Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, dünyanın farklı bölgelerinde "Yedi Uyurlar efsanesi" olarak bilinir ve Anadolu'daki en önemli merkezi, Tarsus'taki Eshab-ı Kehf Mağarası'dır. Bu tarihi mekân, Tarsus'un 12 km kuzeyinde, Encülüs Dağı eteklerinde konumlanmıştır. Doğal bir çöküntü oluşumu, yaklaşık 200 m2'lik kapalı bir alanı içine alan mağarayı oluşturur ve mağaraya ulaşmak ...

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, dünyanın farklı bölgelerinde "Yedi Uyurlar efsanesi" olarak bilinir ve Anadolu'daki en önemli merkezi, Tarsus'taki Eshab-ı Kehf Mağarası'dır. Bu tarihi mekân, Tarsus'un 12 km kuzeyinde, Encülüs Dağı eteklerinde konumlanmıştır. Doğal bir çöküntü oluşumu, yaklaşık 200 m2'lik kapalı bir alanı içine alan mağarayı oluşturur ve mağaraya ulaşmak için 15 basamaklı bir merdiven kullanılır. Hemen mağaranın üzerinde bir cami bulunmaktadır. Caminin inşa tarihi 1872'dir ve daha sonra üç şerefeli bir minare eklenmiştir.

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, dünyanın farklı bölgelerinde "Yedi Uyurlar efsanesi" olarak bilinir ve Anadolu'daki en önemli merkezi, Tarsus'taki Eshab-ı Kehf Mağarası'dır. Bu tarihi mekân, Tarsus'un 12 km kuzeyinde, Encülüs Dağı eteklerinde konumlanmıştır. Doğal bir çöküntü oluşumu, yaklaşık 200 m2'lik kapalı bir alanı içine alan mağarayı oluşturur ve mağaraya ulaşmak için 15 basamaklı bir merdiven kullanılır. Hemen mağaranın üzerinde bir cami bulunmaktadır. Caminin inşa tarihi 1872'dir ve daha sonra üç şerefeli bir minare eklenmiştir.

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Nerede?

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, Tarsus'un kuzeybatısında, Encülüs Dağı'nın eteklerinde yer alan Dedeler köyünde bulunmaktadır. Mağara, Tarsus'a 12 kilometre uzaklıktadır.

Mersin Gezilecek Yerler, Tarsus Gezilecek Yerler gibi durakları ziyaret edebilir, dilerseniz ilgili sayfadan kendi Gezi Planınızı oluşturabilirsiniz.

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, Tarsus'a 12 km ve Mersin'e 38 km uzaklıkta konumlanmıştır. Tarsus'un kuzeyinde bulunan Dedeler köyü sınırları içerisinde yer alan bu mağara, Ziyarettepe olarak da bilinmektedir.
Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası'na ulaşmak için ilk olarak Tarsus İlçe Merkezi'ne gidilir, buradan Dedeler Köyü yönüne doğru ilerlenir. Tarsus İlçe merkezinde, ziyaretçileri Eshab-ı Kehf mağarasına yönlendiren tabelalar bulunmaktadır.

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Hikâyesi

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası'nın hikâyesi, efsaneler arasında özel bir yere sahiptir. Efsaneye göre; mitolojik tanrılara olan inanç zayıfladığında ve Hristiyanlık gibi tek tanrılı bir inanca sahip olanlar, Putperestlik'e geri dönmeyi reddederler. Bu nedenle Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş adlı yedi genç, Romalı Hükümdar Dakyanus'un zulmünden kaçarlar. Hükümdar, bu gençleri öldüreceğini söyleyerek onları tehdit eder ve Putperestlik dinine dönmelerini ister. Ancak gençler inançlarından vazgeçmezler.

Bu yedi genç, yanlarında köpekleri Kıtmir ile birlikte verilen süreyi değerlendirerek kaçarlar ve Eshab-ı Kehf Mağarası'na sığınırlar. Allah tarafından kendilerine 300 yıl süreyle derin bir uykuya daldırılırlar. Uyandıklarında, ilk olarak yiyecek bulmak için kente giden gençlerden biri, zamanı geçmiş para taşıdığı için yakalanır. Yakalayan kişi, parayı nereden bulduğunu sorar ve genç, yedi arkadaşıyla birlikte mağarada kaldığını anlatır. Mağaraya gittiklerinde ise yedi yavru kuşun tünediği bir yuvadan başka bir şey göremezler. Bu olay sonucunda mağara "Yedi Uyurlar Mağarası" olarak anılmaya başlanır.

