Süphan Dağı

Bitlis’in ilçesi olan Adilcevaz sınırları içinde yer alan Türkiye'nin üçüncü büyük volkanik dağı özelliği taşıyan Süphan dağı 4.058 m yükseltisiyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Doğa sporlarının göz bebeği olan bu dağ, kampçılık, offroad ve yamaç paraşütü gibi sporlar yapılabilir. Tarihi doku olarak Süphan Dağı doruğunda tarihi Kırklar Mezarlığı bulunur. Tırmanış yapanlar ...

Süphan Dağı

Bitlis’in ilçesi olan Adilcevaz sınırları içinde yer alan Türkiye'nin üçüncü büyük volkanik dağı özelliği taşıyan Süphan dağı 4.058 m yükseltisiyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Doğa sporlarının göz bebeği olan bu dağ, kampçılık, offroad ve yamaç paraşütü gibi sporlar yapılabilir. Tarihi doku olarak Süphan Dağı doruğunda tarihi Kırklar Mezarlığı bulunur. Tırmanış yapanlar için önemli ve görmeye değer bir alandır. Yer yer düz alanları olan bu dağ volkanik patlamalar yaşadığı için zemininde verimli araziler barındırır. En yüksek noktası Sandık Tepe zirvesidir.  Bu zirveye çıkmak dağcılık ve adrenalin tutkusu olanlar için olmazsa olmazların arasındadır. Merak edilenlerden, volkanik patlama yine olur mu? sorusuna Süphan Dağı sönmüş bir volkanik dağdır diyebiliriz ama son dönemlerde fay hatlarındaki tekrar patlama olması araştırma konusu haline getirdi.

Bitlisin ilçesi olan Adilcevaz sınırları içinde yer alan Türkiye'nin üçüncü büyük volkanik dağı özelliği taşıyan Süphan dağı 4.058 m yükseltisiyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Doğa sporlarının göz bebeği olan bu dağ, kampçılık, offroad ve yamaç paraşütü gibi sporlar yapılabilir. Tarihi doku olarak Süphan Dağı doruğunda tarihi Kırklar Mezarlığı bulunur. Tırmanış yapanlar için önemli ve görmeye değer bir alandır. Yer yer düz alanları olan bu dağ volkanik patlamalar yaşadığı için zemininde verimli araziler barındırır. En yüksek noktası Sandık Tepe zirvesidir.  Bu zirveye çıkmak dağcılık ve adrenalin tutkusu olanlar için olmazsa olmazların arasındadır. Merak edilenlerden, volkanik patlama yine olur mu? sorusuna Süphan Dağı sönmüş bir volkanik dağdır diyebiliriz ama son dönemlerde fay hatlarındaki tekrar patlama olması araştırma konusu haline getirdi.

Süphan Dağında Gezilecek Yer Var Mıdır?

Süphan Dağında gezilecek yerler bakımından dağın zirvesi üstünde tarihi kırklar mezarlığı yer almaktadır. Kırklar mezarlığı şeklinde anılmakta olan bu mezarlıkta ise kırk adet şehit mezarı mevcut halde bulunmaktadır. Zirveye kurulmuş olan bu tarihi mezarlık da görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Süphan Dağına Nasıl Gidilir?

Süphan Dağı, Bitlis’in ilçesi olan Adilcevaz sınırları içinde yer almakta olan bir dağdır. Türkiye’nin üçüncü büyük bir dağı konumunda olan Süphan Dağı büyük bir görüntüsü ile ve Van Gölü manzarasıyla ziyaretçiler tarafından sık sık tercih edilmektedir. Süphan Dağına şehir dışından gelecek kişiler için ilk olarak Bitlis’e gelmeleri daha sonra Adilcevaz ilçesinin içerisine ulaşmaları gerekmektedir. Bu alana ulaştıktan sonra şahsi aracı ile gelen ziyaretçiler tabelaları takip ederek bahsedilen dağı kolay bir şekilde bulabilmektedir.

Süphan Dağında Ne Yapılabilir?

