Taksiyarhis Anıt Müzesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi, Ayvalık'ın ilk kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayvalık, 16. yüzyılın sonları ile 17. yüzyılın başlarında Rum nüfusunun yoğun yaşadığı bir bölgeydi ve bu kilisenin ilk dönem yapısının çevresinde geliştiği düşünülmektedir. Kilisenin tarihinde üç ayrı dönem olduğuna inanılmaktadır. Taksiyarhis Kilisesi ilk olarak 15. yüzyılda küçük bir ...

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi, Ayvalık'ın ilk kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayvalık, 16. yüzyılın sonları ile 17. yüzyılın başlarında Rum nüfusunun yoğun yaşadığı bir bölgeydi ve bu kilisenin ilk dönem yapısının çevresinde geliştiği düşünülmektedir. Kilisenin tarihinde üç ayrı dönem olduğuna inanılmaktadır. Taksiyarhis Kilisesi ilk olarak 15. yüzyılda küçük bir kilise olarak inşa edilmiştir. Kilisenin mimarisinde yer alan detaylardan, kilisenin tarih boyunca üç ayrı dönemde yeniden inşa edildiği anlaşılmaktadır.

Taksiyarhis Anıt Müzesi, Ayvalık'ın ilk kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayvalık, 16. yüzyılın sonları ile 17. yüzyılın başlarında Rum nüfusunun yoğun yaşadığı bir bölgeydi ve bu kilisenin ilk dönem yapısının çevresinde geliştiği düşünülmektedir. Kilisenin tarihinde üç ayrı dönem olduğuna inanılmaktadır. Taksiyarhis Kilisesi ilk olarak 15. yüzyılda küçük bir kilise olarak inşa edilmiştir. Kilisenin mimarisinde yer alan detaylardan, kilisenin tarih boyunca üç ayrı dönemde yeniden inşa edildiği anlaşılmaktadır. Binanın üzerinde yer alan Pavlus ve Petrus'un Tanrı'ya sunumu freskosu ile güney bahçe girişinin üstündeki 1753 tarihli kitabe, kilisenin ikinci dönemine ait, üç kubbeli iki katlı bazilikal planlı yapının karakteristik özelliklerini yansıtmaktadır.

Kilise, 1927 yılından itibaren uzun süre "Tekel Deposu" olarak kullanıldıktan sonra terkedilmiş ve 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiştir. 2013 yılında ise "Taksiyarhis Anıt Müzesi" adıyla Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi'ne bağlı bir birim olarak ziyarete açılmıştır,

Taksiyarhis Anıt Müzesi Nerede?

Balıkkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı İsmetpaşa Mahallesinde konumlanıyor. 

Taksiyarhis Anıt Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Taksiyarhis anıt Müzesi'ne Ayvalık merkezdeki İsmet Paşa Mahallesi'ne karayolu ile ulaşılabilir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Taksiyarhis Anıt Müzesi Mimari Özellikleri

Taksiyarhis Anıt Müzesi mimari özellikleri şu şekilde açıklanabilir: Kilisenin girişinin üstünde yer alan 1844 tarihli kitabeden, üçüncü dönem bazilika yapısının beşik tonozlu olduğu ve üst taşıyıcı elemanlarının tamamının ahşap olarak inşa edildiği anlaşılmaktadır. Batı cephesinde yer alan narteks aracılığıyla kiliseye girildiğinde, üç adet ana giriş kapısı bulunmaktadır. Kilisenin orta nefinde, arslan betimlemeli alçı rölyefle süslenmiş bir ambon bulunmakta ve bu noktaya döner bir merdivenle çıkılmaktadır.

Hz. İsa'nın yaşam hikayesini anlatan mermer ikonlarla donatılmış olan ikonostasis (ikonostas), mermer kabartma ve altın bezemelerle işlenmiştir. Bu geçitten geçtikten sonra, arka bölümde apsise ulaşılır. Binanın ikinci katında yer alan 16 pencereyle aydınlatılan ahşap, "U" biçimli üst galeri, gynaikeion olarak bilinen kadınlar bölümü olarak inşa edilmiştir. Bu bölüme Kuzey'de çan kuleli taş merdivenlerle ve Güney'de ahşap merdivenlerle ulaşılabilmektedir.
Zaman içinde deprem nedeniyle hasar gören bina, çeşitli dönemlerde tamir ve restorasyon çalışmalarına tabi tutulmuş, bu dönemlerde duvar bezemeleri ve resimlerinde değişiklikler yapıldığı gözlemlenmiştir.

Buradan, ikinci dönemde inşa edilen üç kubbeli, iki katlı bazilika planlı yapının bilgilerine ulaşılmaktadır. Ayrıca, girişin üzerinde yer alan 1844 tarihli kitabeden de üçüncü dönem bazilika yapısının beşik tonozlu ve üst taşıyıcılarının tamamının ahşap olarak inşa edildiği anlaşılıyor. Kiliseye batı cephesinde yer alan narteks (giriş bölümü) aracılığıyla üç ana kapıdan giriliyor. Orta nefte girdiğinizde, arslan betimlemeli alçı rölyefle süslenmiş bir ambon (vaaz kürsüsü) bulunuyor ve bu bölgeye döner bir merdivenle çıkılıyor. Tam karşısında, bitkisel motiflerle süslenmiş mermer kabartma ve altın varakla işlenmiş katedral yer alıyor.

Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde Neler Bulunuyor?

Taksiyarhis Anıt Müzesi'nde, Eserlerin yaratıcısı M. Pizdem olarak belirtilen sanatçı tarafından yapılan çalışmalar yer almaktadır. Mermer taklidi duvar bezemeleri, ahşap bağdadi üzerine kireç sıva ile secco (kuru sıva üzeri kalem işi) boyama tekniği kullanılarak yapılmıştır. Bu eklektik tarzdaki mermer taklitlerinin, yapının Güney köşesindeki 07.12.1893 tarihli imzadan anlaşıldığı belirtilmektedir. Ayvalık'ın deprem riski taşıyan bir bölge olması nedeniyle binada zaman içinde farklı dönemlerde hasarlar meydana gelmiş ve bu nedenle tamir ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Bu restorasyon çalışmaları sırasında, kubbedeki Pantokrator İsa İkonası ile beşik tonozun etrafındaki havari resimleri neo-klasik tarzda yağlıboya tablolarla değiştirilmiştir. Duvar bezemeleri ve resimler üzerinde yapılan çalışmalar gözlemlenebilmektedir. "Kathedra (Despot Koltuğu), ayin sırasında başrahip veya kilise ileri gelenlerinin oturduğu tahtı temsil eder. Kathedra'nın oturma bölümünün sağında ve solunda, balıkçı kuşlarının figürleri bulunmaktadır."

Taksiyarhis Anıt Müzesi Girişleri Ücretli Mi?

Taksiyarhis Anıt Müzesi girişleri ücretli olup, 7 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerli değildir.

Taksiyarhis Anıt Müzesi Ziyaret Saatleri

Taksiyarhis Anıt Müzesi Ziyaret Saatleri 08.30 ile 19.00 aralığındadır. Gişe 18.30 da kapanmaktadır.

Arası,, İsmetpaşa, Mareşal Fevzi Çakmak Cd. 11. Sk., 10400 Ayvalık/Balıkesir, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 895 yorumun ortalaması 4.4
Vural Gürhan
30 Haz 2022
(6 ay önce)
Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ın ilk kilisesisidir. 1927 yılından itibaren uzun süre “Tekel Deposu” olarak kullanıldıktan sonra terkedilen yapı 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore ettirilmiş ve 2013 yılında “Taksiyarhis Anıt Müzesi” adıyla Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi’ne bağlı birim olarak hizmete sunulmuştur.
Ayça Özcihan
13 Kas 2022
(bir ay önce)
Aracı yukarıda ana yolda park edip merdivenlerden inip ara sokaklardan ilerleyerek ulaştık. Araçla ulaşmak mümkünse bile kesinlikle tavsiye etmem, yollar aşırı dar, kimi yerler dik yokuş ve yol zemini asla düz değil. Ayvalık'ın ilk kilisesiymiş, bir süre tekel deposu olarak kullanılıp sonra da kaderine terk edilmiş. Kültür bakanlığı yakın zamanda ek atıp kiliseyi onarmış, restore etmiş ve anıt müze olarak halka açmış. Müze kart ile ücretsiz girebiliyorsunuz.
Bahar Okumuş
26 Eki 2022
(2 ay önce)
Ayvalığın arka sokaklarını gezerken ayaklarımız bizi Taksiyarhis anıt müzeye götürdü. Her gelişimde mutlaka yolum buradan geçer. Giriş ücreti 20TL olmuş. Müze kart geçerli. Bu sokakları yürüyerek gezmenizi tavsiye ederim. Her sokak ayrı güzel ve her birinin ayrı hikayeleri var.
BENERSİNCE ersin
28 Ağu 2022
(4 ay önce)
Ayvalık merkezli klise muhafaza edilerek müze haline getirilmiştir. Benim daha çok kilisenin bir dönem tekel deposu olarak kullanıldığı sırada kurşun kalem ile duvarlirina alınan notlar ve cetere hesaplamalarınin hala durması sasirtti. Müze çok kısa sürede gezilip çıkılacak büyüklükte Müze kart geçerli.
emre karaçengel
17 Ağu 2022
(4 ay önce)
İçeride uzun uzadıya kalınacak bir sey yok. Müze kartı olanlar ücretsiz girebilir aksi durumda 20 TL giriş ücreti bulunmakta. Restore sonrası içeride ki tablo ve boyamala4 sonradan yapılmış orijinal değil ancak güzel bir havası var. Biz gittiğimizde Ayvalık müzik festivali için prova varmış, piyano keman eşliğinde gezdik.
Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi

Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi

Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi, Müzenin ana odak noktası, çeşitli dönemlere ait taban mozaiği ve çevresinde sergilenen ...
Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

İki katlı ve geniş bir bahçesi olan müzede, mengene, taş değirmen ve zeytinyağı üretiminde kullanılan eserler oldukça dikkat ...
Ayvalık Rahmi Koç Müzesi

Ayvalık Rahmi Koç Müzesi

Ayvalık Rahmi Koç Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki önemli gelişmeleri ziyaretçilere aktaran ...
Erdek Açık Hava Müzesi

Erdek Açık Hava Müzesi

Erdek Açık Hava Müzesi, Erdek Açık Hava Müzesi, Türkiye'nin zengin kültürel mirasını sergileyen ve tarihle iç içe geçmiş ...
Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi olan Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, aynı zamanda Türkiye’de ilk kez bir köyde kurulan sanat ...