Tarsus
Tarsus
Mersin'in doğusunda Adana ile sınırı olan ilçesi Tarsus, 342370 kişilik nüfusu ile Tarsus, Türkiye'nin 25 ilinden büyüktür.
Mersin'in doğusunda Adana ile sınırı olan ilçesi Tarsus, 342370 kişilik nüfusu ile Tarsus, Türkiye'nin 25 ilinden büyüktür.
Kuruluşu yaklaşık 8000 yıl öncelerine kadar dayanan Tarsus, verimli topraklara sahip olması Anadolu'ya geçit veren yolların üstünde olması nedeniyle zengin bir ticaret merkezi olmasından ötürü birçok uygarlık tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bu sebeple zengin bir tarihi mirasa sahiptir. Dini inançlar yönünden de önemli bir kenttir. Kur’an-ı Kerim’in Kehf suresinde geçen Ashab-ı Kehf yani yedi uyurların kaldığı mağaranın Tarsus’ta olduğuna inanılır. Yeni Ahit'in yazarlarından biri olan Aziz Pavlus da Tarsus doğumludur. Bu sebeple hristiyanlarca da Hac yeri olarak kabul edilmektedir. Kudüs’teki kıyamet kilisesinden sonraki en kutsal kilise olan Aziz Pavlus kilisesi Aziz Pavlus kuyusu olarak kabul edilmektedir.
Dünyanın ilk kanalizasyonu Tarihi Roma Yolu, Roma Hamamı da Tarsus’tadır. Kleopatra kapısı da şehrin en eski kalıntıları arasındadır. 10 kilometre kuzeybatısındaki Taşkuyu mağarası, Taşkuyu şelalesi ve özellikle Tarsus barajı gezip görülecek yerlerden olup turizm açısından mükemmel bir tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir.