2024 Sümela Kültür Yolu Festivali Ne Zaman?
Trabzon Kültür Yolu Festivali

Trabzon kültür yolu festivali programı, Trabzon kültür yolu festivali nerede? Trabzon kültür yolu festivali ne zaman? hakkında detaylı bilgi Nomatto'da...

Trabzon Kültür Yolu Festivali

2024 Trabzon Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Trabzon’da 19-27 Ağustos tarihleri arasında sanatseverleri ağırladı. Trabzon kültür yolu festivali programı, Trabzon kültür yolu festivali nerede? Trabzon kültür yolu festivali ne zaman? hakkında detaylı bilgi Nomatto'da...

2024 Trabzon Kültür Yolu Festivali, Türkiye’nin en önemli kültür ve sanat etkinliklerinden biri olarak 2024 yılında Türkiye Kültür Yolu Festival durakları arasında yerini aldı. Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Trabzon’da 9-17 Ekim tarihleri arasında düzenlendi. Festivalin adı, restorasyonun ardından geçen yıl yeniden ziyarete açılan Trabzon Manastırı’ndan geliyor. Festival, Trabzon’un tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini tanıtmak, sanatın farklı dallarından binlerce sanatçıyı ve sanatseveri buluşturmak ve bölgedeki canlılığı arttırmak amacıyla gerçekleştirildi. Trabzon kültür yolu festivali programı, Trabzon kültür yolu festivali nerede? Trabzon kültür yolu festivali ne zaman? hakkında detaylı bilgi Nomatto'da...

Festival boyunca 30’dan fazla mekânda 500 civarında etkinlik gerçekleştirildi. Bunlar arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, film gösterimleri, çocuk etkinlikleri ve daha pek çok sanatsal faaliyet yer aldı. Festivalde Bengü, Mehmet Erdem, Rubato, Göksel, Şebnem Ferah, Oğuzhan Koç gibi ünlü isimlerin yanı sıra Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve tasavvuf müziği sanatçıları da sahne aldı. Festivalin en çok ilgi gören sergilerinden biri de Trabzon Manastırı’nın hikâyesini anlatan “Bir Hayalin İnşası Sergisi” oldu. Festivalde ayrıca çocuklar için de birçok eğlenceli ve eğitici etkinlik düzenlendi. Festivalin resmi sosyal medya hesaplarını da takip ederek detaylı bilgiye de sahip olabilirsiniz. Trabzon Kültür Yolu Festivali, Trabzon’un kültürünü ve sanatını yaşatan bir festival olarak hafızalarda yer etti. Siz de bu eşsiz deneyimi kaçırmayın ve bir sonraki festival için şimdiden planınızı yapın!

Trabzon Kültür Yolu Festivali Hakkında:

Trabzon Kültür Yolu Festivali, Trabzon'un tarihi ve kültürel zenginliklerini kutlamak, sanatı ve gelenekleri bir araya getirmek amacıyla düzenlenen önemli bir etkinliktir. Festival, her yıl farklı etkinliklerle ve sanatsal katkılarla zenginleşmektedir. İşte 2024 Trabzon Kültür Yolu Festivali'nde öne çıkan bazı etkinlikler:

  1. Puzzle of Anatolia "Kutsal Damlalar" Heykel Enstalasyonu: Trabzon'un ünlü Trabzon Manastırı efsanesini anlatan bu heykel enstalasyonu, Ganita Faroz sahil bandında sergileniyor. Efsane, manastırın içinde bulunan kutsal bir havuz ve bu havuzdan düşen iri su damlaları etrafında dönüyor. Heykel enstalasyonu, bu büyüleyici efsaneyi sanat yoluyla günümüze aktarıyor.
  2. 'Amber'in Sırları' Sergisi: Letonya Büyükelçiliği, Trabzon Kültür Yolu Festivali kapsamında Letonyalı sanatçı Andris Zēgners tarafından hazırlanan 'Amber'in Sırları' adlı sergiyi Türk izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, 40 milyon yıl önce oluşmuş olan kehribar taşının büyüleyici dünyasını 19 büyük ölçekli makro fotoğraf ile sunuyor.
  3. Ayasofya Camii Ebru Sanatı Dijital Deneyim Odası: Ebru sanatı meraklıları, festival boyunca Ayasofya Camii iç avlusundaki Dijital Deneyim Odası'nda ebru sanatını deneyimleme fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, 19-20-21 Ağustos tarihlerinde Ayasofya Camii iç avlusunda "Garip Ay" adlı gerçek zamanlı ebru performansı video haritalama (mapping) gösterisi de yapılacak.

