Aya Yorgi Kilisesi

1751 yılında inşa edilen Aya Yorgi Kilisesi Büyükada’da en çok ziyaret edilen yer olarak öne çıkmıştır. 204 metre yükseklikte bir tepenin üzerinde bulunmasına rağmen bu kadar rağbet görmesinin nedeni ise Efes’teki Meryem Ana Kilisesi ile beraber Türkiye’deki iki hac noktasından biri olmasıdır. Özellikle Hristiyanlarca Kutsal olan 23 ve 24 Eylül ...

Aya Yorgi Kilisesi

1751 yılında inşa edilen Aya Yorgi Kilisesi Büyükada’da en çok ziyaret edilen yer olarak öne çıkmıştır. 204 metre yükseklikte bir tepenin üzerinde bulunmasına rağmen bu kadar rağbet görmesinin nedeni ise Efes’teki Meryem Ana Kilisesi ile beraber Türkiye’deki iki hac noktasından biri olmasıdır. Özellikle Hristiyanlarca Kutsal olan 23 ve 24 Eylül tarihlerinde yoğun ziyaretçi akınına uğrayan kilise iki bölümden oluşuyor birisi Eski Kilise olarak biline iki katlı küçük yapı diğeri ise 1905 yılında yapılan yeni taş bina.


Aya Yorgi Kilisesi Hem tarihi hem de doğal güzelliğin keyfi bir arada yaşayan yemyeşil ağaçların içinde manzarasıyla kendine hayran bırakan halk diliyle Aya Yorgi Uçurum Manastırı; Geçmişte birçok olumsuzlukla karşı oluşmuş 18.yüzyılda gerçekleşen büyük bir ölümde ciddi hasarlar geçmiş eski miraslar kalmış durumda.
Kilise, özellikle Noel ve kutlama gibi önemli dini bayramlarda ziyaretçi akınına uğrar. Ziyaretçiler burada dua etmek, mum yakmak, kilisenin tarihi özelliklerini görmek ve fotoğraf çekmek için gelirler. Ayrıca, kilisenin bulunduğu yer, Büyükada'nın en yüksek geleceğine sahip olduğu yerden, adanın manzarasını izlemek ve doğayla iç içe olmak isteyenler tarafından da sık sık ziyaret edilmektedir.Ancak, girmenin kiliseye saygı göstermeleri ve tarihi özelliklerin korunması için yapılmaması önemlidir. Girişlerin ücretsiz olduğu Manastır şu an ziyarete açık çıkış sadece dışarıdan görülebilmektedir.

Aya Yorgi Kilisesi, Efes'teki Meryem Ana'nın Evi ile birlikte Hristiyanlar tarafından Türkiye'deki iki hac evinden biri kabul ediliyor. Bu nedenle her sene 23 Nisan ve 24 Eylül ekinokslarında bulunduğu yerin ziyaretçi akınına uğruyor. Ortodoks mezhebinde 23 Nisan, Yorgo'ların “isim günü” olarak kabul ediliyor. Bu tarihler arasında çıplak ayakla hiç konuşmadan kiliseye çıkarsanız haç yapmış olarak kabul ediyorlar.

Aya Yorgi Kilisesine Nasıl Çıkılır?

Aya Yorgi'ye gitmek için iki seçenek bulunur. İlk fayton kiralayarak buraya gitmek. sonra ise bisiklet kiralamaktır. Dlerseniz yaya olarak da oturmak. Ama topraklarında açıklamak üzere yokuş ve tırmanmak gerekteren bu yol sizi uzun süre yaorabilir.

Uçurum Manastırının bulunduğu Heybeliada' ya gün içinde çeşitli seferler düzenleniyor. İstanbul'un birçok yolcu seferlerine başlayan İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsü, Turyol, Dentur ve Mavi Marmara seçenekleri ile adaya ulaşım mevcut olup İstanbul'un iskele çeşitli denizyolu boyunca ulaşımı içeren Aya Yorgi Kadıköy'den isteyenler için hafta içi ve cuma günü 07.10 ile 23.55 saatleri arasında sefer yapan şehir hatları vapuru yada 09.00 19.00 saatleri arasında sefer yapan firma seçenekleri mevcuttur.

