Kayaköy

Yürüyüşünüz bittiğinde hem güzel bir yemek yemek hem de Rum işi taş evleri daracık taş sokakları arasında eşsiz pozlar yakalayacağınız fotoğraflar çekmek için Kayaköy’ü gezmeye başlayabilirsiniz. 1922 yılına kadar taş evleri, okulları, kiliseleri, kütüphanesi, hastanesi ve dükkânlarıyla hareketli bir yerleşim yeri olan Kayaköy, günümüzde ‘Hayalet köy’ adıyla anılıyor.

Kayaköy

Yürüyüşünüz bittiğinde hem güzel bir yemek yemek hem de Rum işi taş evleri daracık taş sokakları arasında eşsiz pozlar yakalayacağınız fotoğraflar çekmek için Kayaköy’ü gezmeye başlayabilirsiniz. 1922 yılına kadar taş evleri, okulları, kiliseleri, kütüphanesi, hastanesi ve dükkânlarıyla hareketli bir yerleşim yeri olan Kayaköy, günümüzde ‘Hayalet köy’ adıyla anılıyor.

Yürüyüşünüz bittiğinde hem güzel bir yemek yemek hem de Rum işi taş evleri daracık taş sokakları arasında eşsiz pozlar yakalayacağınız fotoğraflar çekmek için Kayaköy’ü gezmeye başlayabilirsiniz. 1922 yılına kadar taş evleri, okulları, kiliseleri, kütüphanesi, hastanesi ve dükkânlarıyla hareketli bir yerleşim yeri olan Kayaköy, günümüzde ‘Hayalet köy’ adıyla anılıyor. Bölgede vakti zamanında yaşayan Hristiyanlar’ın Nüfus Mübadelesi Anlaşması’yla karşı kıyıya gönderilmeleri ile yaşamın adeta sona erdiği bölgede gezinirken içten içe bir hüzün hissetmemek elde değil. Köyün tamamını gezmek içinse en az 2 saatinizi ayırmanız gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘müze köy’ statüsü ile koruduğu Kayaköy, 10.00-16.00 saatleri arasında 12,5 TL(2021) giriş ücreti ile veya Müzekart ile ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Fethiye Kayaköy Nasıl Gidilir?

Fethiye, Muğla ilinde, Karaköy ise İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer almaktadır. Bu iki yer arasında oldukça uzak bir mesafe vardır. Bu nedenle Fethiye'den Karaköy'e gitmek için aşağıdaki seçenekleri kullanabilirsiniz:

Hava Yolu: Fethiye'den İstanbul'a uçakla gelerek, İstanbul'a ulaştıktan sonra Karaköy'e gitmek için yukarıda bahsettiğim toplu taşıma, özel araç, taksi veya yürüme seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.

Otobüs: Fethiye'den İstanbul'a otobüsle gelerek, İstanbul'daki otogardan Karaköy'e gitmek için yine yukarıda bahsettiğim toplu taşıma, özel araç, taksi veya yürüme seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.

Özel araç: Kendi aracınızla Fethiye'den Karaköy'e gitmek isterseniz, yaklaşık 790 kilometrelik bir mesafe kat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle, uzun bir yolculuk planlamadan önce yeterli dinlenme ve yakıt ikmali için aracınızı hazırlamanız önemlidir.
Diğer seyahat seçenekleri: Fethiye'den İstanbul'a tren veya denizyolu ile de ulaşabilirsiniz. Ancak bu seçenekler daha uzun bir süre alabilir ve İstanbul'a ulaştıktan sonra Karaköy'e gitmek için yine yukarıda bahsettiğim seçenekleri kullanmanız gerekebilir.

Fethiye Kayaköy'de Ne Yenir?

Fethiye Karaköy'de mutlaka denenmesi gereken yemeklerden biri 'Sac Kavurma'. Büyük bir metal tabakta açık ateşte pişirilen ve ona benzersiz bir dumanlı tat veren geleneksel bir et yemeğidir. Et genellikle kuzu veya dana etidir ve soğan, domates ve yeşil biber ile pişirilir. Bu yemek genellikle pilav veya bulgur pilavı ve salata ile servis edilir.

Fethiye Karaköy'ün bir diğer popüler yemeği ise karalahana, mercimek ve bulgurla yapılan doyurucu bir çorba olan 'Karalahana Çorbası'. Çorba genellikle yanında sıcak çıtır çıtır ekmekle servis edilir ve lezzetli ve sağlıklı bir yemek olur. Soğuk kış günleri için birebir olan bu çorba, vejetaryenler için de harika bir seçenek.
Sonuç olarak Fethiye Karaköy bir mutfak cennetidir ve ilçede tadabileceğiniz birçok yemek vardır. Enfes 'Sac Kavurmadan iç ısıtan 'Karalahana Çorbasına herkese göre bir şeyler var. Bu nedenle, kendinizi Fethiye Karaköy'de bulursanız, yerel mutfağın tadını çıkardığınızdan emin olun ve damak tadınızı unutulmaz bir yolculuğa çıkarın.