Trabzon Kültür Yolu Festivali, Trabzon'un tarihi ve kültürel zenginliklerini ziyaretçilere daha yakından tanıtmayı amaçlayan benzersiz bir etkinliktir.

Trabzon Kültür Yolu Festivali Ne Zaman?

Trabzon Kültür Yolu festivali ne zaman? 22- 30 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Altındere, Altındere Vadisi Milli Parkı, 61750 Maçka/Trabzon, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 12346 yorumun ortalaması 4.1
İbrahim Neşe
29 Ağu 2023
(geçen hafta içinde)
Vadinin Doğası yetiyor. Araba sürmek, yürümek çok zevkli. Burası küçük bir cennet. 1- Girişler ücretli. Yaylaya çıkıyorum derseniz ücretsiz geçebilirsiniz. 2- Ücretli’de girebilirsiniz. 2 kapı var ikisinin de yakınında paralı otopark var. Oraya bırakabilirsiniz aracı. Dolmuş gidiyor para verip dolmuşa atlayıp gidebilirsiniz. Yol bayırlaşıyor aracınızı zorlayabilir. Otopark ve yolcu taşıma ücretleri yerliler için birazcık düşürülse iyi olur. 3- Diyelim ücretsiz girdiniz, belli bir yere kadar gidebilirsiniz orada bir yere park edip 2 km ekstra yayan yürümeniz gerekiyor. Uzak gözükse de yakın. Sonra vardığınızda Aya Varvara Kilisesi ve Sümela Manastırı ve kafe-tuvalet var. Sümela manastırına giriş müze kartla da mümkün para verip girmek de ayrıca büyüklere, hamilelere vb. öncelik tanınıyor sıra olursa. Bugün vardı. Müze kartlılar da sıra beklemiyor. Manastırı çekmedim, daha fazla resim çekebilirdim aslında. Bir kaç tane çöp kutusu koyulabilir farklı yere. Bazı yerlerde poşetler dolmuş, çevreye taşmış çöpler. Bölge dağlık ve taşlık, tırmanma etkinliği hizmeti verilebilir. Farklı bir deneyim olur. Gelen yolcu aşağı inecek mesela halatlarla uçarak inebilse aşağı tek yönlü, özellikle iki kişi inebilse, çocukla filan gelen çok aile var. Yine farklı bir deneyim olur. Yeni rotalar eklenebilir ve doğal oturma alanları. Çevresi çok güzel çünkü ve herkes bir yere sıkışıyor. Güzel bir yer Trabzon’a gelecek güzel insanlara burayı da ziyaret etmesini öneririm. Umarım Vazelon Manastırı, Kuştul Manastırı ve diğer kiliseler, tarihi köprüler, kaleler restorasyon görüp Sümela gibi turizme açılır. Trabzon’da tarihin çoğu bakımsız bu bir gerçek.
Mehmet Gazi
22 Ağu 2023
(bir hafta önce)
Selamlar Sümela manastırı gezisinde püf noktaları yazacağım. İlk olarak sabah gitmenizi tavsiye ederim. Öğlen veya daha sonrasında turlardan dolayı aşırı kalabalık oluyor. Çok sıra beklersiniz. İkincisi araçla manastırın dibine kadar gitmeye izin vermiyorlar. Belediye otopark yapmış 3km mesafeye ve saatine göre oraya 60-80 TL ödüyorsunuz. Fiyatlar temmuz 2023. Otoparktan da manastıra yokuş yukarı 3km kalıyor. Kişi başı gidiş dönüş 27 TL dolmuş bileti. Onunla çıkıp iniyorsunuz aracınızın yanına. Fakat otoparktan geçerken manastıra gitmiyorum yaylaya gidiyorum derseniz aracı geçiriyorlar. Çünkü bu yol beş altı tane yaylaya gidiyor aynı zamanda. Aracınızla ordan geçip manastıra yakın bir yere çekip yürüyerek giderseniz tasarruf edersiniz. Üçüncüsü müze kart alın mutlaka onuda telefonunuzdan online alın uygulaması var. Kişi başı 60 TL. Müze kart olmadan aşırı Pahalı. Müze kart 1 sene geçerli her müzede. Yanınıza suyunuzu termosunuzu alın orda müze kafe var fiyatlar normal market ile 2 veya 3 katı. Yerli turiste aile indirimi var fakat bilginiz olsun söyleyin. Otopark fiyat fotosu ve dolmuş fiyat fotosunu ekledim.
