı ve seksen iki burcu vardır. Burçlardan en önemlisi 1208 yılında Artuklu hükümdarı Melik Salih Memduh tarafından inşa ettirilen Yedi Kardeş Burcu’dur. Burç üzerinde çift başlı kartal, kanatlı aslan kabartmaları bulunmaktadır. Kitabesi bir kuşak halinde burcu çevrelemektedir. M.S. 349 yılında Romalılar zamanında inşa edilen kale, İslami dönemlerde de birçok kez onarılmış ve yapılan eklemelerle günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur.

Cevat Paşa, Karaman Sk. No:60, 21300 Sur/Diyarbakır, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 3647 yorumun ortalaması 4.7
YİĞİT
10 Eyl 2022
(3 ay önce)
Diyarbakır, kültürüyle ve tarihi yapılarıyla ön plana çıkan bir şehir olarak yer alıyor. Bu bölgede gezilecek o kadar çok tarih kokan bölgeler var ki insanlar burayı aynı gün içerisinde rahat rahat gezmekte zorlanabilir. Bu bölgenin meşhur yerleri arasında şehrin kalesi ve arkeoloji müzesi yer alıyor. Bu kale, Diyarbakır ilinin Sur ilçesinde yer alan tarihi bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Gezilmek üzere hem iç hem de dış kale bulunan bu bölgenin Urfa Kapı, Mardin Kapı, Yeni Kapı ve Dağ Kapı kısımları bulunuyor. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan bu kale 2015 yılında resmî olarak miras listesine girdi. Çin Seddi’nden sonra dünyanı en büyük surları olarak kabul edilen Diyarbakır Kalesi surlarının iç kısmında ve dış kısmında şehir yer alıyor. Surlar adeta şehrin içinde karışmış gibi. Milattan önceye dayanan bir geçmişi olan bu surlar günümüzde ziyaretçilerini ağırlıyor. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ise Bu kalenin içinde yer alan ve 1934 yılında açılan bir müze olarak yer almakta. Turistlerin ilgi odağı haline gelen bu yer, 1986 yılında yeni yerine taşındı. Arkeolojik eserlerin sergilendiği bu yerde Geç Paleolitik, Hitit, Roma, Bizans, Erken Hristiyan, Kalkolitik, Neolitik, Asur, Emevi, Abbasi ve Osmanlı gibi pek çok medeniyetin izi yer alıyor. Müze, 2004 yılında fiziki sorunlardan dolayı bir süreliğine düzenlemeye alınıp 2015 yılının Haziran ayında tekrar hizmete girdi. Müzede yer alan eserlerden bazılarını saymak gerekirse Atatürk Karargahı, çeşitli eski eşyalar ve sikkeler olarak yer almakta. Diyarbakır’da yer alan Diyarbakır Kalesi ve Arkeoloji Müzesi’ni gezmek isteyen turistlerin gitmesi gerektiği yer Sur ilçesi olmakta. Sur ilçesinde yer alan bu bölge surlarla çevrili bir şehri içeriyor. Surların dışı ve içinde de şehir bulunuyor.
erdinç dinçer
18 Kas 2022
(bir ay önce)
Surları ile çarşıyı çevrelemiş , merkezde bulunan tarihi korunmuş bir yapı. İçerisinde oturup dinlenebileceğiniz geniş bir parkı var. Müzesi de park la yanyana kale içinde bulunuyor. Doğal yapıyı koruyarak düzenlenmiş. Arkeolojik yapısını güzel sergilemisler. Eski binalar kullanımda değerlendirilmiş. Mimarisi güzel st George kilisesi bulunuyor.
mustafa deliktas
28 Ağu 2022
(4 ay önce)
Arkeoloji müzesinde M.Ö ve M.S dönemlere ait eserler var.Diyarbakır sıcağında serin bir ortamda gezme imkanı sunuyor. 28 Ağustos 2022 Pazar günü gezme imkanı buldum. Giriş ücreti 20 TL. Bazı eserler bulunduğu yerde koruma altında olsada üzerinde cam olmadığı için dokunuluyor. Müze bahçesi aynı zamanda düğün fotoğrafları çekmek için de kullanılıyor.
Süleyman Alkan
30 Eyl 2022
(3 ay önce)
Hevsel Bahçeleri ile birlikte UNESCO dünya mirası listesinde olan ve görülmesi gereken bir yer. Pek çok medeniyetin izlerini taşıyan 7 bin yıllık tarihi dokuyu ziyaret etmek heyecan veriyor. Kalenin içerisi genellikle kalabalık oluyor. Müzenin bahçesi daha sakin ve dinlendirici. Buradaki farklı mimarideki binaları, müzeyi ve kiliseyi gezip oturup soluklanmak gerek. Surlardan ve Kilisenin içerisinden Hevsel Bahçelerini görebiliyorsunuz.
Kimyacı Mesut
17 Tem 2022
(5 ay önce)
Diyarbakır ın bu kadar güzel ve tarihi bir yer olduğunu bilmiyordum. Kesinlikle gelip tarihi yerler gezilmesi gerekir. Surların restorasyonu hala devam ediyor ama Etnoğrafya müzesi içinde ilginç yerler ve bilgiler var. Gerçi bizim millet müze gezmeyi sevmez ama orijinal şeyler var. Müze içine giriş 18 yaş altına ve MEB öğretmenine ücretsiz. Diğerleri için 20 TL.
Selman Kalesi

Selman Kalesi

İlçenin güneyinde, ilçe merkezinden 10 km uzaklıkta, Dicle nehrinin kenarında, nehre hakim bir tepe üzerinde kurulmuştur. Kitabesi yoktur, ...
Eğil Kalesi

Eğil Kalesi

Kale Dicle nehri kıyısında, dik, yüksek, kayalık bir dağ üzerine inşa edilmiştir. İlçedeki ilk yerleşim alanıdır.
Amini Kalesi

Amini Kalesi

İlçe merkezine 5 km uzaklıkta, Dicle nehrinin iki kolunun birleştiği yerde, yüksekçe bir kaya üzerinde inşa edilmiştir. Kalenin ...
Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır Kalesi, il merkezinde bulunmaktadır. Sur duvarlarının uzunluğu 5700 m’ye ulaşmaktadır. Surlar yer yer 12 m. yükseklikte ve ...
Boşat Kalesi

Boşat Kalesi

Boşat kalesi Silvan'ın kuzeyinde bulunmaktadır. Birçok tarihi eserlere sahip bir bölgedir. Fars hüedilmiştir. Eski dönemlerde Zindan olarak kullanılmıştır. ...