Osmanlı Kuş Sarayları

Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamlı mimarisinden kuş yuvaları da nasibini almış. Öyle ki bu yuvalar sıradan bir kuş yuvası olmaktan çıkıp Kuş Sarayları ismiyle anılmaya başlanmış. Camilerin, medreselerin, okulların duvarlarına oyulan bu minik saraylar büyük sarayları aratmayacak sanat ve güzelliğe sahip.

Osmanlı Kuş Sarayları

Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamlı mimarisinden kuş yuvaları da nasibini almış. Öyle ki bu yuvalar sıradan bir kuş yuvası olmaktan çıkıp Kuş Sarayları ismiyle anılmaya başlanmış. Camilerin, medreselerin, okulların duvarlarına oyulan bu minik saraylar büyük sarayları aratmayacak sanat ve güzelliğe sahip.

Yapıların üzerine kuş evleri inşa etmek çok eski zamanlardan beri var olan bir gelenekti. Bu sayede hem kuşların rahatı sağlanmış oluyor hem de yapılara girmesi ve kirletmesi engellenmiş olunuyordu. Osmanlı’dan önce de İstanbul’da kuş evleri bulunuyor olsa da 15. Yüzyılda kuş evleri bir sanata dönüştü. Kuş evleri artık çok daha süslü ve ince detaylara sahip bir şekilde yapılmaya başlandı. Böylece Kuş Sarayları meydana çıktı. Üzerine inşa edildiği yapının mimarisinden çok farklı tasarımlara sahip Kuş Sarayları inşa edilirken aynı zamanda yağmur ve rüzgardan etkilenmeyecek şekilde  konumlandırılmaya da dikkat ediliyordu. Kuş Sarayları ahşaptan, mermerden veya taştan yapılıyordu. Balkonları, kapıları, çatıları ve hatta kuleleriyle tam manasıyla gerçek bir saraya benzeyen bu yapılar Kuş Köşkü, Serçe Sarayı ve Güvercinlik olarak da isimlendiriliyordu.

Günümüzde Kuş Saraylarının çok azı kalmış olsa da özellikle İstanbul’da halen birkaçını görmeniz mümkün. Fatih ve Üsküdar gibi tarihi yapıların çok olduğu ilçelerde Kuş Saraylarına daha sık rastlayabilirsiniz. Seyyid Hasan Paşa Medresesi,⁠ Laleli Camii,⁠ Amcazade Hüseyin Paşa Külliyesi,⁠ Millet Kütüphanesi, ⁠ Süleyman Halife Sıbyan Mektebi, ⁠ Şah Sultan Cami,⁠ III. Mustafa Türbesi İstanbul’un Fatih ilçesinde Kuş Saraylarını görebileceğiniz yapılardan bazıları. Yeni Valide Camii, Ayazma Camii, Büyük Selimiye Camii ise Üsküdar’da Kuş Saraylarının hala sağlam kaldığı yapılar.

Kemal Paşa, Ordu Cd., 34134 Fatih/İstanbul, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 10277 yorumun ortalaması 4.7
Mehmet M
08 Nis 2022
(10 ay önce)
Adını yakınındaki Laleli Baba Türbesi'nden ya da Laleli Çeşme'den almaktadır. III. Mustafa döneminde Koca Ragıb Paşa'nın sadrazamlığı sırasında 1760-1763 arasında inşa edilmiştir. Yapımından kısa bir süre sonra 1766 depreminde yaşanan hasarın büyük olasılıkla çok önemli olmayıp sadece son rötuşların gecikmesine neden olduğu düşünülebilir. Ayrıca, bazı kaynaklara göre sol minare camiye altı yıl sonra eklenmiştir ve yapı üzerindeki veriler bunu doğrular. Kapısı Üzerindeki 1783 tarihli Arapça onarım kitabesi Ağustos 1782'de geçirdiği büyük yangın sonucu ortaya çıkan hasarın giderilmesiyle ilgili olmalıdır. Avluya üç yönden merdivenle ulaşılır. Beşi son cemaat yerini örten toplam 18 kubbeli avlunun ortasında şadırvanı bulunur. İki yanda yer alan minarelerden güneybatıdaki, avlu duvarıyla bütünleşirken, diğeri yukarıda da vurgulandığı gibi yapıya sonradan eklenmiştir. Hünkâr mahfiline çıkan rampa da yapıya bu kritik noktada eklemlenir. Caminin zeminden yükseltilmiş ana kitlesi sekizgen şemanın değiştirilmesiyle bugünkü biçimini almıştır. Çoğu yayında mimarının Mehmet Tahir Ağa olarak verilmesine karşın, bunu doğrulayan özgün bir belge yoktur.
Bayram AKTAŞ
14 Haz 2021
(bir yıl önce)
Konumu bahçesi ve içerisinin güzelliği ile insanı kendine çeken çok güzel bir yer. Aksaray dan Fatih'e doğru giderken hemen solunuza düşecek olan bir yapı. Mutlaka gelin görün derim. Ve ibadetlerinizi huzur ile yapabilirsiniz. 😊🍀
Ali Koc
17 Şub 2019
(4 yıl önce)
Tarihi güzel bir camii. Merkezi noktada ulaşımı kolay gezilmesi görülmesi gereken camilerimizden. Geniş dış avlusu ve kücük bir iç avlusu var. İki abdest alma yerine birde wc ye sahip. Mimarisi güzel bir camii. Yeşil alanı olan bir camii. Manzarası güzel. Altında bir han var. Bahcesine dört farklı noktadan giriş var.
Seyyah-ı Talib
18 Eki 2021
(bir yıl önce)
Sultan üçüncü Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Dışardan çok ihtişamlı gözükmekte içeri girdiğinizde bir anda mütevazi bir alan mabet Şeklini Almakta. Farklı bir külliye şeklinde inşa edilmiş zemin katında Çarşısı bulunmakta üst katlar camii ve beraberindekileri Oluşturmaktadır mutlaka ama mutlaka uğraılması gereken listelerin içerisinde olması gereklidir.
Selman Kaya
20 Eyl 2019
(3 yıl önce)
Manevi havası çok güzel, mimari olarak harika küçük ama şirin bir Camii. Gelmişken yanında bulunan kabirleri de ziyaret etmelisiniz. Özellikle Peygamber Efendimiz (S.A.V.) in ayak izini görmelisiniz. WC nin ücretsiz olması da şaşırtıcı
Osmanlı Kuş Sarayları

Osmanlı Kuş Sarayları

Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamlı mimarisinden kuş yuvaları da nasibini almış. Öyle ki bu yuvalar sıradan bir kuş yuvası olmaktan ...