Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu, Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde yer alan bir yeraltı şehridir. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri büyüleyen tarihi bir harikadır. Derinkuyu bizi binlerce yıl öncesinde bu coğrafyada yaşayan insanların korkularına, heyecanlarına, zekâlarına, inançlarına, sosyalleşmelerine tanıklık etmeye çağırıyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu, Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde yer alan bir yeraltı şehridir. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri büyüleyen tarihi bir harikadır. Derinkuyu bizi binlerce yıl öncesinde bu coğrafyada yaşayan insanların korkularına, heyecanlarına, zekâlarına, inançlarına, sosyalleşmelerine tanıklık etmeye çağırıyor.

Derinkuyu: Bir Yeraltı Şehrinin Yeniden Keşfi

Derinkuyu, Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde yer alan bir yeraltı şehridir. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri büyüleyen tarihi bir harikadır. Derinkuyu bizi binlerce yıl öncesinde bu coğrafyada yaşayan insanların korkularına, heyecanlarına, zekâlarına, inançlarına, sosyalleşmelerine tanıklık etmeye çağırıyor.

Derinkuyu Nedir?

1963’te evinin duvarını yenilemek isteyen bir vatandaş çekiçle duvarı yıktığında karşısında kimsenin bilmediği bir tünel buldu. Bu tünel başka tünellerle bağlanarak bir yer altı şehrini oluşturuyordu. Derinkuyu adı insanların burada bir yeraltı şehri olduğunu bilmeden 60-70 m derinlikteki su kuyularından içme suyu temin ediyor olmalarından dolayı verilmişti.

Derinkuyu, M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan geniş bir yeraltı şehridir. 18 kat derinliğe kadar uzanan ve 20.000 kişiye kadar ağırlayabilen ayrıntılı bir tünel, oda ve kuyu sistemidir. Şehirde yaşam alanları, ahırlar, depo odaları ve hatta bir kilise bulunmaktadır. Bölgede en az 200 tane yer altı şehri olduğu düşünülüyor, Derinkuyu bunların en büyüğü.

Derinkuyu nerededir?

Derinkuyu, Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde yer almaktadır. Bu bölge, peri bacaları ve mağara konutları da dahil olmak üzere eşsiz manzarası ile ünlüdür. Derinkuyu, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinin altında yer almaktadır.

Neden önemlidir?

Derinkuyu, Türkiye'nin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır. Ülkenin zengin tarihinin bir hatırlatıcısı olarak hizmet eder ve halkının yaratıcılığının bir kanıtıdır. Şehrin inşası dikkate değer bir mühendislik başarısıydı ve amacı insanları tehlikeden, özellikle de işgalci ordulardan korumaktı.

Nasıl unutuldu?

Derinkuyu, MS 13. yüzyılda terk edilmişti. Bölgede yaşayan insanlar pek kullanmasa da bu yeraltı şehrinin varlığının farkındaydı. Ancak zamanla bu bilgi unutuldu. 20. yy başlarında özellikle bölgede yaşayan Rumlar zaman zaman bu yeraltı odalarını kullanıyordu ama mübadeleyle birlikte bu bilgi tamamen unutuldu, ta ki 1963’te bir Nevşehirlinin ev dekorasyonuna girişmesine kadar.

Neden yeraltında yaşıyorlardı?

Derinkuyu'yu inşa edenler güvenlik nedeniyle yeraltında yaşıyorlardı. Bölge sık sık istilalara karşı savunmasızdı ve yeraltı şehri, insanların tehlike zamanlarında geri çekilmeleri için güvenli bir sığınak sağladı. Temelde düşman saldırılarından korunmak için kullanılsa da Nevşehir’in dondurucu soğuklarına ve kavurucu sıcaklarına karşı yer altındaki her mevsim ılık hava hem insanlar hem hayvanlar hem de mahsuller için mükemmel bir barınaktı.

Nasıl kazıldı?

Derinkuyu, sadece çekiç, keski ve kazma gibi temel aletler kullanılarak elle kazıldı. Şehrin inşaatçıları, yeraltı tünel ve oda ağını oluşturmak için bölgenin yumuşak volkanik kayasını kullandılar. Ayrıca, havanın şehir genelinde dolaşmasına izin veren ustaca havalandırma şaftları yarattılar. Yumuşak zeminin çökmesini engellemek için dikkatli bir mühendislik çalışması yaptılar. Zemin müsait olduğu için zaman içinde herkes kendi yerini kazmış. Sonrasında bunlar arasında bağlantılar oluşmuş. Kapadokya’da başka yer altı şehirleri de var ama hiçbir Derinkuyu kadar sofistike değil. Derinkuyu yer altında 20 kata ulaşan 77 metre derinliğindeki bir yer altı şehridir.

