Soğanlıdere Şehitliği

Soğanlıdere Şehitliği, 1915 Çanakkale savaşlarında hava bombardımanı sırasında şehit edilen bir onbaşı ve dokuz er anısına inşa edilmiştir. Gerçek bir şehit mezarlığı olan Soğanlıdere Şehitliği’nde, savaş esnasında burada kurulu olan hastanelerde tedavi edildiği sırada şehit olan askerler yatmaktadır. Bu bölge askerler için erzak ve ambar depolarının ve aynı zamanda yemek ...

Soğanlıdere Şehitliği

Soğanlıdere Şehitliği, 1915 Çanakkale savaşlarında hava bombardımanı sırasında şehit edilen bir onbaşı ve dokuz er anısına inşa edilmiştir. Gerçek bir şehit mezarlığı olan Soğanlıdere Şehitliği’nde, savaş esnasında burada kurulu olan hastanelerde tedavi edildiği sırada şehit olan askerler yatmaktadır. Bu bölge askerler için erzak ve ambar depolarının ve aynı zamanda yemek pişirme yerlerinin de merkezi idi.

Soğanlıdere Şehitliği, 1915 Çanakkale savaşlarında hava bombardımanı sırasında şehit edilen bir onbaşı ve dokuz er anısına inşa edilmiştir. Gerçek bir şehit mezarlığı olan Soğanlıdere Şehitliği’nde, savaş esnasında burada kurulu olan hastanelerde tedavi edildiği sırada şehit olan askerler yatmaktadır. Bu bölge askerler için erzak ve ambar depolarının ve aynı zamanda yemek pişirme yerlerinin de merkezi idi.

Soğanlıdere Şehitliği Nerede?

Soğanlıdere Şehitliği, Çanakkale’nin gezilebilecek  yerlerinden Eceabat ilçesine bağlı Behramlı Köyünde bulunur. Hava şehitliğİ olarakta bilinir.

Soğanlıdere Şehitliği Nasıl Gidilir?

Çanakkale Soğanlıdere Şehitliğine ulaşmak gayet kolaydır. Buraya şahsi aracınızla tabelaları takip ederek çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Buraya Çanakkale merkezden ulaşmak isterseniz feribotla karşıya geçip o şekilde ulaşmanız gerekecektir.

Soğanlıdere Şehitliğinde Ne Yenir?

Soğanlıdere Şehitliğine gitmek için Çanakkale’ye gittiğinizde muhakkak tatmanız gereken lezzetler Ezine Peyniri, Peynir Helvası, Oğmaç Çorbası, Tumbi, Metez, Çanakkale’ye Özel Ispanaklı Börek, Çırpma, Tuzlu Sardalya, Melki Yemeği, Çay Saatlerinin Meşhur Börülce Köftesi, Vitamin Deposu Yumurtalı Tiken yemekleri arasında bulunur. Şehitlik içerisinde yer yer bulunan küçük kafeteryalar içerisinden alışveriş yapabilirsiniz. Şehitlik içerisinde restoran bulunmamaktadır.

Soğanlıdere Şehitliğinde Gezilebilecek Yerler?

Soğanlıdere Şehitliğinin yan tarafında, muharebe döneminde hastane olarak görev yapan Melek Hanım Çiftliği de ziyaret edilebilir. Soğanlıdere Şehitliğine Araç İle Ziyaret Ediyorsanız bölgede ziyaret edebileceğiniz alanlar; Havuzlar Şehitliği, Soğanlıdere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Morto Koyu, İlk Şehitler Anıtı, Çanakkale Destanı, Tanıtım Merkezi, Mehmetçiğe Saygı Anıtı, Arıburnu-Anzac Koyu, Tüneller ve Siperler, Bomba Sırtı, Tarihe Saygı Parkı, Dur Yolcu Yazısına gidebilirsiniz.

Tur şirketleri zaman sorunu nedeniyle bu güzergahlara uğranmamaktadır. Eğer Tura katılarak gezmek isterseniz ise, Kilitbahir Kalesi, Namazgâh Tabyaları, Seyit Onbaşı Anıtı ve Mecidiye Şehitliği, Şahindere Şehitliği, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayır, Kilitbahir Feribot İskelesi, Soğanlıdere Şehitliğine ziyaret edebilirsiniz.