seçkin bakır
20 Ağu 2023
(bir hafta önce)
Gidilip görülesi bir yer. Restorasyondan önceki ve sonraki hallerin olduğu fotoraflar mevcut içeride. Kim restore etmise eline sağlık. Ama biraz da ego kasılmış gittiğinizde anlarsınız. Öncesi berbat, çıkmak zormus ve tahrip edilmiş. Iğrenç insanlar duvarlara isimlerini kazimislar kazma izleri vs mevcut. İlk kapıdan girdikten sonra ve yukarıda iki ayrı araç park yeri var. Zorunlu olarak aracı park edip yukarıya 40 TL gidiş geliş dolmuş ücreti vermeniz gerekiyor. Müze kart geçerli. Ama o yolları gorunce 40 TL helal olsun dedim gerçekten. Bir de girişteki izdihamı cozerlerse çok mükemmel olur. Girişi denetlemeye 2 kisi yetisemiyor ve izdiham oluşuyor. Dolmustan indikten sonra baya bir merdiven çıkıyorsunuz. Bizim gittiğimiz zaman keşişlerin yaptığı kısım ziyarete açıktı Osmanlı döneminde yapılan yani disaridan görülen kısım restore ediliyordu. Grisite bir kafe var oturup bir şeyler içebilir hediyelik alışverişi yapabilirsiniz.
mustafa tüküç
04 Ağu 2023
(3 hafta önce)
Bir kerede olsa görmeniz gereken bir yer. Trabzon'a 48 km yol asfalt ve iyi sıkıntı çekmeden gidebilirsiniz.Oraya vardığınızda aracınızı ya otoparka yada oraya gelmeden aşağı yol kenarında bırakabilirsiniz otopark saati 30 TL. Daha sonra yukarı çıkmak için ya ring aracı kullanacaksınız yada yürüyebilirsiniz ama 4km civarı ve dik bir yokuş olduğu için en az 1 saat civarı sürer. Ring aracına binerseniz gidiş - dönüş 27 TL bir ücreti var. Sonrasında servisten indikten sonra 350 metre bir yürüyüş yolunuz var. Girişte müze kart alıp giriş yapın diğer turlu 450 TL civari müze kart alırsanız 60 TL ve kartı daha sonra diğer müzelerde ücret vermeden kullanabilirsiniz (kültür turizm bakanlığına bağlı yerlerde). Girdikten sonra merdiven çıkıp içeri giriyorsunuz. İçeride freksler ve manastırın odaları bulunuyor. Frekslerin alçak yerlerini çizmişler eskiden girenlerin yaptigini düşünüyorum. Manastırın tam dıştan fotoğrafını girişteki kilisenin ordan çekebilirsiniz.
onur demirtaş
29 Ağu 2023
(geçen hafta içinde)
Agustos 2023 . Gitmeden once müze kart olsun yaninizda sira beklemeden girebilrsiniz. Manastırn kapisinda sira cok oluyor. Ziyaret için sabah saatlerini seçin. Trabzon büyükşehir belediyesi saçma uygulamaları 1 - zorunlu otoparka giriş yapıyorsunuz 60 lira . 2- servislere bindirip 2 km kadar yukarı göturyorlar kişi basi 40 lira aliyor cocuklarada ayni ucreti aliyor. Scak havalarda giderseniz yaniniza icme suyu alin. Manastirin girisindeki cafede küçük su 20 lira. Gitmeden önce manastirin belgesel gibi olan videosunu izleyin. Gezerken daha cok tat alirsiniz
Trabzon Kültür Yolu Festivali

Trabzon Kültür Yolu Festivali

2024 Trabzon Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Trabzon’da 19-27 ...