Halikarnas Mozolesi

Hem tarihçesi hem de mimari yapısıyla Bodrum’un dikkat çeken yapılarından biri olan mozole aslında bir anıt mezar. Dünyanın yedi harikasından biri olma özelliğini de taşıyan bu tarihi yapı doğa olaylarından dolayı tahrip olmuş ve şu anda platform ve sütun parçaları açık hava müzesine çevrilmiş durumda. Bir zamanların en devasa ve ...

Halikarnas Mozolesi

Hem tarihçesi hem de mimari yapısıyla Bodrum’un dikkat çeken yapılarından biri olan mozole aslında bir anıt mezar. Dünyanın yedi harikasından biri olma özelliğini de taşıyan bu tarihi yapı doğa olaylarından dolayı tahrip olmuş ve şu anda platform ve sütun parçaları açık hava müzesine çevrilmiş durumda. Bir zamanların en devasa ve estetik anıt mezarının kalıntılarını ziyaret edebileceğiniz saatler yaz aylarında 08.00-19.00, kış aylarında 08.00-17.00 arasında, giriş ücreti ise 14₺.

Hem tarihçesi hem de mimari yapısıyla Bodrum’un dikkat çeken yapılarından biri olan mozole aslında bir anıt mezar. Dünyanın yedi harikasından biri olma özelliğini de taşıyan bu tarihi yapı doğa olaylarından dolayı tahrip olmuş ve şu anda platform ve sütun parçaları açık hava müzesine çevrilmiş durumda. Bir zamanların en devasa ve estetik anıt mezarının kalıntılarını ziyaret edebileceğiniz saatler yaz aylarında 08.00-19.00, kış aylarında 08.00-17.00 arasında, giriş ücreti ise 14₺.    

Halikarnas Mozolesi, antik dönemde yapılmış olan ve dünya üzerindeki yedi harikadan biri olarak kabul edilen önemli bir anıttır. İşte Halikarnas Mozolesi hakkında bazı bilgiler:

Halikarnas Mozolesi, günümüzde Bodrum ilçesinde bulunan antik şehir Halikarnassos'ta inşa edilmiştir. M.Ö. 353-350 yılları arasında Karya Satrapı olan Mausolos'un anısı için eşi Artemisia tarafından yaptırılmıştır.

Mozole, Mausolos'un mezar anıtı olarak inşa edilmiş büyük bir yapıdır. Antik dünyada yapılan en büyük ve en görkemli mezar anıtlarından biri olarak kabul edilir. İnşa edildiği dönemde mozole, devasa boyutları ve özgün mimarisiyle dikkat çekiyordu.

Mozolenin yapımında birçok ünlü heykeltıraş, mimar ve sanatçı görev almıştır. Mozole, bir taban üzerinde yükselen bir kaide, dört kenarı sütunlarla çevrili bir yapı, bir friz ve en üstünde bir quadriga heykeli ile tamamlanmıştır. Quadriga heykeli, dört atlı bir arabayı temsil eder ve anıtın zirvesinde yer alır.

Halikarnas Mozolesi, zaman içinde çeşitli tahribatlara uğramıştır. İlk olarak, M.S. 12. yüzyılda Bodrum'a gelen bir deprem sonucunda zarar görmüş ve daha sonra Orta Çağ'da Bizans döneminde kale olarak kullanılmıştır. Daha sonraki yıllarda ise bazı taşları diğer yapıların yapımında kullanılmak üzere sökülmüştür.

Günümüzde, Halikarnas Mozolesi'nin orijinal yapısı tamamen ayakta kalmamıştır. Ancak, kalıntıları hala Bodrum'da görülebilir. Mozolenin kalıntıları, Bodrum Kalesi'nin içerisinde yer almaktadır ve ziyaretçiler tarafından gezilebilir.

Halikarnas Mozolesi, antik çağın büyük anıtlarından biri olarak tarihi ve arkeoloji meraklıları için büyük bir ilgi odağıdır. Mozolenin tasarımı ve büyüklüğü, antik dönemin estetik anlayışını ve yapı sanatını yansıtması açısından da önemlidir. Aynı zamanda, Halikarnas Mozolesi'nin yıkılışının ardından "mozole" kelimesi, büyük mezar anıtlarını ifade etmek için genel bir terim haline gelmiştir.

Tepecik, Turgut Reis Cd. No:93, 48440 Bodrum/Muğla, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 2585 yorumun ortalaması 4.2
Emir Karaduman
25 Tem 2022
(5 ay önce)
Dünya'nın yedi harikasından biri olan Halikarnos Mozolesi yapıma MÖ 355 yılında anıt mezar anlamına gelen "mozole" kelimesine de adını veren Karya kralı Mausseus yapımına başlamıştır. Karya slında Pers imparatoeluğuna bağlı bir vilayettir ancak insanlar Maussesus'a saygıkarından ve başarılarından dolayı ona kral demektedir. Bilinenin aksine eşi ve aynı anda kız kardeşi olan Artemisia inşaatına başlamamıştır ancak MÖ 353 yılında Mausseus ölünce inşaata devam etmiştir. Mozole ilk büyük hasarlarını depremlerde almıştır ancak elimizdeki kaynaklar 1500 yıl boyunca ayakta kaldığı yönündedir. Mozoleye asıl zararlar Bodrum kalesini inşaa eden Rodos Şovalteleri tarafından, Fatih Sultan Mehmet'in saldırılarından oluşan hasarları kapatmak adına çaldıkları taşlar nedeniye oluşmuştur. 1856 yıkında ise Charles adlı ingiliz arkeolog Mausseus, Artemisa ve at arabası heykellerini çalarak British Museum'a götürmüştür. Mozoleyi kesinlikle gezmenizi tavsiye ederim fotoğrafların akisne harabe olsa da gittiğinizde insanı etkileyen bir yer hala, yanda küçük bir sergi odası açılmış burada harita üzerinde mozolenin bir maketi var, kazılarda çıkarılan heykel parçaları, işlemeler ve stünların yanı sora bir de güzel bir belgesel oynamakta.
Halil Ölmez
30 Eyl 2022
(3 ay önce)
Antik dünyanın yedi harikasından birinden geriye kalanlar. Mezar odası hala şekli olarak görülebiliyor. Ayrıca mini bir sergi alanı ve videolu bir tanıtım alanı da mevcut. Müze kartla giriş yapilabiliyor. Görmeseniz bir şey kaybetmezsiniz fakat yine de görmenizi tavsiye ederim. Bodrum merkeze yürüme mesafesinde. Hatta ara sokakları keşfetmenize de olanak sağlıyor.
deilgin deilgin
09 Haz 2022
(6 ay önce)
Adam daha ne yapsın, antik dönemin "dünyanın 7 harikasi" seçilmiş. Bodruma her sene gelip de buraya ugramayanlara şaşıyorum. Evet geriye pek birsey kalmamış olsa da, kalanlar bir Efes olmasa da, sonuçta binlerce yıllık bir efsaneler mekanı. Mutlaka bir kez olsun ziyaret edilmeli. Çok güzel güller ve çiçekler ile bezemişler.
Alperen KIRCALI
16 Tem 2022
(5 ay önce)
Güzel bir anıt. Mezar odalarına giriş yok ama etrafını gayet net görebiliyorsunuz. Girişler müze kart ile yapılabiliyor. Sergi bölümü biraz daha geliştirilebilir
Semiha Özdemir
27 Eki 2022
(2 ay önce)
Halikarnas Mozolesi (ya da Mausoleion), Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir
Keyfoturağı Kahvesi

Keyfoturağı Kahvesi

Yapım tarihi 1287 H ( 19.yy )’dir. Tek katlıdır ve yöresel mimari üslupla yapılmıştır. Keyfoturağı kahvesi mescit, kahve ...
Bodrum Antik Tiyatro

Bodrum Antik Tiyatro

Bodrum Antik Tiyatro, tarih ve doğanın kucaklaştığı eşsiz bir noktada ziyaretçilerini ağırlıyor. Göktepe Dağı'nın eteklerinde yer alan bu ...
Dalaman Çayı

Dalaman Çayı

Havalimanına 10 km uzaklıktaki, Batı Toroslar’ın Yaylacık ve Göktepe Dağları arasından Akdeniz’e akan çay, Dalaman’la Ortaca’yı birbirinden ayırıyor. ...
Dalaman Tren İstasyonu

Dalaman Tren İstasyonu

Çarşıdan sonraki yerimiz trensiz istasyon. Dünya’da hiç tren uğramayan tek istasyonun hikayesi şöyledir; 1874 yılında Abbas Hilmi Paşa ...
Muğla Özlüce Fosil Yatağı

Muğla Özlüce Fosil Yatağı

Muğla’nın Özlüce Köyü Kaklıca Tepesi yakınlarında, 1993 yılında ateş yakmak için çukur açan çobanlar fosiller bulmuştur. Bulunan fosillerde ...