Lamas Kanyonu

Lamas Kanyonu iki tarafı dik duvarlı bir kanyondur. Ortasından Lamas Çayı akar. Çay çeşitli bitki örtüsü ve sarmaşıklar arasında şelaleler yaparak akar. Kanyonun sol duvarında, bir zamanlar Korykos şehrine su taşıyan oyma kanalları görebilirsiniz. Patika bir yol kanyon boyunca uzanır. Yaz aylarında çayda yüzmek mümkündür. Kanyonda istenildiği kadar yürünebilir. Ayrıca ...

Lamas Kanyonu

Lamas Kanyonu iki tarafı dik duvarlı bir kanyondur. Ortasından Lamas Çayı akar. Çay çeşitli bitki örtüsü ve sarmaşıklar arasında şelaleler yaparak akar. Kanyonun sol duvarında, bir zamanlar Korykos şehrine su taşıyan oyma kanalları görebilirsiniz. Patika bir yol kanyon boyunca uzanır. Yaz aylarında çayda yüzmek mümkündür. Kanyonda istenildiği kadar yürünebilir. Ayrıca dört mevsim boyunca rafting, olta balıkçılığı, kaya tırmanışı, trekking ve kamp yapabilirsiniz.

İki tarafı dik duvarlı bir kanyondur. Ortasından Lamas Çayı akar. Çay çeşitli bitki örtüsü ve sarmaşıklar arasında şelaleler yaparak akar. Kanyonun sol duvarında, bir zamanlar Korykos şehrine su taşıyan oyma kanalları görebilirsiniz.

Lamas Kanyonu Bitki Örtüsü

Lamos kanyonun bitki örtüsü önemli bir vadi ekosistemidir. Limonlu havzasında kıyılardan iç kesimlere doğru yükseklik arttıkça; defne, harnup, sandal ağacı, yaban zeytini vb ağaç topluluklarından oluşan Akdeniz maki topluluğu yerini sırasıyla kızılçam, ardıç ve sedir ormanlarına bırakmaktadır. Yukarı kesimlerde bulunan sedir ormanları; tüm Akdeniz havzası içerisinde ender coğrafyalardan olan Toros Dağlarında kısıtlı alanda korunmuş bir bölgedir. Bölgenin yayla platolarında dağ laleleri bulunmaktadır.

Erdemli-Silifke yolundan Lamos vadisinin Kayacı girişine kadar ilerleyen karayolu uzerinde çok sayıda kahvaltı mekanı ve kır kahvesi tesisi bulunmaktadır. 

Ayrıca dört mevsim boyunca rafting, olta balıkçılığı, kaya tırmanışı, trekking ve kamp yapabilirsiniz.

Lamas Kanyonu Nerede?

Lamas Kanyonu, Mersin ilinde bulunmaktadır. Mersin, Erdemli ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Mersin Kayacı Vadisi, doğal güzelliğiyle bilinmektedir.

Lamas Kanyonuna Nasıl Gidilir?

Lamas Kanyonu, Erdemli’den 13 km, Mersin’den yaklaşık 35 km batıda. Limonlu Kasabası’ndan kuzeye doğru yaklaşık 2 km kadar çıktığınızda, karşınıza çıkan köprünün hemen yanındaki dar patika, kanyonun alt girişi.

