Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında kurulmuştur ve 1962'de şu anki yerine taşınmadan önce iki kez yeniden taşınmıştır.

Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında kurulmuştur ve 1962'de şu anki yerine taşınmadan önce iki kez yeniden taşınmıştır.

Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında kurulmuştur ve 1962'de şu anki yerine taşınmadan önce iki kez yeniden taşınmıştır. Müze 1901 yılında Karma Ortaokulun bir köşesinde kurulmuştur. 1927'de Mevlana Müzesi'ne ve ardından 1953’te İplikçi Camii'ne taşınmıştır. Konya Arkeoloji Müzesi, 1962'de şu anki olan şehir merkezinde Sahip Ata Caddesi üzerinde yeni bir binada yeniden açılmıştır. Müzede öne çıkan eserlerden biri Çatalhöyük antik kentinden bulunmuş olan lahitler ve diğer eserlerdir. Müzenin koleksiyonu Neolitik dönem, Tunç Çağı (eski Tunç ve Orta Tunç dönemleri), Demir Çağı (Frig ve Urartu Uygarlıkları), Klasik dönem, Hellenistik dönem, Roma dönemi ve Bizans dönemlerine ait eserler, seramikler, eşya, taş ve bronz eşyalar, süs eşyaları ve yazıtlar gibi oldukça geniş bir kültür ve eser yelpazesinden oluşmaktadır.

Sahibiata, Sahibiata Cd. No:91, 42200 Meram/Konya, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 1541 yorumun ortalaması 4.3
Mustafa Dursun
24 Tem 2022
(5 ay önce)
Şehrin merkezinde, ulaşımı kolay ve ücretsiz gezilebilen müze. Girince doğrudan bahçede lahit ve mezar taşları ile ilgili eserler sizi karşılıyor. İçerisi oldukça minik bir müze. İlk girişte lahitler sizi karşılıyor fakat tuhaf olan hiçbir önlem alınmaması ve istediğiniz gibi dokunuyor olmanız. Lahitler gerçekten çıkarılan eserler arasında en önemliler arasında yer alır. Çıkarması o kadar zordur ki o yüzden neredeyse çıkan altınlardan ve mücevherlerden daha değerlidir. İşlemelerdeki detayları incelerseniz ne kadar zor bir işçilik ne kadar detaylıca yapıldığını anlarsınız. Her lahitte farklı bir şey resmedilir ki bu o ölen kişinin hayatına dair kısa bilgiler verir. Özellikle Çatalhöyük tarafından çıkarılan eserler bulunduran bu müze, lahitler dışında farklı görebileceğiniz şeye sahip değil. Çatalhöyük gezilmeye değmeyecek durumda olduğu için en azından oradan çıkan eserleri görmek hoşuma gitti.
Nagihan T-D
27 Mar 2022
(9 ay önce)
Bir müze için bir gün bu tip cümleler kuracağım aklıma hiç gelmezdi.. Gittiğimde binayı görduğümde yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam. Ben eski yapılara karşı değilim yapı eski olur ama modernize edilir düzenli bakım yapılır ve gerekiyorsa yeni yapılar eklenerek kullanım alanı arttırılır ama burada hiç biri yapılmamış. 😱😱👋Dünyaca ünlü ve değerli antik kentler ile höyüklere ev sahipliği yapan böylesine bir kente yakışmayacak derecede küçük teşhir alanına ve teşhir koşullarına sahip bir müze malesef.😔😔😔 Daha da üzücü olan Sahip Ata külliyesi, Arkeoloji ve Etnografya müzesinin bir geri dönüşüm tesisinin komşusu olması ve buna bir yetkilinin çıkıpta son vermemesi..🤔🤔🤔🤔 Çok yazık, çok üzücü malesef. 👉👉👉Fakat herşeye rağmen son derece ilkel koşullarda teşhirleri edilseler de buradaki benzersiz lahitleri ve sınırlı sayıdaki çatalhöyük buluntularını görmeden evinize dönmemenizi öneririm...👈👈👈 Pişman olmazsınız😉😉
/ Skorpion \
26 Haz 2022
(6 ay önce)
Daha girer girmez sizi karşılayan heykellerin o ince mimarisi ve ilerledikçe derinlik kazanan taş işçiliği... Tek kelime ile muazzam. Eğer ailecek çarşıda dolaşıyorsanız ve vakit öldürmekten hoşlanan biriyseniz, azıcıkta sanata ilginiz varsa yapmanız gerekeni siz zaten biliyorsunuz. Müze, girdikten sonra heykel sanatında, dışarda gördüklerinizden daha usta eserlerle karşılıyor. İlerledikçe karşınıza çıkanların daha yaşlı olduklarını göreceksiniz MÖ 6500, şaşırtıcı. Ayrıca diğer müzelere göre girişi ücretsiz, iyi eğlenceler.
Yusuf Koca
19 Haz 2022
(6 ay önce)
Konumu kötü. Merkezden Alaattin tepesi tarafından yürüyorsanız çok tekinsiz bir mahalleden geçilerek gidiliyor. Giriş ücretsiz fakat bilet falan da kesilmiyor. Bir müzeye en azından kaç kişinin ziyaret ettiği bilinmesi için bilet kesilmesi mantıklı olurdu. Eserler öylece ortada duruyor herkes dokunuyor. Açıklamaları yetersiz. Bina bakımsız, depo gibi bir yer. Kafe, oturacak bir alan da yok. Uğramazsanız pek bir şey kaybetmezsiniz.
Mustafa Russo
01 Kas 2022
(2 ay önce)
İçinde bir çok tarihi eserin bulunduğu güzel bir müze. Girişlerin ücretsiz olması harika. Konum olarak merkeze yakın fakat bazı tekinsiz pek güvenli olmayan sokaklardan geçmek gerekiyor.
Sille Müzesi

Sille Müzesi

Hükümet Caddesi'nde yer alan Sille Müzesi, Sille'de günümüze ulaşan tarihi kamu yapılarından bir tanesidir.
Sahip Ata Vakfı Müzesi

Sahip Ata Vakfı Müzesi

Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından 1277 yılında yaptırılan külliyenin mimarı Keluk b. Abdullah’tır. Külliye ...
Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında kurulmuştur ve 1962'de şu anki yerine taşınmadan önce iki kez yeniden taşınmıştır.
Olimpiyat ve Fair-Play Müzesi

Olimpiyat ve Fair-Play Müzesi

Taşra Karaaslan Üzümcü mahallesinde Karaaslan Villaları bitişiğine yapılan Olimpiyat Parkı toplam 161.900 m2 dir.
Atatürk Evi Müzesi (Konya)

Atatürk Evi Müzesi (Konya)

Atatürk Evi Müzesi, tarihin derinliklerine yolculuk yaparak Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamına ve liderliğine dokunan bir anıt niteliğindedir. Bu ...