Ermeni Kilisesi

1881 yılında yapılan kilisenin iki tarafında çan kuleleri bulunmaktadır. Kızıl kesme taştan yapıldığı için Kızıl Kilise de denilen yapı belli belirsiz fresklerle bezelidir. Kilisenin arka kısmında vaftiz odası, güney kısmında papaz odası bulunuyor. Kilisenin kitabesinde şunlar yazılıdır: “Cemaat üyelerinin yardımlarıyla kutsal üçlü (SURP YERRORTUTYUN) adına bir kilise inşa edildi. Patrik Nerses hükümranlığında, Sivrihisar’ın imanlı cemaati, Minteş Panoyat mimarın 1881’ de unutulmaz eseri Surp Yerrortutyun Kilisesi inşa edildi.” şeklinde bir yazı bulunuyor.
Gedik, Muzaffer Atasoy Sk., 26600 Sivrihisar/Eskişehir, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 270 yorumun ortalaması 4.4
Bekir Albasan
09 Şub 2022
(bir yıl önce)
Yaklaşık olarak yapımından bu yana 400 sene civarlarında ayakta kalmış bir yapının bu denli bakımsız olması beni derinden üzdü. Festivallerde kullanılmak için böylesine önemli bir eseri hiç etmenin bir anlamı yok yani en azından ben öyle düşünüyorum. Güzel bir şekilde korunması gereken ve turist çekebilecek bir alanın iç duvarlarının kazınmış sonrasında boyanmış olması ve duvarlarının çoğu yerlerinin dökülme aşamasına gelmesi çok kötü bir durum. Kilise önündeki yapı tarihçesi de yırtılmış bir halde okumak isteyen insanların internetten sadece bilgi alabilmesi de cabası. Daha güzel şekilde görmek istediğim bu yapı benim için bir hayal kırıklığı oldu. Festival günü çalışma yapan ve fotoğraflarda da göstermiş olduğum çöplerini içeride yerlerde bırakan insanları da anlamak mümkün değil.
tamer kahyaoğlu
09 Ara 2022
(4 ay önce)
Surp Yerotutyun Ermeni kilisesi 1650 yolunda inşa edilmiş, 1876 yangınında zarar gören kilise 1881 yılında yeniden inşa edilmiş. Türkiye’de ki en büyük 2.kilise olarak kayıtlara geçen kilise tamamı yerel taşlardan imal edilmiştir. 1853-56 yollarında Kırım savaşı esnasında Kırım ve Kafkasya’dan göçeden Ermeniler Sivrihisar’a yerleşmiştir. 2 tarafında çan kuleleri bulunan kilise kızıl kesme taştan yapıldığı için kızıl kilise olarakta bilinmekte olup saat kulesinin alt tarafında bulunmaktadır. Şu an kullanılabilir durumdadır.
Kadir keleş
07 Eki 2022
(6 ay önce)
Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Surp Yerortutyun (Ermeni) Kilisesi 1650’de inşa edilmiş olup, 1876’da yangın sonucu zarar görmüş ve 1881 senesinde Patrik Nerses Varjabedyan döneminde mimar Mintes Panoyat tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni mahallesinin orta kısmına saat kulesinin eteklerine yapılmıştır. Tamamı taş işçiliği olup yerel taş imalidir. Yapımında pek çok Türk de çalışmıştır. Türkiye’nin en büyük Kiliselerinden biridir. Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Surp Yerortutyun (Ermeni) Kilisesi 1650’de inşa edilmiş olup, 1876’da yangın sonucu zarar görmüş ve 1881 senesinde Patrik Nerses Varjabedyan döneminde mimar Mintes Panoyat tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni mahallesinin orta kısmına saat kulesinin eteklerine yapılmıştır. Tamamı taş işçiliği olup yerel taş imalidir. Yapımında pek çok Türk de çalışmıştır. Anadolu’nun en büyük 3 kilisesinden biridir. 1400 m2’lik alanda inşa edilmiş olup uzun yıllar bakımsız kalmıştır. Yapı, kültür ve toplantı amaçlı pek çok hizmete elverişli haldedir.
Erkan KULAKSIZ
24 Eki 2021
(bir yıl önce)
Anadolunun bu küçük ilçesinde yer alan bir kilisenin bu kadar güzel korunmuş olması beni şaşırttı açıkçası. Gerçi kilisenin içine girince gördüm ki o kadar şaşırmaya gerek yokmuş çünkü içinde kiliseye dair hiç bişey kalmamış duvarlar ya kazınmış ya boyanmış bomboş bir alan kalmış. Ufak tefek detaylarda kiliseden kalan ikon ya da yazıları görüyorsunuz. Yine ge görülmeye değer.
Salih Çimen
30 Ağu 2021
(bir yıl önce)
Surp yerotutyun Ermeni klisesi Eskişehir Sivrihisar ilçesinde bulunuyor 1650 yılında inşa edilmiş olup 1876 da yangın sonucu zarar görmüş 1881 senesinde tekrar inşa edilmiştir yapımında bir çok Türk de çalışmıştır. Türkiye deki en büyük kliselerden bir tanesidir klisenin iki tarafın dada çan kuleleri bulunmaktadır. Kızıl kesme taştan yapıldığı kızıl klise de denilen yapı belli belirsiz fresklerle bezelidir diyorlar ama çok incelememe rağmen ben göremedim çevresinde saat kulesi açık hava heykel müzesi ulu cami gibi önemli yerler bulunmaktadır
Berberini Kaya Kilisesi

Berberini Kaya Kilisesi

Antik bir kilise görmek için yolunuzu arkeolojik değerleri ile ünlü Kümbet Köyü’ne tekrar düşürebilirsiniz. Kaya içine oyulan bu ...
Ermeni Kilisesi

Ermeni Kilisesi

1881 yılında yapılan kilisenin iki tarafında çan kuleleri bulunmaktadır. Kızıl kesme taştan yapıldığı için Kızıl Kilise de denilen ...