Limonlu Çayı, Limonlu, 33780 Erdemli/Mersin, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 49 yorumun ortalaması 3.9
Bir Garip Dünya
16 Eyl 2022
(6 ay önce)
Eylül 2022 de gittik. 2 şezlong 1 şemsiye 100 TL, ayrıca her araca 30 tl park ücreti. Bu nasıl yer anlamak mümkün değil. Restorant kısmından koşa koşa gelip fişsiz belgesiz tabelasız para yolmaya çalışan tiplerle dolu. Çabucak terkettik mekanı. Kimi kime şikayet edeceksin ki, denetim sıfır mersinde genel olarak, kim kimi yolarsa. Dikkat edilmeli gidilirse de, biz gidilmemesi gereken yerlere ekledik. Deniz durumu çakıllı. Dalgası çok. Güneşin doğuşu izlenir ona diyecek yok.
yhyteknik SERVİS
27 Tem 2021
(bir yıl önce)
Çay güzel zaten allahın yarattıklarına müdahale etmezsek herşey güzel duruyor mekanlar pis bakimsiz piknik örtüleriniz almadan gitmeyin ücretler tabiki yüksek ama yapacak birşey yok özel sektör olunca istedikleri fiyatı uyguluyorlar.
İbrahim DERİNSU
28 Eki 2020
(2 yıl önce)
Limonlu Çayı (antik grek:Lamos, Latin: Lamus), Toroslardan kaynağını alan, Mersin ili sınırlarında bulunan çay. Karaaydin yöresinde Yüğlük Dağından kaynağını alır, Aksıfat Deresi ile birleşir Limonlu ‘da Akdeniz’e dökülür. Halk arasındaki adı Lamas Çayı'dır. Akarsu 1500 km² büyüklüğündeki karstik alanın sularını toplar, uzunluğu 130 km'dir. Evdirek, Susma ve Akçay önemli kollarıdır. Kar erimelerinin yanında karstik kaynaklarda akarsuyu besler. Limonlu Çayı, Mersin Erdemli ilçesinde bulunmaktadır. Eşsiz bir doğaya sahip olan çayda unutulmaz bir yolculuğa doğru yola çıkacaksınız. Akdeniz’e dökülen çay Eldilek ve Aksıfat derelerinin birleşmesiyle oluşmaktadır. Akarsu üzerinde Roma dönemine ait üç su iletim sistemi tespit edilmiştir. Çay Limonlu beldesi yakınlarında antik Lamas kenti yanından geçer. Çayda; Dere kayası, Siraz balığı, Karabalık, Çöpçü balığı ve Bıyıklı balık türlerinin yaşadığı tespit edilmiştir. Çayın etrafında tesisler bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini gören Limonlu Çayı aynı zamanda civar illerden de günübirlik olarak ziyaret edilen bir yerdir. Burada Uzuncaburç Kalıntıları, derin kanyonlarda yer almaktadır. Doğaseverlerin, gezginlerin en çok ilgi gösterdiği yerde dilerseniz çadır kampı da yapabilirsiniz. Burada piknik ve mangal yaparak yeme-içme ihtiyacınızı da giderebilirsiniz. Yaz tatili veya iş gezisi kapsamında geleceğiniz Mersin’de tarihi ve doğal güzelliklere sahip birçok yer bulunmaktadır. Bunun yanı sıra merkezde bulunan mekânlarda Mersin’e özgü yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Buradan ayrılmadan önce organik ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz. Limonlu Çayı üzerinde, Mersin İli, Erdemli İlçesi, Yeniyurt Köyü sınırlarında nehir tipi üretim yapacak olan Lamas III-IV HES kurulmuştur. 36 MW Kurulu güce sahip santralde, yıllık 98,98 GWh elektrik üretilir.
Mehmet Kuzu
31 Ağu 2022
(6 ay önce)
Limonlu çayının denizle buluştuğu yer çok güzel. Çocukların da oynaması için ideal. Eskiden daha sakindi. Şimdi biraz yoğunlaşmış.
Y A Ş A R
23 Haz 2021
(bir yıl önce)
Görülmeye ve gidilmeye değer bir yer kamp ve gezgin ler için harika ortamlar var doğası çok güzel Ama denize dökülen kısmına gitmeyin oralarda çok birşey yok biraz daha ileri kısımlar cennet gibi gezmeye doyamıyorsunuz Özel mülklerin olduğu kısımlar ücretli işletmeden işletmeye fiyatlar değişiyor ortalama bir fiyat tarifesi var.
Göksu Kanyonu

Göksu Kanyonu

Göksu Kanyonu,  Mersin sınırları içinde,  Orta Toroslar eteğinde bulunan Mersin  İli'ne bağlı Silifke İlçesi'nin güney kenarında, Göksu Irmağının ...
Lamas Kanyonu

Lamas Kanyonu

Lamas Kanyonu iki tarafı dik duvarlı bir kanyondur. Ortasından Lamas Çayı akar. Çay çeşitli bitki örtüsü ve sarmaşıklar ...
Şeytan Deresi Kanyonu ve Adam Kayalar

Şeytan Deresi Kanyonu ve Adam Kayalar

Adam Kayalar, Şeytan Deresi Kanyonu’nun sarp yamaçlarındaki insan kabartmalarına verilen isimdir.