Soğanlıdere Şehitliği Hakkında Bilgi

Soğanlıdere Şehitliğinin hikayesi ise, Çanakkale, Kilitbahir Köyü’nün Soğanlıdere mevkiindedir. 1919 Çanakkale savaşlarında hava bombardımanı sırasında şehit edilen bir onbaşı ve dokuz er anısına inşa edilmiştir. Toplu şehitliktir. 1979 yılında Süleyman Demirel hükümeti döneminde 2.Kolordu Komutanlığınca yaptırılmıştır. Şehitliğin girişinde ki kitabede her ne kadar burada altı yüz şehit yatıyor yazıyor olsa bile Çanakkale Soğanlıdere’nin binlerce askere ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Çanakkale Soğanlıdere şehitliğinin son özelliği ise karma bir şekilde olmasıdır. Şehitlerin memleketlerine baktığınız zaman her yöreden askerin olduğu anlaşılabilecektir. Aynı zamanda hava bombardımanına tutulan bu bölgenin adı Soğanlıdere Hava Şehitliği olarak da geçmektedir. Çanakkale Soğanlıdere Hava Şehitliği’nden birkaç yüz metre ileride, 2005 senesinde restore edilerek açılan Soğanlıdere Hastane Şehitliği bulunmaktadır.

Anıtı’n mimarisi, ay ve yıldız şeklinde figüre edilmiş olup bayrağımızı simgelerken, yıldızın ortasında bulunan üçgen piramit yapı ise şehitlerimizin Allah’a yükselişini temsil etmektedir. Anıtın hemen altındaki bölgede gerçek şüheda kabristanlığı çevrelenmiştir. Burada Çanakkale savaşı zamanında kurulu olan hastanelerde tedavi edilirken şehit olan askerlerimiz yatmaktadır. Bu bölgede ki hastane 2., 7. ve 12. Tümenlerin Sıhhiye Bölükleri hizmet vermekteydiler. Vadi düşman taarruzlarına kapalı bir konumda olması nedeniyle Çanakkale  Seddülbahir cephesinin en önemli lojistik destek merkezi görevini görmüştür. Ama bölgeye saldırılar havadan olduğu için birçok kaybımız can kaybımız olmuştur. Çanakkale Soğanlıdere Vadisi 18 Mart için hazırlanmış kıyı set bataryalarının yanında dört tümen hastanesine ve Güney Grubu Komutanlığının erzak ve ambar depolarına da ev sahipliği yapmıştır. Bu yönüyle de Soğanlıdere, Türk askerinin yemek teminin ve dağıtımının yapıldığı merkezlerden biri olmuştur.

Soğanlıdere Şehitliği’ne varmadan evvel yolun sağ tarafında yıkık bir harabe gözükür. Burası Melek Hanım Reviridir. Seddülbahir Cephesi’nin ilk reviri olan bu mevzii sonrasında kapsamlı bir Sahra Hastanesine dönüştürülmüştür. 1916 Şevki Paşa Haritasında da 29 no.lu paftada işaretlenmiş ve Osmanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Aynı şekilde set bataryalarında görev yapan askerlerimizin tedavi edildiği yerlerden biri olma özelliğine de sahiptir.

