Çini Müzesi

Çini Müzesi Türkiye'deki ilk ve tek çini müzesidir. Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında yaptırılan imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çini müzesi olarak restore edilip, 1999 yılında ziyarete açılmıştır.

Çini Müzesi

Çini Müzesi Türkiye'deki ilk ve tek çini müzesidir. Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında yaptırılan imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çini müzesi olarak restore edilip, 1999 yılında ziyarete açılmıştır.

Çini Müzesi Türkiye'deki ilk ve tek çini müzesidir. Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında yaptırılan imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çini müzesi olarak restore edilip, 1999 yılında ziyarete açılmıştır. Müzedeki vitrinlerde, 14'üncü yüzyıldan günümüze kadar Kütahya ve İznik'te üretilen çini mimari elemanlar, çini kitabeler, çini vazo, tabak, pano ve çiniden yapılma ev gereçleri kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Müzenin girişinde, son Germiyan beyi II. Yakup Çelebiye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi bulunmaktadır. ‘‘Gök Şadırvan’’ olarak da bilinen müzede 13 Temmuz 1766 yılında fincancı ustaları ile kalfalar arasında imzalanan tarihteki ‘‘İlk Toplu İş Sözleşmesi’’nin metinlerini görmek mümkündür.

No:, Paşam Sultan, Gediz Cd. No:10, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 308 yorumun ortalaması 4.5
Doğan ARAS
20 Eyl 2022
(3 ay önce)
Çini Müzesi Türkiye'deki ilk ve tek çini müzesidir. Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi (1387 -1429) tarafından 1411 yılında yaptırılan imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çini müzesi olarak restore edilip, 1999 yılında ziyarete açılmıştır. Kubbeli ve şadırvan orta mekâna, üç yönde kubbeli eyvan ile iki oda açılmaktadır. Türbe bölümünde II. Yakup Bey’in çinili sandukası bulunmaktadır. Yıkılan Medresenin vakıf kitabesi, müzenin giriş kapısının solunda yer alır. Müzedeki vitrinlerde, 14'üncü yüzyıldan günümüze kadar Kütahya ve İznik'te üretilen çini mimari elemanlar, çini kitabeler, çini vazo, tabak, pano ve çiniden yapılma ev gereçleri kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Müzenin girişinde, son Germiyan beyi II. Yakup Çelebiye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi bulunmaktadır. ‘‘Gök Şadırvan’’ olarak da bilinen müzede 13 Temmuz 1766 yılında fincancı ustaları ile kalfalar arasında imzalanan tarihteki ‘‘İlk Toplu İş Sözleşmesi’’nin metinlerini görmek mümkündür.
Ayşe Aydın
10 May 2022
(7 ay önce)
Gezilmesi gereken bir müze giriş ücretsiz çini ler müthiş güzel. Müze içersin de sanduka var çok gariptir ki hiç özen verilmemiş yakup bey yatıyor çok emeği geçmiş Kütahya ya bunu hak etmiyor bence daha iyi bir yerde olmalıydı.
Müge CAN
04 Eyl 2022
(4 ay önce)
Kütahya Çini Müzesi ilk durağımızdi, beğendik. Bakımlı ve özveri ile hazırlanmış bir müze.Kutahya Ulu camiinin hemen arkasında, ücretsiz girebilirsiniz. Müzenin bahçesinde de pek çok kalıntı sergilenmekte. Girişteki görevliler ilgili ve güler yüzlü. Müze kapısında dinlenme yeri mevcut.
Onur Sazan
28 Eyl 2022
(3 ay önce)
Kütahya ile özdeşleşmiş çini eserlerin çok çeşitli sergilendiği bir müze. Giriş ücretsiz. Ayrıca Germiyanoğulları beyliğinin beylerinden 2. Yakup’un kabri bulunuyor.
Bilirkişi
13 Tem 2022
(5 ay önce)
Çok güzel ve ilham veren tasarımlarla dolu yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken bir müze. Müzenin bulunduğu bölgede de çok sayıda görülmesi gereken mekan ve arkeoloji müzesi var.
Jeoloji Müzesi

Jeoloji Müzesi

Eski tarihli bir yapı olan bu yapı, daha önce hamam olan kullanılmış restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Kütahyalı seyyah, ...
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi

Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşımızın cereyan ettiği topraklar üzerinde kurulan ve bu savaşın anısına yaptırılan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan ...
Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Arkeoloji Müzesi, Kütahya'da bulunan bir müzedir. Müze, Germinyanid hükümdarı Umur tarafından 1314 yılında yaptırılan tarihi bir medrese ...
Kütahya Kent Tarihi Müzesi

Kütahya Kent Tarihi Müzesi

Şapçızade ve Karaca Konakları, Kütahya Belediyesi tarafından restore edilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan özel müze izni ile ...
Lajos Kossuth Müzesi

Lajos Kossuth Müzesi

18'inci yüzyıl Türk evidir. Halk arasında Macar Evi olarak da bilinir. Macar özgürlük savaşının önderlerinden Lajos Kossuth, ailesi ...