Aya Yorgi Kilisesinde Ne Yapılır?

Aya Yorgi Kilisesine gelenlerin en çok yaptığı şey burada dilek dilemek. Kiliseye ulaşmayı başaranlar buradan bir anahtar ya da çan barındırıyor. İnanca göre, kilit alan kişileri kabul ederse bu eşyaları tekrar kiliseye getirmek zorundadır. Aynı zamanda kiliseye çıkan yokuşta ip bağlayanların da olacaklarının gerçekleşebileceğine, ilerleyenlerin de kısmetlerinin açılacağına inanılıyor. Dileklerinizi bir yazıp kilisede ki dilek kutusuna atabilirsiniz. Bir de renkli adak mumlarından yakabilirsiniz. Bazı yerlerde ise kilisenin arkasında küp şekerler ve ağaç dallarını dizerek Oluşturdukları harf ve çizimlerle dilek diliyorlar. 

Aya Yorgi Kilisesi Hangi Saatler Arası Açıktır ?

Aya Yorgi Kilisesi, Pazar günü 09.15 – 12.20 arasında yapılan pazar ayini dışında her gün saat 08.30 ve hafta içi her gün saat 16.00' ya kadar ziyaret edilebiliyor. Sadece pazarlarken burada ayin ifadesini sağlamak için içeri alınmıyor. Aya Yorgi Kilisesi girişleri ücretsizdir.

Büyükada 'da Ziyaret Edebileceğiniz Diğer Yerler:

Rum Yetimhanesi
Adalar Müzesi
Dil Burnu Tabiat Parkı
Büyükada Milli Parkı

BüyükAda'da Ne Yenir?

Aya Yorgi Kilisesi bölgesinde piknik yapmak veya atıştırmalık almak isteyenler için, Büyükada'nın merkezindeki marketlerden atıştırmalıklar ve içecekler satın alınabilir. Ama Büyükadaya gelmişken mutlaka tatmanız gereken lezzetler ise; Lakerda, Çiroz Salatası, Portakallı Pırasa, Asma Yaprağında Sardalya, Fasulaki Bombalaki, Kabak Kızartma, Soya Soslu Balık Salatası, Zeytinyağlı Dolma.

Aya Yorgi Kilisesini Kim Yaptı?

Aya Yorgi Kilisesi, İstanbul adalarının en büyükleri ve belki de en güzeli olan Büyükada'nın en yüksek tahmini, halk arasında Aya Yorgi Uçurumu adı ile bilinen, Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırıdır. Bu cenaze, adı MS III.asırda, Hıristiyan inancından dolayı putperestler tarafından şehit edilen ve bugün mezarı Filistin'de bulunan, Roma ordusunda subay olan, Anadolu'lu (Kappadokyalı), Aziz Georgios'tan yer almaktadır. Mevcut rivayetlere göre, manastır bin yılı bir maziye sahip olup MS 963 senesinde Bizans İmparatoru Nikiforos Fokas zamanında inşa edilmiştir. Tam olarak kayıtlarda net bilgi bulunmamakla birlikte Osmanlı yönetiminin hoşgörü politikası nedeniyle uzun yıllar boyunca Ortodoks kilisesi olarak kullanılmıştır.

Aya Yorgi Kilisesi Hangi Mezhep?

Aya Yorgi Kilisesi ya da Aya Yorgi uçurum manastırı, Türkiye'nin Bilecik kentinin Osmaneli ilçesinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesidir.

Aya Yorgi Kilisesinde Ne Zaman Dilek Dilenir?

İstanbul Büyükada'daki Aya Yorgi Kilisesi'ne her yıl 23 Nisan'da Azap Yokuşu'ndan yapılan tırmanış geleneği, tuvalet içeriği az sayıda kişiyle gerçekleşmektedir. Büyükada'da bulunan Aya Yorgi Kilisesi her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde, dilek dilemek isteyenlerin akınına uğruyor. İsteyenler anne dikebiliyor isteyenler kilit takabiliyor. 

