Alaçatı Yel Değirmenleri
Alaçatı Yel Değirmenleri
Alaçatı Yel Değirmenleri, Alaçatı’nın simgesi haline gelen, tarihi evlerinden sonra gözünüze çarpan en eski yapılarındandır. Yüzlerce yıllık taş değirmenleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve kasaba manzarasıyla bilinen seyir noktası. 1850’lerden kalma yel değirmenleri eski Rumlar tarafından buğday öğütmek için inşa edilmiştir. Eskilerde sayısı 20’yi bulan yel değirmenlerinden günümüze ancak 10 tanesi ulaşabilmiştir. Alaçatı’da güzel bir yürüyüş yaptıktan sonra yorgunluğunuzu atmak ve günbatımını seyretmek için gelebileceğiniz en güzel yer olabilir.
Alaçatı Yel Değirmenleri Nerede?
Alaçatı Yel Değirmenleri Alaçatı, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı bir mahallesinde bulunur. Konum olarak Alaçatı’yı ilk kez ziyaret eden yerli ve yabancı turistler yel değirmelerini kolayca bulabilir. Alaçatı Yel Değirmenleri, Alaçatı çarşısının giriş kısmına oldukça yakındır.
Alaçatı Yel Değirmenlerinden başka İzmir'de Gezilecek Yerler, Alaçatı’da Gezilecek Yerler , Yel Değirmenleri duraklarını inceleyebilir, kendi Gezi Planınızı oluşturabilirsiniz.
Alaçatı Yel Değirmenleri Mimari Özellikleri
Alaçatı Yel Değirmenleri 1850-1920 yılları arası inşa edildiği tahmin edilen değirmenler, rüzgâr alan tepelerde inşa edilmişlerdir. Silindirik gövdeli, dairesel forma sahip, yığma taş duvarlı yapılar iki veya üç katlı olarak tasarlanmışlardır. Üst katta mekanizma, orta ve alt kısım depolama ve karşılama olarak kullanılmıştır. Yapıda kullanılan bölgesel taşın yumuşak olduğu için kolayca biçimlendirilebildiği, yıllar içinde sertleştiği zaman dayanıklı ve gözenekli yapısı sayesinde ses ve ısı izolasyonu sağladığı bilinmektedir. Çatılar genelde külah tarzındadır. Yapıya giriş tek kapıdan sağlanır, üst katlara ulaşım taş malzemeli bir merdivenle çıkılır.
Çeşme merkezde bulunan biri dışında hiçbirinde özgün mekanizmalar mevcut değildir. O değirmende ise orijinal mekanizmadan geriye sadece ana öğütücü taş kalmıştır. Yel değirmenleri kapıları alçak, basık kemerlidir. Bunun nedeni ise rüzgârlı havalarda çalışan değirmen içindeki rüzgâr sirkülâsyonunun minimuma indirilerek öğütülen tahılın uçuşmasını, dağılmasını önlemektir. Gövde binası ayakta kalan birinde kapıya olan baskıyı azaltmak için kapı üzerine ahşap bir hatıl yerleştirilmiştir. Aynı yel değirmeninin yapı içinde yukarıya çıkan merdivenlerin bir kısmı günümüze kadar gelebilmiş durumdadır. Yel değirmenlerinin alt çapı, üst çaplarından daha geniştir.
150 yıllık köklü geçmişleriyle Alaçatı’nın simgesi haline gelmiş olan Alaçatı Yel Değirmenleri, şimdilerde turizm amaçlı olarak yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Alaçatı Yel Değirmenleri Hikâyesi
Bir zamanlar Alaçatı, eski Rum yerleşim yerlerinden biridir. Rumlar, tahıl öğütmek için kullanacakları değirmenleri inşa etmek için buraya gelirler. Bu değirmenler, yel gücü ile çalışan oldukça basit ama etkili makinelerdir. Her bir değirmen, dört kanatlı büyük bir pervane ve bu pervanenin dönüşü ile çalışan bir taş öğütücüden oluşur.
