istanbul
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Nerede? Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Yol Tarifi, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Tarihi, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Özellikleri, Büyükçekmece Köprüsü Kimin Eseri? Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Çevresinde Neler Yapılır? Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Hakkında merak ettiğiniz bilgiler Nomatto’da!

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Büyükçekmece ile Mimarsinan Mahallesi arasında tarihi bir köprüdür. Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Köprü, Büyükçekmece Gölü'nün Marmara Denizi'ne bağlandığı noktada bulunur. Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar Seferi sırasında karşıya geçmekte zorlanan ordusu için yapılmasını emrettiği köprü, 1567'de tamamlanmıştır. Köprünün girişinde Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kurşunlu Han ve I. Süleyman Çeşmesi gibi tarihi yapılar bulunur. Mimar Sinan'ın "şaheseri" olarak nitelendirdiği köprü, 636 metre uzunluğunda ve 7,17 metre genişliğindedir. 4 bölümden ve 28 kemerden oluşur. 1986-1989 yılları arasında restore edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Nerede? Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Yol Tarifi, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Tarihi, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Özellikleri, Büyükçekmece Köprüsü Kimin Eseri? Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Çevresinde Neler Yapılır? Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Hakkında merak ettiğiniz bilgiler Nomatto’da!

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü hakkında, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Büyükçekmece ile Mimarsinan Mahallesi arasında yer alan tarihi bir köprüdür. Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir ve İstanbul'a 36 km uzaklıktadır. Köprü, Büyükçekmece Gölü'nün Marmara Denizi ile birleştiği noktada bulunur. Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar Seferi sırasında ordunun zorlukla karşıya geçmesi üzerine yapılmasını emrettiği köprü, oğlu II. Selim zamanında 1567'de tamamlanmıştır. Köprünün girişinde Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kurşunlu Han ve I. Süleyman Çeşmesi gibi tarihi yapılar bulunur. Mimar Sinan'ın şaheseri olarak nitelendirdiği köprü, 636 metre uzunluğunda ve 7,17 metre genişliğindedir. 4 ayrı bölümden ve 28 kemerden oluşur. Restorasyon çalışmaları 1986-1989 yılları arasında yapılmıştır. Büyükçekmece'nin sembolü olan bu köprü, bölgenin önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir.

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Nerede?

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü nerede? Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, İstanbul ilinin Büyükçekmece ilçesinde bulunmaktadır. Büyükçekmece ile Mimarsinan Mahallesi arasında yer alır.

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Yol Tarifi

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü yol tarifi, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'ne ulaşmak için çeşitli ulaşım seçenekleri bulunmaktadır. İşte bazı öneriler:

  • Araçla: İstanbul'un farklı bölgelerinden araçla gelebilirsiniz. Eğer kendi aracınızla geliyorsanız, navigasyon uygulamalarını kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. Büyükçekmece'ye gelen İstanbul çevre yolunu (TEM) veya E-5 Karayolu'nu kullanabilirsiniz. Büyükçekmece'ye vardıktan sonra köprüye ulaşmak için tabelaları takip edebilirsiniz.
  • Toplu Taşıma: İstanbul'un farklı bölgelerinden Büyükçekmece'ye toplu taşıma ile gelebilirsiniz. Metrobüs hattını veya şehir içi otobüs hatlarını kullanarak Büyükçekmece'ye ulaşabilirsiniz. Ardından köprüye yakın bir durakta inip yürüyerek veya taksi veya dolmuş gibi alternatif toplu taşıma araçlarını kullanarak köprüye ulaşabilirsiniz.
  • Özel Turlar: Bazı tur şirketleri İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini ziyaret eden turlar düzenlemektedir. Bu turlardan birine katılarak rehber eşliğinde Köprüyü ziyaret edebilirsiniz.

Hangi ulaşım yöntemini tercih ederseniz edin, önceden güzergâhınızı ve ulaşım detaylarını planlamanız faydalı olacaktır.

