Cunda Adası Gezilecek Yerler Cunda Adası
Bir bakışta
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine iki ayrı köprü üzerinden yaklaşan Cunda Adası, Alibey Adası ismiyle de biliniyor. Ada kitlesini Girit ve Midilli adalarından göç eden Türkler oluşturur. Bu özel göç Türkiye – Yunanistan nüfus mübadelesi zamanında gerçekleşmiş olup yaşlı popülasyonun birçoğu buna bağlı olarak içinden geçen da bilmektedir. İzmir'in işgalinden sonra ilk kurşunu atan Ali Çetinkaya'nın isminin verilmesinden sonra adanın ismi Alibey adası olarak anılmaya başlandı ancak bölgede yaşayan eski halk ise Cunda ismini kullanmaya günümüzde de devam etmektedir.
Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişme bölgelerinde bulunan adada özel bir konuşmaya sahiptir. 9 Aralık 1952 tarihinde Ayvalık kaymakamlığına bağlanmıştır. Rengarenk dar sokakları, taş evleri, doğal güzellikleri ve tarihi izleri ile Ege Denizi'nin en gözde adalarından bir tanesidir.
Cunda Adasının Özelliği Nedir?
Alibey Adası olarak da bilinen Cunda, Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişim noktasında bulunuyor. Ayvalık ile bağlantısı iki ayrı köprü ile sağlanan Cunda'ya ilk köprü Dolap Boğazı mevkiinde 1964'te inşa edilmiş. Bu köprü Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olma özelliği ile Cunda'yla Lale Adalarını birleştiriyor.
Cunda Yarım Ada Mı?
Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan sırasıyla Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada'dan sonra 4. büyük adasıdır. Konumu gereği Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişme noktasında bulunan bir adadır.
Cunda Sahili Nerede?
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir.
Cunda Adası Ücretli Mi?
Giriş ücretsizdir. Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık'tan Alibey Adası'na (Cunda Adası'na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir.
Cunda Adasında Denize Girilir Mi?
Öncelikle Cunda Adası'nda bazı bölgelerde gerekli temizlik çalışmaları yapılmadığı için zaman zaman bölge halkının dahii suya girmedikleri söylenir. Ama kendi ekosisteminde temizlenen ve yüzülecek en doğru yerler adanın batı cephesi. Burası açık denize baktığından ötürü suyu sirküle edip temizlenebiliyor. Karşısında ada olan batı kıyıları adanın yarattığı siper etkisi sebebiyle de ayrı güzel
Cunda Kaç Günde Gezilir?
2 günde gezebilirsiniz.
Cunda’nın Neyi Meşhur?
Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu muhakkak denemelisin.
Buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Aşıklar tepesinde Şeyatn sofrası'nda günbatımını izle,
Mevsim Ortalaması
İdeal Ziyaret Zamanı
Yaz ve İlkbahar Aylarıİdeal Gezi Süresi
3Gezi Planı Sayısı