Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Amasya gezilecek yerler arasında yer alır. Ziyaretçiler, Ferhat ile Şirin'in aşkının izlerini sürerken, Amasya'nın mistik atmosferini ve tarihi dokusunu keşfedebilirler. Müzenin bulunduğu bina, zarif bir mimariye sahip olup, aşkın zarafetini ve duygusunu yansıtan bir atmosfer sunar. Sadece Amasya’da yaşamış olan Ferhat ile Şirin’in değil Leyla ...

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Amasya gezilecek yerler arasında yer alır. Ziyaretçiler, Ferhat ile Şirin'in aşkının izlerini sürerken, Amasya'nın mistik atmosferini ve tarihi dokusunu keşfedebilirler. Müzenin bulunduğu bina, zarif bir mimariye sahip olup, aşkın zarafetini ve duygusunu yansıtan bir atmosfer sunar. Sadece Amasya’da yaşamış olan Ferhat ile Şirin’in değil Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı ve Romeo-Jüliet’in aşk hikayelerinin sahnelendiği duygu dolu müzede kişilerin balmumu heykelleri de sergileniyor. Amasya'da yer alan Ferhat ile Şirin Müzesi, Ferhat ile Şirin aşk hikayesini anlatan bir tematik müzedir. Müze, Amasya Kalesi'nin içerisinde yer almaktadır ve ziyaretçilere tarihi ve kültürel bir deneyim sunmaktadır.

Amasya Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Amasya gezilecek yerler arasında yer alır. Ziyaretçiler, Ferhat ile Şirin'in aşkının izlerini sürerken, Amasya'nın mistik atmosferini ve tarihi dokusunu keşfedebilirler. Müzenin bulunduğu bina, zarif bir mimariye sahip olup, aşkın zarafetini ve duygusunu yansıtan bir atmosfer sunar. Sadece Amasya’da yaşamış olan Ferhat ile Şirin’in değil Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı ve Romeo-Jüliet’in aşk hikayelerinin sahnelendiği duygu dolu müzede kişilerin balmumu heykelleri de sergileniyor. Aşık Veysel, Mevlana ve Hacı Bektaş Veli gibi gönül insanlarına da yer verilen aşıklar müzesinin çevresinde güzel bir park, Ferhat ile Şirin’in mezarları ve rivayete göre Ferhat'ın şirin için kazdığı su kanalı bulunuyor. 

Amasya Ferhat ile Şirin Müzesi, ziyaretçilere Ferhat ile Şirin'in aşk hikayesini ve Amasya'nın tarihiyle ilgili bilgileri sergileyen interaktif ve görsel öğeler içermektedir. Müze, çeşitli bölümlerden oluşur ve Ferhat ile Şirin'in yaşadığı dönemi yansıtan eserler, kostümler, minyatürler, heykeller ve diğer sergileri içerir.

Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi Açık Mı?

Ferhat ile Şirin Müzesi açık mı, Amasya'da ziyaretçilere Ferhat ile Şirin'in efsanevi aşk hikayesini anlatan bir müzedir. Müze, aşk, tutku ve fedakarlık temaları üzerine odaklanırken, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunar. Müze, güzel sanatlar, heykeller, sergiler ve diğer görsel unsurlarla aşk hikayesini canlandırır. Müze, haftanın her günü ziyaret edilebilir ve sabah 08:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında açıktır. Bu saatlerde, ziyaretçiler Ferhat ile Şirin'in aşkının izlerini sürerek, müzenin içindeki sergileri keşfedebilirler.

Ferhat ile Şirin Müzesi içinde, Ferhat ile Şirin'in aşkını anlatan çeşitli sergiler yer alır. Bu sergiler, hikayenin farklı aşamalarını, aşık karakterlerin duygusal deneyimlerini ve aşkın gücünü yansıtan sanat eserlerini içerir. Resimler, heykeller ve diğer görsel unsurlar, ziyaretçilere aşkın derinliklerine bir yolculuk yapma fırsatı sunar.

Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi Nerede

Ferhat ile Şirin Âşıklar Müzesi nerede, Ferhat ve şirin aşıklar müzesi amasya merkezde yer almaktadır. Müze, Helvacı Mahallesi'nde yer almaktadır ve şehir merkezine oldukça yakın konumdadır. Burada Ferhat ve Şirin aşkını anlatan sergiler, sanat eserleri, heykeller ve diğer görsel unsurlar bulunur. Müze, ziyaretçilere aşıkların hikayesini anlatan bir yolculuğa çıkarma amacı taşır.

Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesine Nasıl Gidilir?

 Ferhat ile Şirin Âşıklar Müzesine nasıl gidilir?  Ferhat ile Şirin Âşıklar Müzesi amasya merkezde yer aldığı için gitmekte çok zorlanmayacaksınız.

Karayoluyla Geliş:
1.    Amasya'ya kendi aracınızla veya otobüsle ulaşabilirsiniz.
Toplu Taşıma ile Geliş:
1.    Amasya'ya otobüs veya trenle ulaşabilirsiniz.
2.    Amasya şehir merkezine geldikten sonra, taksi, dolmuş veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak Ferhat ve Şirin Aşıklar Müzesi'ne ulaşabilirsiniz.

Amasya Doğal Güzellikler ve Amasya Tarih ve Kültür Rotası Gezi planlarını inceleyebilir, isterseniz de  Amasya Gezilecek Yerler sayfamızdan kendi gezi planınızı oluşturabilirsiniz.

Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi Ücretli Mi?

Ferhat ile Şirin Âşıklar Müzesi ücretli mi? Ferhat ve Şirin Aşıklar Müzesi, Amasya'da ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunan bir müzedir. Müze, Ferhat ile Şirin'in efsanevi aşk hikayesini anlatan sergiler ve sanat eserleriyle doludur. Ziyaretçiler, bu etkileyici hikayeyi keşfetmek ve aşkın derinliklerine dalmak için müzeyi ziyaret edebilirler. Müze ziyaretinde dikkate almanız gereken birkaç husus bulunmaktadır. Amasya Ferhat ile Şirin Müzesi giriş ücreti alınmaktadır. Müze ziyareti için geçerli olan ücret 10 TL'dir. Bu ücret, müzenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve sergilerin korunmasını desteklemek amacıyla alınmaktadır.

Ferhat İle Şirin Hikayesi

Ferhat ile şirin hikayesini anlatmaya başlıyoruz. Ferhat o dönemin en ünlü nakkaşlarından yani ahşap süslemesi yapan şahıs. Mehmene Banu Sultan, kız kardeşi için konakta bir oda süslettirmek ister, Ferhat’ı çağırır. Ferhat işi ustalıkla yapar ve o sırada şirini görür aşık olur. Şirini ailesinde ister fakat Mehmene Banu Sultan, kız kardeşi şirini Ferhat’a vermek istemez. Bundan dolayı bir şart öne sürer, nasıl olsa olmayacağını düşünür derki Amasya’nın dağlarını deler şehire içme suyu getirirsen sana şirini veririm.

Ferhat da ise öyle bir aşk vardır ki bu aşk güce dönüşür Ferhat başlar dağları delmeye. Aradan zaman geçer. Mehmene Banu Sultan bir duyar ki nerdeyse şehire su gelmek üzere, hemen ninesini yanına çağırıp başka bir plan yapar. Ninesi ile beraber evde un helvası kavururlar tabağa koyup ninesini Ferhat’a gönderir. Ninesi Ferhat’a; ne uğraşırsın ki Ferhat senin çok sevdiğin şirin yaşamıyor artık öldü der. Tabi bunu duyan Ferhat ise o acıyı ve elindeki külingi havaya fırlatır küling Ferhat’ın başına gelir ve Ferhat ölür.