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Tarihi

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü tarihi, köprü üzerindeki Arapça kitabe, eserin Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle başlandığını ve oğlu II. Selim tarafından 975'te (1567-68) tamamlandığını belirtmektedir. İstanbul'dan Rumeli'ye uzanan kervan ve sefer yolu üzerinde yapılan bu büyük su yapısı, bölgedeki alçak ve dar kara parçasının genellikle bataklık olması nedeniyle İlkçağ'dan beri geçişi kolaylaştırmak için bir köprü yapılmasının gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. İstanbul'u batıya bağlayan Via Egnatia ana yolunun üzerinde yer alan bu köprü, Ortaçağ boyunca önemli bir rol oynamış, ancak Bizans İmparatorluğu'nun son dönemlerinde bakımsızlık nedeniyle harap olmuştur.

Kanuni Sultan Süleyman, burada yeni bir köprü inşa edilmesini istediğinde, Hassa başmimarı Koca Sinan, kısa bir köprü yerine uzun bir köprü yapmayı tercih etmiştir. Eski Roma Köprüsü'nü eleştiren Sinan, yeni köprüyü daha güneyde kurulacak şekilde planlamıştır. Büyükçekmece'deki eski köprünün harap olduğunu gören Kanuni Sultan Süleyman, yeni köprü inşası için ferman verdiğinde Mimar Sinan, her köprü ayağı için büyük kalıp sandıklar yaptırmış ve bunları kurşunla birbirlerine bağlamıştır. Büyükçekmece Köprüsü, günümüze ulaşan muazzam bir örnektir. Mimar Sinan'ın ustalığını ve Osmanlı dönemi Türk mühendisliğinin önemini yansıtan bu yapı, mimari açıdan ve çok geniş bir arazi üzerine kurulmuş olması bakımından önemli bir anıttır.

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Özellikleri

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü özellikleri genel olarak şöyledir:

  • Yapımı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlatılmış ve II. Selim zamanında tamamlanmıştır.
  • Büyükçekmece ve Mimarsinan Mahallesi arasında yer alır. 
  • Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.
  • İstanbul'a 36 km uzaklıktadır.
  • 636 metre uzunluğunda ve 7,17 metre genişliğindedir. 
  • 4 ayrı bölümden ve 28 kemerden oluşur. 
  • İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan tarihi ticaret yolu üzerinde yer alır. 
  • Restorasyon çalışmaları 1986-1989 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.
  • Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kurşunlu Han ve I. Süleyman Çeşmesi gibi tarihi yapılar köprünün girişinde bulunur. 
  • Mimar Sinan, bu köprüyü "şaheseri" olarak nitelendirmiştir.

Büyükçekmece Köprüsü kimin Eseri?

Büyükçekmece Köprüsü kimin eseri? Mimar Sinan, Büyükçekmece Köprüsü'nün yapımına 1565 yılında, yani tam 77 yaşında başlamış ve 1567 yılında bitirdiğinde “imzasını attığı” ilk eser olmuştu.

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Çevresinde Neler Yapılır?

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü çevresinde neler yapılır? Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü çevresinde yapabileceğiniz bazı aktiviteler şunlar olabilir:

İstanbul Gezi Planları, İstanbul Yapılacak Aktiviteler ve İstanbul Konaklama sayfalarımızı ziyaret edebilir, isterseniz İstanbul gezilecek yerler sayfamızdan kendinize ait gezi planı oluşturabilirsiniz. 