İsmetpaşa, İstiklal Cd. No:112, 17900 Behramlı/Eceabat/Çanakkale, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 60 yorumun ortalaması 5.0
Mehmet Gedik
23 Ağu 2022
(7 ay önce)
Anıtın hemen yanında gerçek şehit kabirlerinin de olduğu bir şehitlik. Soğanlıdere Hava Şehitliği’nden birkaç yüz metre ileride, 2005 senesinde restore edilerek açılan Soğanlıdere Hastane Şehitliği bulunmaktadır. Anıt, ay ve yıldız şeklinde figürize edilmiş olup yıldızın ortasında bulunan üçgen piramit yapı ise şehitlerimizin Allah’a yükselişini temsil etmektedir. Anıtın hemen altındaki bölgede gerçek şüheda kabristanlığı çevrelenmiştir. Burada savaş zamanında kurulu olan hastanelerde tedavi edilirken şehit olan askerlerimiz yatmaktadır. Bu bölgede 2.,7. ve 12. Tümenlerin Sıhhiye Bölükleri hizmet vermekteydiler. Vadi düşman taarruzlarına kapalı bir konumda olması nedeniyle Seddülbahir cephesinin en önemli lojistik destek merkezi görevini görmüştür. Soğanlıdere Vadisi18 Mart için hazırlanmış kıyı set bataryalarının yanında dört tümen hastanesine ve Güney Grubu Komutanlığının erzak ve ambar depolarına da ev sahipliği yapmıştır. Bu yönüyle de Soğanlıdere, Türk askerinin yemek iaşesinin yapıldığı merkezlerden biri olmuştur. Soğanlıdere Şehitliği’ne varmadan evvel yolun sağ tarafında yıkık bir harabe gözükür. Burası Melek Hanım Reviri’dir. Seddülbahir Cephesi’nin ilk reviri olan bu mevzii sonrasında kapsamlı bir Sahra Hastanesine dönüştürülmüştür. 1916 Şevki Paşa Haritası’nda da 29 no.lu paftada işaretlenmiş ve Osmanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Aynı şekilde set bataryalarında görev yapan askerlerimizin tedavi edildiği yerlerden biri olma özelliğine de sahiptir.
Esra KOYUNCU
28 Eki 2019
(3 yıl önce)
Diğer sehitlikler birer sembol iken burası asıl şehitlikmiş. Buradaki mezar taşları da yatanlar da gerçekmiş. Onca kaybımız arasında görüneni gömüleni ne kadar az değil mi 😥 fatiha okunacak asıl yerde burası olmalı mutlaka görün.. Buralı birinin anlattığına göre hâlâ bir kuyu vs açmak için toprak kazıldığına veya yağmurla toprak kaydığında kemikler çıkarmış meydana.. Gözlerim doldu hâlâ mezarsız kaç kahramanımız var acaba 😥
mehmet fatih dülger
31 Ağu 2022
(7 ay önce)
Arka kısmında gerçek şehitliklerinde olduğu, anıttaki hilalin üzerinde yürünmesinin nahoş bir hava katmasını saymazsanız şehitliklerin yakınından yürürken duaralınızı okuyabileceğiniz besmelesiz duasız asla yürümemeniz gereken bir alan.
Cengiz Canli
26 Tem 2019
(3 yıl önce)
Beau petit endroit à visiter lors de votre route vers les memoriaux. Gratuit. Le vieux vendeur de souvenir est aussi très gentil. Şehitliğe giderken gezilecek ve resim çekilecek güzel bir yer. Güzel ve temiz şekilde yapılmış. Orada 2 satıcı var. Çok temiz insanlar. Oranın yerlilerinden.
Tuna ACAR
02 Ağu 2019
(3 yıl önce)
"Vatan muhabbeti, Türklük muhabbeti senin en güzel ziynetin olsun. Vatanını, Türklüğünü her şeyden ziyâde sev.! Bu ikisi için hiçbir fedakârlıktan çekinme.!" - Cemal Paşa
Göztepe

Göztepe

192 metre yükseklikle Bozcaada’nın en yüksek noktası olan Göztepe tam bir seyir tepesi. Göztepe’ye merkezden yürüyerek yarım saatte ...
Ayvacık - Çanakkale

Ayvacık - Çanakkale

Çanakkale ilinin en güneyinde yer alan Ayvacık, 83 kilometrelik kıyı şeridiyle Çanakkale'nin en uzun sahil kesimlerinden birine sahiptir. ...
Kuzu Limanı

Kuzu Limanı

Gökçeada’ya ulaşım sadece denizden sağlanıyor. Ada’da havaalanı bulunsa da şu anda aktif değil. Bu yüzden adadaki ilk durağımız ...
Ertuğrul Tabyası

Ertuğrul Tabyası

Tabya: Bir bölgeyi savunmak için yapılan silahlarla ve ateşli toplarla güçlendirilen üzeri toprak ile kaplı askerî yapıdır. Sultan ...
Kaya Mezarı

Kaya Mezarı

Anadolu’da sıkça rastlanan kaya mezarlarının bir örneği de, Gökçeada’ya 18 km uzaklıktaki Aydıncık-Uğurlu yolu üzerindeki Kokinada’dır.