İnsanlar Derinkuyu’da nasıl yaşıyordu?

Bugün, Derinkuyu turistik bir cazibe merkezidir ve insanlar yer altında yaşamıyor. Bununla birlikte, kullanım süresi boyunca, insanlar yeraltı şehrinde uzun süre yaşadılar. Şehirde yaşam alanları, yiyecek depolama odaları ve hatta kiliseler vardı. Ana girişler tehlikelere karşı büyük yuvarlak kaya parçalarıyla içerden kilitleniyordu. Her bölmeye ulaşan 10 cm genişliğinde 15.000’den fazla havalandırma kanalları açılmıştı. Genellikle havadar olduğu için üst katlarda yaşanıyor, alt katlar depo ve zindan olarak kullanılıyordu. Kaymaklı yeraltı şehriyle Derinkuyu’yu bağlayan kilometrelerce uzunlukta yer altı tünelleri var. Bu sayede insanlar farklı şehirlere yolculuk yapabiliyordu.

Hangi dönemde kullanılmış?

Tarih konusunda uzmanlar hemfikir olmasa da M.Ö. 2000 yılında Hititlerden bu yana kullanılmaya başlandığı düşünülüyor. Yunan tarihçi Ksenofon M.Ö. 400’de yazdığı Anabasis adlı eserinde Anadolu’da insanların yer altına kazdıkları şehirlerde yaşadıklarından bahseder. Hristiyanlık döneminde Müslüman akınlarından korunmak için, Moğol istilası döneminde de benzer şekilde saldırılardan korunmak için sıkça kullanılmış.

Sadece tehlike zamanlarında mı kullanıldı, yoksa her zaman mı kullanıldı?

Derinkuyu her zaman kullanımda değildi, ancak tehlike durumunda bakımlı ve kullanıma hazırdı. Şehir çok sayıda insanı barındıracak şekilde tasarlandı ve sakinlerin yeraltında uzun süre hayatta kalabilmeleri için yiyecek depolama odalarında erzak depolandı. Malum yer altında böylesine iç içe geçmiş bir alanda yaşamak zor ama genelde bölgede yaşayan insanlar birbirine sıkı sıkıya bağlı bir topluluktu ve anlaşmazlıklar nadirdi. Ancak, ortaya çıktıklarında, topluluğun yaşlıları onları yerleştirirdi. Genellikle insanlar toprak üstünde yaşıyor burayı özel durumlarda veya geceleri kullanıyordu.

 