Aya Yorgi Uçurum Kilisesi Hikayesi

Aya Yorgi Kilisesi, pek çok eserin yer almaktadır.  Gelenlerin en çok dikkatini çeken ise, mızrağı ile bir canavarı öldüren Saint George deniz heykelidir. Kilisenin bu heykellerinin dahil olduğu efsanesi ise şöyledir; Bizans dönemi işgali altında kalan adanın papazları, heykelleri ve kutsal eşyaları yağmacılardan kurtarmak için biriktirilmiş gömmüşlerdir. Aradan geçen uzun yılların ardından Rumların Aya Yorgos'un belirttiği zaman içinde Aya Yorgi olarak anılmaya başlayan aziz, bir gün çobanın rüyasına girdi, ondan kiliseye giden yokuşu tırmanmasını istemiş, çan sesinin geldiği bir yerde sona ermesini kazmasını istemiş. İlk baştaki rüyasını almaya almayan çoban rüyasını birkaç gün üst üste yerleşimli, açık ayakla yoluna çıkmaya ve başlayan çan ses kesilince bulunduğu yerde kazmaya başladı. Toprağın altından çıkan heykelleri ve kutsal eşyalarını bedenlerinin rüyasının boş olmadığını anlamış. Bugün Büyükada Aya Yorgi Kilisesi'nde sergilenmekte olan heykeller ve kutsal cisimler yoğunluğunun ilgi odağı olmuştur.

 

 

 

 

Heybeliada, Çam Limanı Yolu, 34973 Adalar/İstanbul, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 163 yorumun ortalaması 4.2
E A
27 Mar 2023
(geçen hafta içinde)
Uçurum Manastırı diye bir şey var ama kapalı, askeri alan içerisinde kalıyor ve göremiyorsunuz. Uzaktan bakıp dönmek için güzel bir yer. Bu tarafa gelmek yerine Ruhban okulu istikametine gidin.
ece G
19 Ağu 2021
(bir yıl önce)
gerçekten çok güzel bi yer. bir günlük gezmek için mükemmel. kalmalı nasıl olur bilmem ama müthiş olacağı kesin. kesinlikle kilisenin oraya da çıkın. manzarası müthiş ✌🏻💗
Tuğba Bektaş
22 Eki 2019
(3 yıl önce)
Yokuş çıkarken ölüp ölüp diriliyorsun tabii çıktığın manzarayı görünce değiyor. Yani ben değdiğini düşündüm. Kilisenin içinde foto çekilmek yasak sonuçta millet ibadet ediyor. Ama yanındaki kafeden güzel bir manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.
zeynep yenisu
14 Mar 2020
(3 yıl önce)
manzaralı Bi noktada minik bir kilise çay da içiliyor abartılacak bir şey yok tarihi bir yer bisiklet turu yaparken uğrayın manzara çok iyi
Saniye Taş
01 Ağu 2022
(8 ay önce)
800 metre dik bir yamacı tırmanya kesinlikle değen bir yer çünkü karşılaştığınız manzaralar sizi gerçekten büyülüyor
Surp Kevork Kilisesi

Surp Kevork Kilisesi

1866 yılında eski bir Bizans Katedralinin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Şu an Ermeni cemaatine ait olan kilisenin yanında ...
Ayios Nikolaos Kilisesi

Ayios Nikolaos Kilisesi

Yapılış tarihi kesin olarak bilinmese de mimarisine ve iç yapısına bakılarak 14. Yüzyıla ait olduğu söylenen kilise yunan ...
Aya Nikola Kilisesi

Aya Nikola Kilisesi

1780 yılında inşa edilen bu Rum Ortadoks kilisesi 1960 yılında Pamukkale üniversitesinin verdiği çürük raporu sonucu yıkılmıştır. Günümüzde ...
St. Anthony Padua Katolik Kilisesi

St. Anthony Padua Katolik Kilisesi

St. Anthony Padua Katolik Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, tarihi İstiklal Caddesi üzerinde yer alan önemli bir dini yapıdır. ...
Aya Yani Kilisesi

Aya Yani Kilisesi

867 yılında İmparatoriçe Theadora tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin altında 11 basamakla inilen bir zinadan olduğu ve bu zindanda kalan ...