Süphan Dağı doğa sporları için çok uygun bir alandır ve sıkça tercih edilir. Burada dağcılık, tur kayağı, doğa ve dağ yürüyüşü, kampçılık, offroad ve yamaç paraşütü gibi sporlar yapılabilir. Burası özellikle dağ tırmanışı için sıkça tercih edilir. Tırmanış için Haziran ayının sonundan itibaren Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının ortalarına kadar ki süre uygun olur. Yaz ayı olmasına rağmen sanıldığı kadar sıcak olmaya bilir. Yüksekliklere çıktık hava sıcaklığı yine düşmektedir. Fakat kış koşullarında tırmanış yapmak isteyenler Mart ayı başlarından Aralık ayı başlarına kadar bölgeyi tercih edebilirler. Havanın soğuk olması ve donma ihtimallerine karşı tedbir almanızı öneriyoruz.

Dağın daha çok Doğu tarafından tırmanış gerçekleştirilir. Doğu tarafı tırmanış için daha elverişlidir. Zirveye tırmananlar genellikle Aydınlar Köyü’nden tırmanışa başlar. Buradan 6-7 kilometre mesafede yer alan Şekerpınarı ya da Süphan Yaylası’nda kamp kurulur. Bölgede kamp yapmak için herhangi bir tesis yoktur. Yaylalar 2500 metre yükseklikte bulunur. Tırmanış ve ardından dönüş toplamda 8-10 saatte tamamlanır. Bazı durumlarda bu süre 12 saate kadar çıkar. Dağa tırmanışta birçok su kaynağı, irili ufaklı krater ve buzul gölleri ile karşılaşılır. Dağın doruğundan Van Gölü görülür ve harika bir manzara oluşturur.

Süphan Dağı Yanardağ Mı?

Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Anadolu'nun Büyük Ağrı ve Cilo dağından sonra üçüncü yüksek dağıdır. Van Gölü'nün kuzeyinde yer alan Süphan dağını en yüksek zirvesi 4058 m.'dir ve zirve bir örtü buzulu ile kaplıdır. Sönmüş bir yanardağdır ama son dönemlerde fay hatlarındaki değişimlerden kaynaklı tekrar araştırma konusu olmuştur.

Süphan Dağı Ne Zaman Sönmüştür?

Süphan Dağına bakıldığında sönmüş bir volkanik dağ olduğu görülmektedir. En son hangi tarihte bu dağın aktif hale geldiği tam olarak bilinememektedir. Bunun dışında yapılmış olan incelemeler sonucunda dağda mevcut olan son püskürtmenin M.Ö yaklaşık 8000'lü yıllarda ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Süphan Dağında Buzul Var Mı?

Volkanlar ve Anadolu'nun diğer bağımsız dağlan: Türkiye'nin en büyük volkanı olan Ağrı Dağı (5165 m) ülkenin yegane buz takkesini (10 km2) barındırır. Süphan (4058 m) ve Erciyes (3917 m) volkanlarında da küçük de olsa güncel bir buzul mevcuttur.

Süphan Dağı'nın Hikayesi Nedir?

Zamanında köy de yaşayan iki aşık varmış. Kızın adı Hacermiş ama güzelliği dillere destanmış. Delikanlının adı Siyanbendmiş. Siyabend ile Hacer’in sevgisi yıllarca gizli kalmış. Sevgi bu, günün birinde anlaşılmış. Patnos yöresinde bulunan Kara ağa kız ile evlenmek istediği için Siyabend'i köyden kovmuştur. Delikanlı haceri de kaçırarak mağarada yaşamaya başlamış. İki aşık Süphan'ın sarp kayalıklarında mutlu günlerini yaşarken, bir gün üç geyik otlaya otlaya gelip yakınlarında durmuş. Geyiklerden ikisi erkek, birisi dişiymiş. Erkek geyiklerden biri yaşlı, öteki genç görünümünde. Yaşlı geyik daha iri ve güçlü olduğu için, genç geyiği yaklaştırmamış dişi geyiğe. Siyabende yaşlı geyiği sevenlerin arasına giren Kara ağaya benzeterek vurmuş. Geyik can havli ile çırpınırken delikanlıyı uçurumdan düşmesine sebeb olmuş. Hacer sevdiği adamın öldüğünü görünce oda kendini uçurumdan aşağıya sevdiğinin yanına atmış. Onları bulmak için yola revan olan Kara ağa ve adamları uçurumun yanına geldiklerinde vaziyeti görmüş delikanlıyı öldürmek isteyen ağa uçurumdan aşağıya nişan aldığında dengesine kaybederek aşıkların arasına düşmüş ve orada can vermiş. 