Günümüzde Alaçatı'da hala birçok yel değirmeni bulunmaktadır. Bu değirmenlerden biri olan "Şeytanın Pabucu" adlı yel değirmeni, oldukça ilginç bir hikâyeye sahiptir. Hikâyeye göre, bir zamanlar bu değirmenin sahibi, değirmenin önündeki toprağı satmaya karar verir. Ancak, toprağı satın almak isteyen kişi, değirmenin taşlarını kullanmak için değirmeni yıkmak istediğinde, sahibi reddeder.
Bu olayın ardından, kişi, yıkılmayan değirmenin üstüne çıkarak değirmeni ateşe verir. Değirmenin sahibi ve yakınları, yangını söndürmek için ellerinden geleni yaparlar, ancak başarısız olurlar ve değirmen yanar. Bu olayın ardından, değirmen sahibi, yanan değirmenin yerine yenisi inşa eder ve bu değirmenin adını "Şeytanın Pabucu" koyar. Değirmen, o zamandan beri Alaçatı'daki turistlerin ilgisini çeken bir yer haline gelir.
Alaçatı Yel Değirmenlerinde Ne Yapılır?
Alaçatı Yel Değirmenlerinde ne yapılır, Alaçatı gibi rüzgârı bol olan bir yerde buğdayı öğütmek için kullanılan Alaçatı Yel Değirmenleri, Alaçatı'nın hemen girişinde selamlıyor bizleri. Çeşme Belediyesi'nin koruması altında restore edilen Alaçatı Yel Değirmenlerinin bir kısmı, günümüzde restoran ve kafe olarak hizmet veriyor.
Yel değirmenlerine giden yokuşu tırmandığınızda tepede bir çay bahçesi ve Alaçatı’yı izleyebileceğiniz oturma yerleri mevcuttur. Özellikle yazın burası oldukça kalabalık oluyor. Çarşıdan kumrunuzu alıp burada hafif bir manzara eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz. Alaçatı Açıkhava Tiyatrosu da yer alıyor. Cumartesi günleri Alaçatı pazarı kurulmaktadır. Pazarda yöreye has sebze ve meyveleri bulabilirsiniz.
Düğün öncesi çekimleri için de sıkça kullanılmaktadır. . Bu bölgenin oldukça meşhur olması sebebiyle yaz sezonunda Alaçatı Yel Değirmenleri Parkı’nda yer bulmak oldukça zordur. Bu parkta güzel manzaralı bir yer bulursanız çarşıdan aldığınız kumruları ya da dondurmaları bu manzaraya karşı yiyebilirsiniz.
Alaçatı Yel Değirmenlerine Nasıl Gidilir?
Alaçatı, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı güzel bir tatil beldesidir ve ünlü yel değirmenleriyle tanınır. Alaçatı Yel Değirmenlerine gitmek için aşağıdaki yönergeleri takip edebilirsiniz:
1. Ulaşım: İzmir'e ulaştıktan sonra, Alaçatı'ya gitmek için en uygun ulaşım seçeneği arabanızla seyahat etmektir. Eğer kendi aracınız yoksa İzmir'den Çeşme'ye veya Alaçatı'ya otobüs veya dolmuş seferleri ile ulaşabilirsiniz.
2. Çeşme'ye Varış: İzmir'den Çeşme'ye otobüsle veya dolmuşla ulaştıktan sonra, Alaçatı'ya gitmek için taksi veya dolmuşları kullanabilirsiniz. Çeşme ile Alaçatı arası yaklaşık 10-15 dakikalık bir mesafededir.
3. Alaçatı Yel Değirmenleri: Alaçatı'ya vardığınızda, yel değirmenlerine gitmek için şehir merkezine yürüyebilir veya araç kullanabilirsiniz. Yel değirmenleri, Alaçatı'nın merkezine oldukça yakındır ve tabelalar tarafından işaretlenmiştir, bu yüzden bulmanız kolay olacaktır.
Alaçatı Yel Değirmenleri, tarihi ve estetik değeriyle ünlüdür ve çevresinde fotoğraf çekmek ve manzaranın tadını çıkarmak için güzel bir yerdir. Gideceğiniz zaman dilimine ve İzmir'in trafiğine bağlı olarak seyahat süresi değişebilir, bu nedenle yolculuğunuzu planlarken bu faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Değerlendirmeler