  • Köprüyü Ziyaret Etmek: Köprünün tarihi ve mimari güzelliklerini keşfetmek için köprüyü ziyaret edebilirsiniz. Köprünün yapımı ve tarihi hakkında bilgi edinmek için bilgilendirici tabelaları inceleyebilirsiniz.
  • Manzara Seyri: Büyükçekmece Gölü ve çevresindeki doğal güzellikleri görmek için köprüden manzara seyri yapabilirsiniz. Özellikle gün batımında göl manzarası oldukça etkileyicidir.
  • Fotoğraf Çekimi: Köprü ve çevresindeki tarihi yapıları ve doğal güzellikleri fotoğraflamak için ideal bir yerdir. Tarihi dokuyu ve manzarayı ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinanızı yanınıza almayı unutmayın.
  • Yürüyüş ve Piknik: Köprü yakınlarında bulunan park ve yeşil alanlarda yürüyüş yapabilir veya piknik yapabilirsiniz. Doğayla iç içe vakit geçirmek için ideal bir ortam sunar
  • Çevredeki Tarihi Yerleri Ziyaret Etmek: Köprüye yakın konumda bulunan tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz. Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kurşunlu Han ve I. Süleyman Çeşmesi gibi tarihi eserleri görebilirsiniz.
  • Deniz Keyfi: Büyükçekmece'nin sahilinde bulunan plajlarda denize girebilir veya deniz kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında serinlemek için idealdir.
  • Restoran ve Kafe Keyfi: Çevrede bulunan restoran veya kafelerde oturup bir şeyler yiyerek veya içerek dinlenebilirsiniz. Göl manzarası eşliğinde yemeğinizi yemek keyifli olacaktır.

Bu aktiviteleri yaparken çevreyi korumayı ve temiz tutmayı unutmayın.

Mimarsinan, Mimar Sinan Kavşağı, 34535 Büyükçekmece/İstanbul, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 531 yorumun ortalaması 4.7
Mustafa Başaran
24 Nis 2022
(8 ay önce)
Gündüz ayrı güzel, gece ayrı güzel, tek kelimeyle mükemmel bir eser, çevresi güzel. Ancak yakınında bulunan çimento fabrikası malesef güzelliğine gölge düşürüyor 😞
Hayri Taş
16 Ara 2021
(bir yıl önce)
Metrobüsün son durağında indikten sonra otobüslerle yada minibüslerle ulaşımı sağlanıyor. ben 401 nolu otobüsle gittim üst geçit durağında indim. genel olarak beğendim. ama biraz bakımsız buldum.
Yusuf Keskin
27 Ağu 2022
(4 ay önce)
Mimar Sinan in eserlerim içerisinde Şaheserim dediği bur kopru imiş. Kanuni Sultan Süleyman in emri ile başlanmış, ölümünden sonra oğlu 2. Selim bitirmiş.Mimar Sinan girişte mütevazi küçük bir cami ve bir kervansaray sa inşaa etmiş.caminin minaresi orijinal dunyada benzeri yok imis bir diğer örneği Mısır daymis.Kopru yapımıyla ilgili yazılardan bakabilirsiniz. Kopru yapmak için küçük adaciklar yaptırmış büyük mimar. Allah onlardan razı olsun eserleri halen dimdik ayakta.
Hülya
28 Eki 2021
(bir yıl önce)
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, 1567 yılında dönemin Osmanlı Padişahı, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile yapılmıştır. Amacı Zigetvar seferi sırasında askerlerin Büyükçekmece'den Çatalca yönüne rahatça geçmelerini sağlamaktır. 1568 yılında Mimar Sinan tarafından tamamlanan köprü amacına ulaşmıştır. Ayrıca köprü Zigetvar Seferinin başarı ile tamamlanmasında oldukça büyük bir rol oynamıştır.
MEHMET ŞİMŞEK
27 Tem 2021
(bir yıl önce)
Yaklaşık 660 metre uzunluğunda muhteşem bir yapıt Mimar Sinan'ın gözlerden ırak pek bilinmeyen muhteşem şaheseri mühendislik harikası görkemli kitabesi üç adet iniş çıkışlı rampası küçüklü büyüklü kemerleri sapasağlam ayakları tüm bakımsızlığa ve ilgisizliğe rağmen hala dimdik ayakta. Köprü bakımsız etrafının peyzajı yetersiz ama görülmeye değer bir şaheser
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Büyükçekmece ile Mimarsinan Mahallesi arasında tarihi bir köprüdür. Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Köprü, Büyükçekmece ...
Galata Köprüsü

Galata Köprüsü

Dünya’da üzerinden tramvay geçen birkaç köprüden biri olan Galata köprüsü Haliç üzerine inşa edilmiş 80 metrelik bir kısmı ...