Uzun Çarşı Caddesi

Cami, kilise ve havra üçlüsünün arasında kalan önemli bir hoşgörü merkezi olan Uzun Çarşı Caddesi’nin tarihi en az kent kadar eski olup geleneksel el işçiliğinden yemeklere giyimden teneke işçiliğine kadar her mesleğin icrasına burada rastlayabilirsiniz.

Uzun Çarşı Caddesi

Cami, kilise ve havra üçlüsünün arasında kalan önemli bir hoşgörü merkezi olan Uzun Çarşı Caddesi’nin tarihi en az kent kadar eski olup geleneksel el işçiliğinden yemeklere giyimden teneke işçiliğine kadar her mesleğin icrasına burada rastlayabilirsiniz.

Cami, kilise ve havra üçlüsünün arasında kalan önemli bir hoşgörü merkezi olan Uzun Çarşı Caddesi’nin tarihi en az kent kadar eski olup geleneksel el işçiliğinden yemeklere giyimden teneke işçiliğine kadar her mesleğin icrasına burada rastlayabilirsiniz. Atatürk Heykeli’nin yer aldığı Belediye Meydanı’na kadar devam eden ediyor olup bağlandığı sokakla bir uyum oluşturmaktadır. Her bir sokak ayrı bir meslek grubuna ayrılmış durumda. Belirli iş kolları, farklı inanç ve kökenden gelen Antakyalılar tarafından sürdürülmeye devam etmektedir. Osmanlı Dönemi’nden lonca örgütlenmesini anımsatan bu iş bölümü ile gelen misafirler kunduracılar çarşısından çıkıp el işi çarşısına yönelebilir. Oradan tüccarlar çarşısına ve dokumacılar çarşısına geçebilirsiniz. Buraya gelmişken; nar ekşisi, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri (yassı, dil, örgü, çökelek), taze kekik almadan dönmeyin.

Yeni Camii, Kemal Paşa Cd. No:15, 31060 Antakya/Hatay, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 6211 yorumun ortalaması 4.5
GOOGLE TRAVELER
06 May 2023
(bir ay önce)
Depremde çok fazla hasar almasina ragmen tekrar eski haline gelecek ve eski hareketliligini yakalayacaktir Hoşgörü kentimizin simgesi olarak gösterilen cami, kilise, havra üçgeni arasında kalan önemli bir merkezdir. Uzun Çarşı’nın geçmişi kent kadar eski olup geleneksel  el işçiliğinden, yemeklerine, giyimden, teneke işçiliğine kadar her türlü mesleğin icrasını burada görebilirsiniz. Uzun Çarşı, Atatürk Heykeli’nin bulunduğu Belediye Meydanı’na kadar devam ederken, bağlandığı birçok sokakla bir bütünlük oluşturur. Her ara sokak ve cadde farklı bir meslek grubuna ayrılmış, belirli iş kolları, farklı inanç ve kökenden gelen Antakyalılar tarafından sürdürülmektedir. Osmanlı dönemi lonca örgütlenmesini hatırlatan bu iş bölümü ile ziyaretçiler kunduracılar çarşısından çıkıp, el işi çarşısına girebilir. Oradan tüccarlar çarşısına ve dokumacılar çarşısına geçebilirsiniz. Çarşı alışverişinizde; Nar Ekşisi, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri (yassı, dil, örgü, çökelek), taze kekik (zahter)  almadan dönmeyin.
Korhan Yapici
28 Kas 2022
(6 ay önce)
Antakya'nın gerçek manada yaşayan ve nefes alan çarşısı. Yıllar içerisinde tüm Antakya halkının her türlü alışveriş ihtiyacını karşılayacağı bir pazar yerine evrilmiş, dükkanları, camileri, kasap - tepsi kebabı mekanları, pastaneleri, peynircileri, avlulardaki el işlemesi ürün satan dükkanları, künefecileri, kısacası Antakya denilince akla gelebilecek her şeyi barındıran, yıllara meydan okuyan çarşısı. Meydan tarafından girip, alışverişinizi yapıp, avlularda kahve içip, künefe yiyip, özel el işlemesi taştan yapılan kolye ve tablolara bakıp, beğenirseniz alıp Habib-i Neccar Camii yakınlarından çıkar, çıktığınızda da Habib-i Neccar Camii tarafından devam ederek, bir sürü yerel dükkana, camiye, havraya, kiliseye, tarihi sokaklara, konak otellere, Affan Kahvesine ulaşacak bir daire çizebilirsiniz. Araç ile gelmek iyi bir fikir olmayabilir. Şehir merkezinde park yeri sıkıntılı. Girişi Kunduracılar Çarşısı yazan girişten yapabilirsiniz. Meydana en yakın giriş burası. İyi gezmeler ;)
Alp ARSLAN
31 May 2023
(2 hafta önce)
Antakya’nın Tarihi Uzun Çarşısı ve Kurşunlu Han Antakya’nın tarihi Uzun Çarşısı alışveriş yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Eski Antakya evlerinin arasında yer alan tarihi uzun çarşının en önemli özelliği içinde camiler,hanlar ve hamamların yer almasıdır. Ayrıca çarşıda semerciler, demirciler, bakırcılar, sepetçiler, fırıncılar, künefeciler ve buğday pazarı da vardır. Yüzyıllardır bu kentte yaşayan insanlara hizmet vermiş olan uzun çarşı, bugün de her türlü ihtiyacın karşılandığı, Antakya mutfağının vazgeçilmez baharatlarının ve malzemelerinin satıldığı kentin uğrak noktalarından biridir. Uzun çarşının yakınında boylu boyunca uzanan Ayakkabıcılar çarşısı bulunur. Buradaki atölyelerde imal edilen çeşit çeşit ayakkabılar, imal edildikleri yerlerde satışa da sunulmaktadır. Uzun çarşıda her türlü yöresel ürünü bulmak mümkündür.
Hatay Hayat
04 Oca 2022
(bir yıl önce)
Gayet güzeldi ben beğendim. Farklı din, mezhep ve etnik kültürden insanların bir arada asırlardır barış, hoşgörü, kardeşlik ve uyum içerisinde yaşadığı Hatay'ın simgelerinden Uzun Çarşı, tarihi ve kültürel geçmişiyle büyük önem taşıyor.Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden tarihi Uzun Çarşı, kent ekonomisinin adeta can damarı durumunda.
goksel
17 May 2023
(bir ay önce)
Şu anda bir kısmı yıkılmış olsada ayakta kalan dükkanların bir kısmı açık ve yakın gelecekte diğerleride inşallah tamir edilerek açılacak. O güzel çarşı hala gelen misafirleri mutlu edebiliyor. Herkesin ziyaret ederek destek olmasi lazım.
Uzun Çarşı Caddesi

Uzun Çarşı Caddesi

Cami, kilise ve havra üçlüsünün arasında kalan önemli bir hoşgörü merkezi olan Uzun Çarşı Caddesi’nin tarihi en az ...