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Özellikleri

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası'nın özellikleri özellikleri arasında, halk arasında "ziyaret dağı" olarak anılması, konik şekli ve topoğrafik görünümü dikkat çeker. Mağara, dairesel bir kuyu şekline sahiptir ve 15 basamakla inilmektedir. Mağara, yaklaşık olarak 300 metrekarelik bir alana yayılmıştır ve yaklaşık 10 metre yüksekliğindedir. İçerisinde üç adet tünel bulunmaktadır.

Arapça'da 'Eshab', sahip veya dost anlamına gelirken, 'Kehf', dağlarda oyulmuş ev gibi yerler için kullanılan bir terimdir. Eshab-ı Kehf Mağarası, hem Hristiyan hem de Müslüman topluluklar için kutsal bir ziyaret yeridir. Mağara, Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilirken, aynı şekilde Kur'an-ı Kerim'in Kehf Suresi'nde bahsedildiği için Müslümanlar tarafından da kutsal bir öneme sahiptir.

Dünyada 33 farklı mağaradan bahsedildiğine inanılır. Bu mağaralar dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunurken, üç tanesi Türkiye'de yer almaktadır: Tarsus, Afşin ve Efes'te. Afşin ilçesi, Kahramanmaraş'ta bulunan mağaralar, Eshab-ı Kehf olarak adlandırılmaktadır.

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Çevresinde Gidilecek Yerler

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası çevresindeki gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir:

  • Taşkuyu Mağarası: Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası'na 500 metre uzaklıkta yer alır. Doğal güzellikleriyle ünlü bir mağaradır.
  • Tarsus Şelalesi: 13 kilometre mesafede bulunan şelale, doğal bir güzellik ve serinlemek için harika bir yerdir.
  • St. Paul Kuyusu: 13,5 kilometre uzaklıkta olan bu kuyu, Hristiyanlık tarihinde önemli bir figür olan Aziz Paul'a atfedilir.
  • Antik Roma Yolu: 13,5 kilometre uzaklıkta bulunan bu yol, tarihi ve kültürel bir deneyim sunar.
  • Tarihi Tarsus Evleri: 13,5 kilometre mesafedeki bu evler, Tarsus'un tarihi dokusunu yansıtan güzel örnekler sunar.
  • St. Paul Kilisesi: 15 kilometre uzaklıkta bulunan bu kilise, Aziz Paul'un anısına yapılmış bir dini yapıdır.
  • Cleopatra Kapısı: 13 kilometre mesafede bulunan antik bir kapıdır ve tarihi bir atmosfer sunar.
  • Nusret Mayın Gemisi: 13,2 kilometre uzaklıkta bulunan bu gemi, Türk Deniz Kuvvetleri'nin tarihi bir gemisi olarak ziyaret edilebilir.

Bu yerler, Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası ziyaretiniz sırasında keşfedebileceğiniz çeşitli tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere sahip yerlerdir. Bölgeye gelmişken bu rotaları da ziyaret etmek, oradaki tarihi yerleşim alanlarını ve mekânlarını birlikte görmek adına değerli bir deneyim olacaktır.

 