Koca ağa’nın adamları, Süphan Dağı'nın vadisinde üç mezar kazmışlar. Siyabend ile Hacer’in arasına Kara Ağayı gömmüşler.

O günden beri, her yılın baharında Hacer’in mezarında kırmızı gül, Sirbent’in mezarında ise beyaz gül açar. Güller eğilip biribirlerine kavuşacakları sırada Kara ağanın mezarında bir kara diken yükselir ayırır gülleri. Mayıs ayı gelince görülmeyen bir kuş öter. İnsan sesine yakın bir ötüş şöyle der gibi. “Siz siz olun, değmeyin İki taş arasına girin, İki gönül arasına girmeyin."

 

Süphan Dağı, 13502 Yıldızköy/Adilcevaz/Bitlis, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 270 yorumun ortalaması 4.5
Ömer GÜLCAN
21 Eyl 2022
(6 ay önce)
Van Gölü manzarası eşliğinde uzun ve yorucu bir rotayı tamamlayıp zirveye ulaşmak paha biçilmez di. Güzel dağsın SÜPHAN 🏔❤️
Ali Volkan MUT
20 Ara 2021
(bir yıl önce)
Süphan Dağı, Van Gölü'nün kuzeyinde yer alır. 4058 metrelik zirvesiyle Türkiye'nin 3. En yüksek doruğudur. Van gölü ile beraber eşsiz bir güzelliği vardır. Eşsiz güzelliği ve heyetiyle türkü ve şiirlere konu olmuştur. En son 2017 yılında görme fırsatım olmuştu. Zamanınız varsa Süphan Dağı eteklerinde bulunan Aygır gölünü ve buradan Süphan dağının heybetini görmenizi tavsiye ederim.
Nurullah ÇOBAN
19 Eyl 2022
(6 ay önce)
Merhaba Süphan Dağı Türkiye'nin en yüksek üçüncü zirvesi çok güzel bir dağ 18 Eylül 2022 yılında Zirve faaliyeti yaptık güzel bir hava vardı Kışkilli köyünün üzerinde bulunan at yaylası kamp alanından gece / 02.30 da zirveye hateket ettik ve saat 10.30 da zirveye ulaştık Zirveden kamp alanına saat 11.30 da hareket ettik ve saat 15 de kamp alanımıza ulaştık Zirveye 200 Metre irtifada kulahin altında etraf kayalarla dolu ve taş düşme riski var çok dikkat etmek gerekiyor çıkışta ve inişte tırmanıcilar birbirinden aralıklı tırmanması gerekiyor faaliyete başlamadan önce hava durumunu çok iyi öğrenmek gerekiyor ben yaz aylarında tırmanmayı tavsiye ederim Ekim ayından itibaren kar yağışı başlıyor ...
serkan özdemir
16 Ağu 2021
(bir yıl önce)
Ülkemizin en yüksek 3. Dağı. Kışkıllı köy girişinden sola giden arazi yolunun sonundaki alanda kamp atılabilir. Bu bölgeden vadinin sol tarafını kullanırsanız zirveye 14km git gel bir mesafe söz konusu. Teknik zorluk içermemektedir. Plato sonrası kayalıklardan geçerken dikkatli olunmasında fayda var.
Emin Hayati Bora
16 Haz 2021
(bir yıl önce)
Her yıl Mayıs ayının 18 inde 3000 metrede Kafir Kalesine çıkıyorum. Mantar topluyor, bol bol resim çekiyorum.
Süphan Dağı

Süphan Dağı

Bitlis’in ilçesi olan Adilcevaz sınırları içinde yer alan Türkiye'nin üçüncü büyük volkanik dağı özelliği taşıyan Süphan dağı 4.058 m ...
Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı

Ahlat’ın sahip olduğu güzelliklerin yanı sıra bünyesinde barındırdığı birçok kümbet, türbe, hamam, zaviye, bezirhane, çeşme, kale, mezarlık, cami, ...