Emeline kavuşmuş olan ninesi yine elinde un helvası tabağıyla koşarak şirine gider şirine de Ferhat’ın ölüm haberini verir. Bunu duyan şirin ise kayalıklara koşar Ferhat’ı da o şekilde görünce kendisini sessizce kayalıklardan aşağıya bırakıverir. Bundan dolayı denir ki her bahar mevsimi birinin mezarında kırmızı, diğerinin mezarında ise beyaz gül açar. Aralarında bir kara çalı ot diken biter ki bu ise onları birleştirmek istemeyen Mehmene Banu Sultan  olduğu söylenir.

Helvacı Ferhat arası no:5, Helvacı, 05100 Amasya Merkez/Amasya, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 4490 yorumun ortalaması 4.2
Mrv Ykr
09 Eyl 2022
(3 ay önce)
Amasyanın girişinde bulunuyor. Gezmek için geliyorsanız buradan başlamanızı öneririm. Giriş kişi başı 10 tl olup 12 yaş altı için ücretsiz. İçerisinde efsaneleşmeiş pek çok aşığın hikayesi ve bal mumu mevcut. Bal mumları çok inandırıcı değil hatta bazıları komik 😂 Mimar Sinanın Mihrimah sultana olan aşkının hikayesi beni şaşırttı. Halk ozanlarınında birkaç tane görseli mevcut. Keyifli zaman geçirmek için güzel bir yer. Pek çok olumsuz yorum yapan var ama ben onlara katılmıyorum. Yolum yine düşse yine giderim. Çıkışında magnet, hediyelik eşya, elmalı kahve vs satan bir dükkanı var. Fiyatları abartı değil. Onun dışında otoparka gitmeden birkaç dükkan daha mevcut. Orada da hediyelik, dondurma vs mevcut
 Â
01 Ağu 2022
(5 ay önce)
Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi’nde Anadolu, yavuklu kültürü, ilahi aşk temaları maket, ışık ve müzik ile anlatılır. Kaynağında ‘Vahdet-i Vücut’ inanışı olan, dünyevi aşklardan kendini çeviren ilahi aşkları konu alan Türkiye’nin ilk aşk müzesi olan Ferhat ile Şirin Müzesi aşkları tasavvuf öğeleriyle birlikte anlatır. Müze de Ferhat ile Şirin aşkının yanında Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Romeo ile Juliet, Anadolu Aşıkları, Mimar Sinan ve Mihrimah Hatun aşkları ile Anadoluda Yavuklu Kültürü ve İlahi aşklar anlatılır. Aşıkların değerinin ortaya koyan müzede bir de bir nikah salonu bulunmaktadır. Mesleği Nakkaş olan Ferhat, Amasya Sultanı Mehmene Banu’nun kız kardeşi Şirin’e aşık olmuştur. Ailesini Şirin’i istemek için yollar, fakat Şirin’in ablası Mehmene Banu; Ferhat’a aşıktır. Kız kardeşini Ferhat’a vermek istemediği için Ferhat’a yapamayacağını düşündüğü ‘Şehir’e suyu getir, kızı vereyim’ der. Ferhat suyu getirebileceği en uygun olan yere Şahinkaya’ya gider. Şahinkaya’da kazılmadık yer koymaz ve en sonunda suyu bulur. Mehmene Banu, bunu engellemek için bir cadıya gider ve Ferhat’ın suyu bulmasını engel olmak ister. Cadı düşünür, taşınır ve bir yol bulur. Ferhat’ın yanına gider ve der ki; “Ne vurursun kayalara öyle, Şirin öldü.” Bunu duyan Ferhat, aşk ateşiyle kazmasını fırlatır, kazma Ferhat’ın başına düşer ve Ferhat ölür. Şehre getirmeye çalıştığı sularla cansız bedeni birlikte dökülür. Bunu gören Şirin’de kendini atar kayalıklardan… Şehre su gelmiştir fakat iki aşık kavuşamamıştır. Şehirdekiler Ferhat ile Şirin’i yan yana gömer. Rivayet odur ki her yıl iki mezarda bir gül açar fakat aralarında çıkan karaçalı onları kavuşturmaz. Bu hikayenin yaşandığı yerde Şahinkaya Tepesi’nin yanında bulunan Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi birçok aşığın hikayesini gözler önüne sermektedir.