Dedeler, 33400 Tarsus/Mersin, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 6271 yorumun ortalaması 4.5
Kadir Dolunay
13 Tem 2023
(geçen hafta içinde)
Yedi Uyuyanlar, Mağara Ashabı ya da diğer adıyla Eshab-ı Kehf, Kuran'da da zikredilen, kıssasıyla insanlara şaşkınlık veren bir mucizenin yaşandığı yer. Bu nedenle yerli yabancı çok sayıda turistin uğrak noktası. Tarsus gezisine dahil etmenizi öneriyorum. Mağaraya geliş yolunda, birkaç km ötesinde Taşkuyu Mağarası da var (giriş ücretsiz), sarkıt ve dikitleriyle doğal oluşumlu ve gerçekten bir yeraltı mağarasına göre on numara aydınlatılmış ve güvenlik önlemleri alınmış bu mağarayı da Kehf ziyaretine ekleyebilirsiniz. İki yer için de giriş ücreti, müze kart vb talep edilmiyor, ha bu arada, madem buraya kadar geldiniz, az aşağılarda inanılmaz Tarsus Şelalesi'nde biraz soluklanıp Tarsus'un göbeğinde (yani Kehf mağarasına 10 dk uzaklıktaki) Danyal Peygamber'in makamına da uğramadan geçmeyin. Oranın hemen arkası tarihi Ulu Camii ve yapılarla dolu. İyi gezmeler :) Dip not: Tarsus gezisine sabah erken başlayın, bir güne sığdıramıyorsunuz :)
“The Last Dance” Scorpion
10 Tem 2023
(bir hafta önce)
İçeride garip bir hissiyat hâkim. Manevi atmosferinden kaynaklı olsa gerek. Kaygan taşlar ve taşlardan sızan kokulu bir su var. Mağara çok büyük değil ama gidilemeyen dar oluklar var. Gizemli bir yer...
İsmail Albayrak
08 Tem 2023
(bir hafta önce)
08.07.2023 Ziyaret ettim müslümanların kutsal kitabında ayetlerde geçen bu mübarek yere TARSUS BELEDİYESİNİN verdiği önem sıfır ayıptır ya birçok yabancı yerli turist ziyaret ediyor birçok Müslüman insan gelip dua ediyor her taraf Tarsus belediyesine yakışır şekilde pislik çöplük içinde hele en baş girişte büyük HOŞGELDİNİZ lehvası Tarsus'ta belediye başkanının oraya hiç uğramadığı nın kanıtı. Koltuklarınız dan kalkında yoluna çeşmesine gelen insanların dinlediği gözleriyle gördüğü yerleri bir sizde görün. Yazık yazık Tarsus'ta özel sektör zenginlerin iş merkezlerinin fabrikatörlerin işhanlarının önünü peyzaj edip çicek gül dikip puan alacağınıza oyuyla koltuk sahibi olduğunuz halkın ziyaret ettiği bu mübarek yeri güzelleştirin .
Hakan Demirkıran
11 Tem 2023
(bir hafta önce)
Kuranı kerimde keyf süresi 17 ve 18.Ayetlerde 17. (Orada olsaydın) güneş doğduğunda onun; mağaralarının sağ tarafına kaydığını, batarken de onlara dokunmadan sol tarafa gittiğini görürdün. Kendileri ise mağaranın geniş bir yerinde idiler. Bu, Allah'ın mucizelerindendir. Allah, kime hidayet ederse işte o, doğru yolu bulandır. Kimi de şaşırtırsa, artık ona doğru yolu gösterecek bir dost bulamazsın. 18. Uykuda oldukları hâlde, sen onları uyanık sanırsın. Biz onları sağa sola çeviriyorduk. Köpekleri de mağaranın girişinde iki kolunu uzatmış (yatmakta idi.) Onları görseydin, mutlaka onlardan yüz çevirip kaçardın ve gördüklerin yüzünden için korku ile dolardı. Bu ayetlere istinaden en doğru mağara burası nedeni mağaranın tepesinde bir delik var ve oradan içeri güneş sağ ve sol taraflarına kayarak ashabı kehfi rahatsız etmeden 309 yıl uyumuşlar Bakım güzel heryer tertemiz Mağaranın içerisinde gelen ziyaretcilere aldiris etmeden bir de kendini kıtmır zanneden bir köpek uyuyor.
Yasemin Bilgiç
12 May 2023
(2 ay önce)
Tarihi ve dini anlamı büyük bu alanın bu kadar bakımsız olması ve mağara içerisinde kötü koku bulunması hiç yakışmamış. Mağara içerisinde çöp mevcut rahatsız edici. Ne gezdiğinizi anlayamıyorsunuz. Giriş ve otopark ücretsiz ulaşım kolay.
Astım (Dilek) Mağarası

Astım (Dilek) Mağarası

Cennet çöküğünün 300 m güneybatısındadır. İçine helezonik demir bir merdivenle inilir. Birbirine bağlantılı, toplam uzunluğu 200 metreyi bulan ...
Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası

Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, dünyanın farklı bölgelerinde "Yedi Uyurlar efsanesi" olarak bilinir ve Anadolu'daki en önemli merkezi, ...
Çukurpınar Mağarası

Çukurpınar Mağarası

Çukurpınar Mağarası, Türkiye'nin en derin üçüncü, en uzun onuncu mağarasıdır ve Anamur ilçesinin kuzeyinde, Taşeli Platosu'nda yer alır. ...
Taşkuyu Mağarası

Taşkuyu Mağarası

Mersin ili, Tarsus ilçesindeki Taşkuyu Mağarası düşey, eğimli gelişmiş yarı aktif-yarı fosil mağaradır.
Köşebükü Mağarası

Köşebükü Mağarası

Anamur'un 9 km kuzeybatısında, Ovabaşı Mahallesinde bulunan bu mağara 500 m2.lik alana sahiptir.