Şahmeran (Eski) Hamamı

Efsaneleri ile büyük ilgi çeken Şahmeran Hamamı, eski Roma Hamamı’nın temelleri üzerine Ramazanoğulları tarafından yaptırılmıştır.

Şahmeran (Eski) Hamamı

Efsaneleri ile büyük ilgi çeken Şahmeran Hamamı, eski Roma Hamamı’nın temelleri üzerine Ramazanoğulları tarafından yaptırılmıştır.

Efsaneleri ile büyük ilgi çeken Şahmeran Hamamı, eski Roma Hamamı’nın temelleri üzerine Ramazanoğulları tarafından yaptırılmıştır. Çeşitli yıllarda onarım gören tarihi yapı, planı ve ölçüleri bakımından bir Türk hamamının özelliklerini taşımaktadır. Girişte bulunan soyunmalık, bir kubbeyle örtülmüş yıkanma kısmı ve külhan bölümleri yapının planını tamamlar. Kurnaların bulunduğu bölümler ve mermer zemin dikkat ekicidir. Şahmeran efsanesinin ana mekanı olan yapı ile ilgili çeşitli anlatımlar bulunmakta olup, Şahmeran’ın bu hamamda öldüğüne inanılmaktadır. Günümüzde yapıyı görmeye gelen ziyaretçiler, hamamın mimari yapısından olduğu kadar anlatılan efsanelerden de etkilenmektedirler.

Kızılmurat, 33440 Tarsus/Mersin, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 72 yorumun ortalaması 3.9
Ebru Subaşı
27 Kas 2022
(bir ay önce)
Çokta tarihi bişey yok hikayelerden esinlenip büyük bi hevesle gitmeyin :) mutlaka civarı gezin
Selin Ozmen
09 Ara 2019
(3 yıl önce)
Erkek ve kadın girişi aynı. Günlere bölmüşler, kadınlar yalnızca Pazartesi ve salı girebiliyor. Efsaneye konu olan hamam.
Alesta Vira
22 Tem 2020
(2 yıl önce)
Çocukluğumda dinlediğim efsaneye göre Şahmaran çok iyi birisi. Ölümcül bir hastanın iyi olması için Şahmaranın kanını içmesi gerekmektedir. Şahmaran bunu kabul eder ölmeyi göze alır. Onu bu hamamda keserler kanı duvara fışkırır. Yılanlara Şahmaranın öldüğü söylenmez. Eğer bu sırrı yılanlar öğrenirse Ceyhan sel Misisi yel Tarsus da yılanlar basacaktır efsaneye göre. Efsaneye göre duvarda hala Şahmaranın kan lekeleri vardır. Bir tanıdığımla görmeğe gittim görevli içeri almadı. İçini göremedim. Efsanelerin çok olması Tarsus un kadim bir medeniyet kavşağı olduğunu gösteriyor.
Ali Cevat Ünsal
05 Tem 2020
(2 yıl önce)
Derler ki şahmaran tuzaga düşürülüp bu hamama getiririlir. Ve bu hamam da 3 paprcaya bölünür. Hatta kesilirken kanları duvarlara sicrar. İste tam da o sebeple geldim bu hamama. Fakat ismi ve içerideki birkaç resimden baska sahmarana ait bir iz yoktu. Resmen yıkılıp yrniden yapılmış. Minik bir hamam oluvermiş. Tarihi bolgede olduğu için gidip gorebilirsiniz. Ama ozellikle gidilecek bir yer değil.
Veli Çelik
23 Oca 2018
(4 yıl önce)
Yeni Vakıf İş hanının yanında, Kızılmurat Mahallesinde yer almaktadır.Romalılardan kalma bir hamam temeli üzerine Ramazanoğulları tarafından yapıldığı söylenir. Roma döneminden kalan hamam Altından Geçme'nin uzantısı, Eski Hamam'ın olduğu yere kadar uzanır. Kapının yanındaki kitabede H. 1290, M. 1873 yılında onarım gördüğü yazılıdır. Mahmut paşa Vakfı olarak bilinir. Restore edilerek halkımızın hizmetine sunulmuştur. Efsanevi Yılanlar Padişahı Şahmeran'ın burada kesildiğine ve kanının bu hamamın duvarlarına sıçradığına inanıldığından "Şahmeran Hamamı" da denir. Plan şeması dört eyvanlı tipe giren Eski Hamam, yapılan değişikliklerle eski durumunu kaybetmiş, sıcaklık ve halvet kısımlarından oluşmuştur.Halk arasında şahmeran olarak bilinen yapı, . Hamam, kuzey güney arkasında olup, dikdörtgen plan ihtiva etmektedir. Duvarları moloz taştan inşa edilen yapı genel olarak Türk hamamı özelliklerin göstermektedir. Soyunma yeri, ılıklık, sıcaklık ve külhan bölümünün üzeri kubbe ile örtülüdür.Ayrıca 10 ahşap loca ve ortada sonradan betonla çevrilmiş bir havuz vardır.
Cennet Çöküğü

Cennet Çöküğü

Bir yeraltı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukurdur
Yeni Hamam

Yeni Hamam

1785 yılında inşa edilen yapı soyunma, ılıklık, sıcaklık ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Batıdan labirente benzer bir girişle soyunma ...
Yumuktepe

Yumuktepe

Arkeoloji dünyasında ayrı bir önemi bulunan ve Neolitik Çağ’dan günümüze kadar kesintisiz yerleşim görmüş olan Yumuktepe, kent merkezinin ...
Şahmeran (Eski) Hamamı

Şahmeran (Eski) Hamamı

Efsaneleri ile büyük ilgi çeken Şahmeran Hamamı, eski Roma Hamamı’nın temelleri üzerine Ramazanoğulları tarafından yaptırılmıştır.
Kırkkaşık Bedesteni

Kırkkaşık Bedesteni

Ramazanoğulları Beyliği Dönemi’nde (1579) yaptırılmış olan Bedesten, dış cephesinde bulunan kaşık süslemeleri nedeni ile Kırkkaşık Bedesteni olarak anılmıştır. ...