Belen Kahvesi ve Türküsü

Temmuz 1946'da Muğla'nın Gevenes Köyü'ndeki (günümüzdeki adı Çaybükü Mahallesi) Belen Kahvesi'nde meydana gelen gerçek bir olay olup, Değirmenci Pisili Tahir Usta tarafından bestelenen ve zamanla ünü Türkiye geneline yayılan bir halk türküsüdür. Meydana gelen bu acı olaydan sonra Belen Kahvesi zamanla yıkılma ve yok olma noktasına gelmiştir.

Belen Kahvesi ve Türküsü

Temmuz 1946'da Muğla'nın Gevenes Köyü'ndeki (günümüzdeki adı Çaybükü Mahallesi) Belen Kahvesi'nde meydana gelen gerçek bir olay olup, Değirmenci Pisili Tahir Usta tarafından bestelenen ve zamanla ünü Türkiye geneline yayılan bir halk türküsüdür. Meydana gelen bu acı olaydan sonra Belen Kahvesi zamanla yıkılma ve yok olma noktasına gelmiştir.

Temmuz 1946'da Muğla'nın Gevenes Köyü'ndeki (günümüzdeki adı Çaybükü Mahallesi) Belen Kahvesi'nde meydana gelen gerçek bir olay olup, Değirmenci Pisili Tahir Usta tarafından bestelenen ve zamanla ünü Türkiye geneline yayılan bir halk türküsüdür. Meydana gelen bu acı olaydan sonra Belen Kahvesi zamanla yıkılma ve yok olma noktasına gelmiştir. Ancak, 6 Nisan 2005 yılında Muğla Valiliği tarafından kamulaştırılıp restore edilerek tekrar hizmete açılmıştır. Bugün Belen Kahvesi, Gevenes, yeni adıyla Çaybükü Mahallesi’nde ovaya hâkim bir tepede yer almaktadır.

Merkez, Vali Hüseyin Aksoy Cad No:67, 48070 Menteşe/Muğla, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 2652 yorumun ortalaması 4.5
talha kul
14 Nis 2022
(8 ay önce)
Muğla'ya 29 yatağan'a 20 km. mesafede çaybükü köyünde. Ananyoldan 8 km. içerde kalıyor. Bilhassa anayoldan köye olan rota çok güzel. Zeytinler, çiçekli çayırlar ve yemyeşil orman sizi karşılıyor. Adim atar atmaz yörenin türküleri karşılıyor sizi. İçeride küçük bir müzesi var. Türküde geçen olayı anlatan dekor ve bilgiler var. İşletmedeki çalışanların hepsi güleryüzlü ve samimi. Servis hızlı. Fiyatlar makul. Çay ve kahveleri çok iyi. Acıkırsanız makul fiyatlara yiyecekler de var. Ben tok olduğum için birşey yemedim. Ama ormancı köftesini bi dahaki gidişimde deneyeceğim. Manzarasi enfes fakat karşıdaki maden işletmesi görüntüyü bozuyor. Allahtan kapatılmış ağaçlandırma yapıldığını söyledi çalışanlar. 5 seneye kadar yeserirmis. Muğlaya yolunuz düşerse muhakkak uğrayın...
muhammed güven
02 Ağu 2022
(5 ay önce)
Duygusal üzücü bir hikayesi olan, şarkılara konu olmuş bir yer, içerisinde ufak ücretsiz müzesi bulunmaktadır. Mekan girişi yerli insanların sattığı hediyelik ve hormonsuz meyve sebze bulabilirsiniz. İçerisinde yemek ve içecek hizmeti veriliyor. Fiyatlar çok makul Belediye takdir ediliyor ki muğlanın bir çok yerinde belediye halkına kendi hizmeti sunması, hem fiyat simsarlarının önüne geçişi ve tarihi de korumaya neden olmuş bravo. Hoş manzarası hafif esen rüzgarı ile kahvenizi yudumlayıp manzanın keyfini çıkartın. Buradan sonra kesinlikle belen değirmenine uğrayın,yakın güzel tarihi bir köprüsü fotoğraf için çok güzel ve değirmen de Olayın bestekarlarının hayatına dokunuş yapmış olacak ve yazarımızın ağzından olayı dinleyeceksiniz.
faruk kömeağaç
26 Mar 2022
(9 ay önce)
Kendine has, güzel, nostaljik bir mekan. Şirince kadar olmasa da hafiften andırıyor. Tam bir köy dokusu mevcut. Vakti olanların gidip bir yorgunluk kahvesi içmesini tavsiye ederim. Ayrıca köylü kadınların yaptığı keşkek ten mutlaka tadın. Tek eksisi anayoldan biraz sapa kalması.
Yunus ACAR
27 Ağu 2022
(4 ay önce)
Mekan güzel fiyatlar makul, bana göre tek eksi yanı ormancı türküsünde dediği gibi çıktım Belen kahvesine baktım ovaya diyor. Gerçekten manzarası güzel orada bir kahve, çay vb içilir yapılar cafe binası ovaya bakan taraf değil de arka tarafa doğru yapılıp cafenin olduğu yerden daha çok insan ova manzarası seyredebilirdi.
Mehmet Yağmurlu
20 Ağu 2022
(4 ay önce)
Muğla merkeze yakın yatağan ilçesine bağlı güzel bir köyün içerisinde ufak bir kahvehane güzel restore edilmiş kahvehane içerisinde içecekler gayet uygun mesela Türk kahvesi 10 tl moğla gazozu 10 tl su 5 tl gibi makul fiyatlar mevcut.
Osman Hamdi Bey Konağı

Osman Hamdi Bey Konağı

Muğla´da, yakın geçmişe ait önemli olayların geçtiği ya da önemli kişilerin yaşadığı mekânlar restore edilerek kültür turizminin hizmetine ...
Ayvalı Kahvesi

Ayvalı Kahvesi

Ayvalı kahvesi, Keyfoturağını çayır ucuna bağlayan yol üzerindedir. Tek katlıdır ve yöresel mimari üslupla yapılmıştır. Kışlık ve yazlık ...
Tozlu Kahvesi

Tozlu Kahvesi

19. yüzyılın ilk yarısı yapılarındandır. Tek katlıdır ve yöresel mimari üslupla yapılmıştır. Kahve ve mescitten oluşmaktadır.
Can Yücel Evi

Can Yücel Evi

Can Yücel Evi, Datça’yla bütünleşmiş isimlerden biri olan Can Yücel’in evi de Eski Datça sokakları arasındaki Ege taş ...
Süpüroğlu Kahvesi

Süpüroğlu Kahvesi

Süpüroğlu taş yapılı ve kırma çatılıdır. Tek katlı bir yapıdır. Muğla halk yapı sanatı örneklerindendir.