Bayramlı, Niğde Cd., 50700 Derinkuyu/Nevşehir, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 14003 yorumun ortalaması 4.6
Özlem Coşkun
19 Kas 2022
(bir ay önce)
Muhteşem bir tarihi mekan. Kasım ayında gittiğimiz için çok kalabalık yoktu. Müzekart barkodumu okutarak hiç beklemeden içeri girdim. Yeraltına böyle bir yeri her şeyi düşünerek ve planlayarak nasıl yapabilmişler hayretler içerisinde kaldım. Yeraltına inen tüneller, koridorlar, odalar, mezarlar ve hava bacalarının hepsi çok etkileyici. Eşimle ve iki çocuğumla beraber keyifle gezdik. Gitmeden önce yeraltı şehirleri hakkında bir araştırma yapılması, mekanı daha bilinçli gezme konusunda faydalı olabilir. Herkesin görmesi gereken bir yer. Bu arada, park yerinde teyzeler zorla el yapımı bez bebek satıyor. Mecbur alıyorsunuz, bilginiz olsun 😂😂
halil Kzk
07 Eyl 2022
(3 ay önce)
Gerçekten önemli bir eser, Nevşehir'de kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri. Yalnız merdivenler çok dar iniş ve çıkış aşağıya indikçe aynı merdivenlerden yapiliyor yapının orjinali bu şekilde olsa gerek fakat merdivenler çok dar kalabalık kafilelere denk geldiğinizde ki biz denk geldik , geçmeniz mümkün olmuyor açıkçası tehlikeli bir durum. Bu nedenle biraz aşağıya inip dik merdivenlere girmeden çıkış yoluna girmenizi tavsiye ederim. Bu güzergah sizin için yeterli olacaktır, şansınızı zorlamayın derim :). Çok aşağılara inmenizi aşırı kilolu, yaşlı ve panik atak biriyseniz kesinlikle tavsiye etmiyorum. Kırmızı okları takip ederek aşağı iniyorsunuz, yine mavi okları takip ederek yukarı çıkıyorsunuz. Birde açıkçası böyle tehlikeli bir alanda güvenlik kamerası ve içerde güvenlik felan göremedim , kim kaç kişi girdi, giren çıkabildi mi yoksa orda biryerde bayılıp gitti mi bunu denetleyen bakan birilerini ben göremedim, umarım vardır da ben görememiştirim. Giriş kapısının hemen ilerisinde restore edilen bir kilise ve önünde yeşil alan mevcut, derin kuyuya giremeyenler bu alanda gezebilir tavsiye ederim . Genel olarak değişik bir mekan , görmekte fayda var.
nazim cabuk
21 Tem 2022
(5 ay önce)
İnanılmaz bir yer. Her milletten turist geliyor. Topkapı sarayında. Sonra en fazla ziyaret edilen kültürel turistik bölge imiş. Ama organizasyonu çok iyi yapıyorlar. Kalabalığı hissetmiyorsunuz bile. Yerin 9 kat altına inmeye hazır olun. 20 sene önce gitmiştim en son. Şimdi de günler geçti hâlâ etkisindeyiz diyebilirim. O bölgede toplamında yer altında 20 bin kişinin geçici olarak yaşayabildiği 200 den fazla yeraltı şehri varmış. Yaklaşık 1800 yıllık tarihe sahip bir mekân. Mutlaka gezin.
Hsyn Kdlk
09 Eki 2022
(2 ay önce)
Aslında güzel macera yaşatıyor... biz en derine kadar inmedik. Iyiki inmedik çıkışta inen çıkan beklemek zorunda kalıyorsunuz dar kapalı alanda bir de kalabalık olunca ter rutubet kokusu üstünde 100 küsür basamak yordu çok.. Son dar ve basamaklı yerde iyi karar verin inmek için yoksa hızlı cikamazsaniz çünkü önünüz dolu olacaktir Müze kart gecerli.. yoksa bilet 100 tl
Hicret Özgü Sancak
26 Eyl 2022
(3 ay önce)
Yaşlılarla ve kondüsyonu olmayanlarla gitmeyin, klostrofobisi olan zaten düşünmesin bile. Astımı olan da uzak olsun, diğer dinç, dinamik ve meraklı arkadaşlar deneyebilir. Şahsen 1.80 üstü bile zorlanacaktır. Çünkü 5-6-7 kat aşağıya iniyorsunuz iki kişinin asla yanyana geçmesi mümkün olmayan ve dik şekilde inmesi mümkün olmayan bir mağaraya, etrafta pencere de yok haliyle… Tabiki beğendik, insanların yüzyıllar önce girip yaşadıkları evleri değerlendirmek ne haddimize. Deneyimlemek lazım Nevşehirin önemli mekanlarından. Yalnız girişte aşırı bir sıra vardı, güneş altında çok bekledik. Buna bi çözüm bulunabilir. Müzekart geçerli.
Paşabağları

Paşabağları

Avanos'un güney çıkışından 1 km içeride kalan Paşabağları, Nevşehir-Kapadokya bölgesinde peribacası oluşumlarının gelişimine tanık olabileceğiniz yegâne mevkidir.
Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri, Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde, Nevşehir iline bağlı Avanos ilçesinde yer alan tarihi ve turistik bir yeraltı ...
Üç Güzeller

Üç Güzeller

Kapadokya bölgesinin hiç şüphesiz en popüler noktalarından biridir. Merkeze 5 dakika mesafede yer almasıyla da ulaşımı kolaydır. İki büyük bir ...
Asmalı Konak

Asmalı Konak

Aslında dizinin çekildiği iki mekân var. İlki Ürgüp'e 5 km uzaklıktaki Mustafapaşa'da, ikincisi ise Ürgüp merkeze 800 m ...
Mazı Yeraltı Şehri

Mazı Yeraltı Şehri

Mazı Yeraltı Şehri, Türkiye'nin Nevşehir ilinin Ürgüp ilçesinde bulunan bir yeraltı şehridir. Bu şehir, Kapadokya bölgesindeki diğer yeraltı ...