ilkay sevgen
23 Kas 2022
(bir ay önce)
Müze kart geçerli değil. Kişi başı giriş ücreti 10tl. İçerisinde ferhat şirin, leyla mecnun, kerem aslı , ilahi aşk bölümü, romeo juliet maketleri mevcut ve hikayeleri yazılı. Oda oda ayrılmış şekilde hikayeleri anlatmışlar. Her bölümde ayrı ayrı müzik dinletisi mevcut. Romeo juliet bölümünde fotograf çekilmek için balkon mevcut. Hoş bir ortamı var. Müze dışarısında ferhatın deldiği su yolu alanı var
Fevziye Yildiz
15 Ağu 2022
(4 ay önce)
Ferhat, nakkaşlık yapan, Şirin’e sevdalı yiğit bir delikanlıdır.Amasya Sultanı MERYEM ’ya, kız kardeşi Şirin için, dünürcü gönderir Ferhat. Sultan; meryem vermek istemediği için olmayacak bir iş ister delikanlıdan. “ Şehir'e suyu getir, Şirin'i vereyim” der.Delikanlı alır eline kazmasını, düşer yollara.Kayalar yarılır, yol verir suya. Zaman geçtikçe açılan kayalardan gelen suyun sesi işitilir şehirde. Mehmene Banu kız kardeşinin elden gideceğini anlayınca sinsice plan yapar. Cadı buldurup Ferhata yollar. Cadı, “Ne vurursan kayalara böyle hırsla, Şirin'in öldü. Bak sana helvasını getirdim” der. Ferhat bu sözlerle beyninden vurulmuşa döner. “Şirin yoksa dünyada yaşamak bana haramdır” der. Elindeki külüngü fırlatır havaya, külüng gelir başının üzerine bütün ağırlığıyla oturur. Ferhat'ın başı döner, dünyası yıkılmıştır zaten “ŞİRİN !” seslenişleri yankılanır kayalarda.Ferhat'ın öldüğünü duyan Şirin, koşar kayalıklara bakar ki Ferhat cansız yatıyor. Atar kendini kayalıklardan aşağıya. Cansız vücudu uzanır Ferhat'ın yanına.
Safa KUL
10 May 2022
(7 ay önce)
Amasyada hayal kırıklığı yaşadığım bir başka yer. İsmini düzeltmek gerekli, müze anlamında bir şey yok. Konsept güzel ama uygulama vasat. Ferhat ile Şirin silüeti başarılı onun dışındaki her şey basit kalmış. Böyle hikayesi olan bir kanaldan kesinlikle su akmalı bence en azından görüntü oluşturabilecek kadar. Belediye yine yapmış yapacağını ve müze adı altında bir yer yapmış ama müze değil. Belediyeye ait her yerde olduğu gibi giriş ücreti mevcut.
Saraydüzü Kışla Binası- Milli Mücadele Müzesi

Saraydüzü Kışla Binası- Milli Mücadele Müzesi

1919 yılında Amasya Tamiminin hazırlandığı, milli mücadelenin başlamasında önemli bir yere sahip Saraydüzü Kışlası, deprem dolayısıyla yıkıldıktan sonra ...
Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Tarih Müzesi

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Tarih Müzesi

Tıp alanında önemli eserlere sahip Osmanlının ilk cerrahı Sabuncuoğlu Şerefeddin’in ismini yaşatan, Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane ...
Şehzadeler Müzesi

Şehzadeler Müzesi

Osmanlı’da şehzadelerin tahta çıkmadan önce eğitim gördüğü Amasya’nın en önemli simgelerinden birisi de bu müze. Misafirlerini Osmanlı Dönemi’ne ...
Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Arkeoloji Müzesi, Amasya Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilere bölgenin derin arkeolojik köklerini açığa çıkarma fırsatını sunarak tarihe ilgi duyanları ...
Minyatür Amasya Müzesi

Minyatür Amasya Müzesi

II. Bayezid Külliyesi’nin bir bölümünde bulunan müze Türkiye’nin ilk ve tek maket müzesi. Amasya’nın 1924 yılında çekilmiş bir ...