Kayaköy’de Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Kayaköy büyük bir açık hava müzesi adeta. Gezinize başladığınız andan itibaren hep bir merak oluşur içinizde. Acaba diye başlar, neden diye devam eder, hüzünle bitirirsiniz gezinizi. Rumlardan kalan izler köyün her tarafında karşınıza çıkıverir.
  • Kayaköy’ün gizemli ve hayalet görüntüsü yapımcıların dikkatini çekmiş olup film setlerine ev sahipliği yapmıştır. 2014’de "Water Diviner" filminin bazı sahneleri Kayaköy’de çekilmiştir. Ardından 2015 yılında “Ezan” filmi çekilmiştir. Korku filmi Ezan’ın ardından 2016’da ise “666 Cin Musallatı” adlı bir başka korku filmi çekilmiştir.
  • 1990 senesinde ise Fethiye’den Ali isimli bir imam ve Rodos’tan bir papaz bir araya gelmiştir. Meryem Ana Kilisesi’nde iki halkın dostluğu ve barışı için dua etmişlerdir.
  • Geziniz sırasında bir çok ev göreceksiniz. Çatıları ve pencereleri olmayan. (Evlerin özelliklerinden bir sonraki başlıkta bahsedeceğiz).
  • Kayaköy, UNESCO tarafından da Dünya Dostluk ve Barış Köyü İlan edildi.
    Mübadeleden sonra Yunanistan’a buradan göç edenler Nea Makri (Yeni Makri) ve Nea Levissi adında yeni köyler kurmuşlardır. Makri, Fethiye’nin eski adıdır (Makri-Meğri).
Kayaköy, 48300 Fethiye/Muğla, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 2607 yorumun ortalaması 4.6
Sevda
06 Tem 2023
(bir hafta önce)
Kayaköy tepelik alanda olduğundan çıkması zahmetli ancak gezmesi zevkli yerlerden. Ancak müze ve ören yeri olmasına rağmen çok bakımsız. Bakımsız olmasından kastım restorasyon yada yenileme değil. Sağda solda atılmış boş pet şişeler, paket atıkları, sigara izmaritleri. Ayrıca bakım yapılmadığı için çalılıklar her yeri sarmış. Dikenli olanlar gezerken sıkıntı yaratıyor. En çok dikkat edilmesi gereken nokta çıkarken ve inerken yoldaki taşların kayması. Zamanla aşınma sonucu yüzeyleri kayganlaşmış. Dikkatli olunmadığında düşme ve sakatlanma yaşanır. Tuvalet konusu sıkıntılı. Giriş alanında tuvalet var. Haziran 2023'te 5 TL ücret istiyorlardı. Ama ne tuvalet kağıdı vardı ne de şifonlar çalışıyordu. Elleri yıkamaya su bile akmıyordu. Onun yerine güzergah üzerinde farklı bir nokta tercih edin. Ne yesem derseniz? Kilise tarafından geldiyseniz girişteki ablalardan mutlaka gözleme yiyin. Mutlu ayrılacaksınız.
Beyhan Şahin
18 Tem 2023
(geçen hafta içinde)
Otoparka girmedik Ören yeri girişine park ettik. Korunmuş evi görmenizi tavsiye ederim güzel bir deneyimdi. Yaşanmışlıkları yaşanamamışları hissediyorsunuz.
No Name
19 Tem 2023
(geçen hafta içinde)
Müze kartı geçiyor, Mümkünse havanın serinledigi bir saati seçin. Yokuş çıkmak gerekiyor ona uygun altı kaydirmayan ayakkabı öneririm Köy girisinde ev yapımı ayran icebileceginiz yer mevcut.(gezdikten sonra icmek daha mantıklı , yorgunluktan:)) Terk edilmis tarihi yaşanmışlıkları olan bir yer, sevdim.
erkan sır
12 Tem 2023
(bir hafta önce)
Tarihi değişil bir yer gezilmesi gereken bir yer fakat her tarihi yer gibi buralarıda görmek için para ödüyorsun kişi bası 40 TL kendi ülkemizde turist gibi para ödeyip tarih görüyoruz
Ahmed KARAHAN
29 May 2023
(bir ay önce)
Çok ilginç bir yer, yeni yerleşim yeri gibi ama eski, Fethiyeye gelenler mutlaka bu alanı ziyaret etmeli. Terkedilmiş köy gibi. Antik kentlerden daha farklı bir alan. Müze kart geçerli.
Berberler Kahvesi

Berberler Kahvesi

19. yüzyıl yapılarındandır. Tek katlıdır ve yöresel mimari üslupla yapılmıştır. Avlusunda mescidi bulunmaktadır.
Güzelköy - Bozüyük

Güzelköy - Bozüyük

Muğla otoyoluna çok da uzak olmayan, yaklaşık 8 km´de ulaşılabilen Bozüyük kendi halinde bir Ege Kıyılarında Yatağan İlçe ...
Datça Limanı Ve Amfi Tiyatro

Datça Limanı Ve Amfi Tiyatro

Muğla’nın en sakin ilçelerinden biri olan Datça’nın limanı da çok büyük değil. Sessiz, sakin ve huzur dolu manzaraya ...
Dalaman Tren İstasyonu

Dalaman Tren İstasyonu

Çarşıdan sonraki yerimiz trensiz istasyon. Dünya’da hiç tren uğramayan tek istasyonun hikayesi şöyledir; 1874 yılında Abbas Hilmi Paşa ...
Muğla Sokakları

Muğla Sokakları

Sokağa cephesi olmayan mülkiyetlere, bunu sağlamak için komşu mülkiyetler dar geçiş şeritleri bırakmışlar böylece çıkmaz sokaklar doğmuştur. Menteşe’de ...