Göksu Kanyonu
Göksu Kanyonu, Mersin sınırları içinde, Orta Toroslar eteğinde bulunan Mersin İli'ne bağlı Silifke İlçesi'nin güney kenarında, Göksu Irmağının oluşturduğu kıyı ovası üzerindedir. Göksu Kanyonu, rafting ve kano sporu tutkunlarının uğrak yerlerinden biri. Orta Toroslar’dan doğan Göksu Nehri, 260 kilometre uzunluğunda ve akarsu sporları için çok elverişli.
Göksu Kanyonu
Göksu Kanyonu, Mersin sınırları içinde, Orta Toroslar eteğinde bulunan Mersin İli'ne bağlı Silifke İlçesi'nin güney kenarında, Göksu Irmağının oluşturduğu kıyı ovası üzerindedir.
Kanyon, sahip olduğu huzurlu atmosferi ile bilinir. Kanyonun belli bölgelerinde duvar yüksekliği 100 metreye kadar uzanır. Suyun sakin akışı bu kanyonu, rafting ve kano gibi su sporlarını ilk kez deneyecekler için mükemmel bir yer yapar.
Göksu Nehrinde Rafting Var Mı?
Hem Göksu Irmağı hem de kolu olan Ermenek Çayı üzerinde rafting yapmak mümkündür. Göksu üzerinde Mut Derinçay'dan Silifke'ye kadar 91 km olan uzun parkur üzerindeki kanyonlardan ve düzlüklerden geçilerek aktivite gerçekleştirilir.
Göksu Kanyonu Nasıl Oluştu?
Göksu Kanyonunun oluşumu, Mut civarında genişleyen vadi tabanı Kargıcak köyü yakınlarında daralarak deltaya kadar uzanır. Toros Dağları sıcak Akdeniz ikliminin iç kesimlere ulaşmasını engellerken Göksu Nehri, Orta Toroslar'ın parçası olan Taşeli Platosu'nu aşarak yumuşak iklim koşullarını iç kesimlere taşıyan bir vadi oluşturmuştur.
Göksu Nehri Nereden Doğar Nereye Dökülür?
Göksu Nehrinin güney kolu Geyik dağlarından, diğer kol ise Haydar dağlarından kaynaklanır. Bu iki kol Mut ilçesinin güneyinde birleştikten sonra Göksu adını alır. Uzunluğu yaklaşık 260 km. olan Göksu nehri, Taşucu ve Silifke arasında bir delta yaparak Akdeniz'e dökülür.
Göksu Nehri Hangi Şehirlerden Geçer?
Göksu Nehrinin geçtiği şehirler, Antalya, Konya, Karaman ve Mersin illerinden akan ve Mersin ili Silifke ilçesi güneyinde Akdeniz'e dökülen bir nehirdir.
Göksu Nehri Kanyon Vadi Mi?
Geyik Dağları'ndan beslenen Göksu Nehri, Mut civarında Ermenek Çayı ile birleşerek Silifke'de oluşturduğu delta üzerinden Akdeniz'e dökülür. ÖDA, Göksu Nehri'nin Silifke ile Mut arasında kalan vadi alanını kapsar. Göksü, genel olarak dar ve kıvrımlı bir vadidir.
Göksu Nehrinde Hangi Balıklar Var?
Göksu Nehrinde bulunan Balık türleri olarak; Deniz Levreği (Dicentrarcus labrax), Çipura (Sparus auratta), Sinagrit (Dentex, dentex), Sivriburun (Cantharus lineatus), Karagöz (Diplodus vulgaris), Melenurya (Oblada melenura), Sarıgöz (Diplodus sargus), Çizgili Mercan (Lithognatus mormyrus), Mercan (Pagrus pagrus) avlanmaktadır.
Göksu Nehri Ne İle Beslenir?
Göksu Nehri yağmur ve kar suları ile beslenirken düzensiz bir rejime sahiptir. Özellikle eylül ve ocak aylarında oldukça düşük bir su seviyesi bulunur. Nisan ayında karların erimesi ile beraber yeniden istenilen en yüksek seviyeye ulaşır.
Değerlendirmeler