Bir bakışta
Erzurum Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Doğuda Ardahan, Kars, Ağrı, batıdan Erzincan, Bayburt, kuzeyden Rize, Artvin, güneyden Muş ve Bingöl illeri ile komşudur. Ortalama rakımı 1853 metredir, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 4. ilidir. Topraklarının yüzde yetmişi Doğu Anadolu bölgesinde, yüzde otuzu ise Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Dağlık bir araziye sahip olan şehrin en yüksek doğru 3176 metre ile ejder tepesidir.
Anadolu’nun doğudaki kapısı olan Erzurum bulunduğu yerin askeri ve ticari önemi dolayısıyla tarih boyunca canlı bir merkez olma özelliği taşımıştır. Bulunduğu bölgedeki savaşlar sebebiyle zaman zaman sarsılan ekonomisi Osmanlı döneminde önemli bir ticari canlılık elde etmesinde etkili olmuştur. Tarihi İpek yolu üzerinde bulunması ticaretini olumlu yönde etkileyen faaliyetlerden birisi olmuş, Asya’dan gelen ticari ürünlerin Avrupa’ya naklini sağlamıştır. Böylece giriş ve çıkış yapan ithal ve ihraç piyasasından alınan gümrük vergileri sebebiyle Erzurum zamanının önemli bir vergi merkezi olmuştur. Erzurum gümrüğünde görev yapan Evliya Çelebi’ye göre İstanbul ve İzmir’den sonra ticaretin en canlı olduğu yer burası idi.
Zengin bir arkeolojik birikime de sahip olan şehrin ilk bilinen yerli halkı Urartular’dır; bu bilgiye Karaz ve Pulur höyüklerinde yapılan kazılarda elde edilen çanak ve çömleklerden yola çıkılarak ulaşılmıştır. Bunu; Persler, Romalılar, Sasaniler, Emeviler, Bizanslar ve Türkler takip etmiştir. İlk ismi Karin’dir. Bizanslar milattan sonra 415-422 tarihleri arasında Erzen’in batısında doğudan gelen saldırılara karşı bir şehir kurmuş ve bu şehirde Theodosiopolis adını vermişlerdir.
Ermeniler tarafından Karin, Rumlar tarafından Theodosiopolis, mülteciler tarafından Erzen olarak adlandırılmıştır. İran’da bulunan Erzen ile karıştırılmaması içinde Erzen-i Rum olarak adlandırılmış ve zamanla bugünkü adı olan Erzurum adını almıştır.
Mevsim Ortalaması
İdeal Ziyaret Zamanı
Yaz ve Kış Aylarıİdeal Gezi Süresi
4Gezi Planı Sayısı