Simenoğlu Köşkü

Simenoğlu Köşkü, Türk sinema tarihine adını yazdıran birçok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapan bir yapı. İstanbul'da yer alan bu görkemli köşk geçmişte Neşeli Günler, Tosun Paşa ve Süt Kardeşler gibi iz bırakan Yeşilçam filmlerinin çekim platosu olarak kullanılmıştı. Simenoğlu Köşkü nerede? Simenoğlu Köşkü'nde hangi filmler çekildi? gibi tüm soruların cevaplarına ...

Simenoğlu Köşkü

Simenoğlu Köşkü, Türk sinema tarihine adını yazdıran birçok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapan bir yapı. İstanbul'da yer alan bu görkemli köşk geçmişte Neşeli Günler, Tosun Paşa ve Süt Kardeşler gibi iz bırakan Yeşilçam filmlerinin çekim platosu olarak kullanılmıştı. Simenoğlu Köşkü nerede? Simenoğlu Köşkü'nde hangi filmler çekildi? gibi tüm soruların cevaplarına ve Simenoğlu Köşkü hakkında tüm detaylı bilgilere aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Simenoğlu Köşkü, Türkiye'nin zengin tarihine ve mimari mirasına sahip olan önemli yapılarından biridir. İstanbul Bakırköy'de yer alan bu görkemli köşk, Osmanlı döneminden günümüze uzanan büyüleyici bir yolculuğa davet ediyor.

Aslında Arnavut Hayreddin bey Köşkü olarak bilinen köşkün mülkiyeti 1900'lü yıllarda 2. Abdülhamit tarafından aileye hediye edildi. Hayreddin Bey olarak bilinen Hayreddin Nedim Göçen'in uzun yıllar ikamet ettiği köşk daha sonra, Hayreddin Bey'in oğlu Mehmet Sami Bey'e geçti ve ondan da kızı Nimet Hanım'a miras kaldı.

1970 yılında Nimet Hanım, köşkü sinemacılara kiralamaya karar verdi ve bu tarihten itibaren Yeşilçam'ın kült filmlerine ev sahipliği yaptı. Köşk, Türk sinemasının altın çağında birçok ünlü yapımın çekildiği eşsiz bir mekân haline geldi.

Simenoğlu Köşkü Nerede?

Samimiyetiyle içimizi ısıtan, kah güldürüp kah ağlatan yeşilçam sahnelerine tanıklık eden Simenoğlu Köşkü, İstanbul Bakırköy ilçesinde, Yeşilköy İstanbul caddesinde yer alıyor. Neşeli Günler, Tosun Paşa ve Süt Kardeşler, Simenoğlu Köşkü'nde çekilen filmler arasında.

Siz de nostaljik bir İstanbul gezisi yapmak istiyorsanız Simenoğlu Köşkü, Küçüksu Kasrı, Hıdiv Kasrı gibi yeşilçamın unutulmaz filmlerinden olan Tosun Paşa'nın çekildiği yerler sayfamıza göz atabilirsiniz.

Simenoğlu Köşkü'ne Nasıl Gidilir?

Köşke gitmek için genel olarak şu yöntemleri izleyebilirsiniz:

•Otobüsle: Bakırköy ilçesinde çok sayıda otobüs hattı vardır. Bunlardan Yeşilyurt İstanbul Caddesi üzerinden geçenler, köşke en yakın durak olan Yeşilyurt Camii durağında inmenizi sağlar. Bu durak, köşkün hemen karşısındadır. Otobüs hatları arasında 73Y, 94Y, BN1, BN2, E-10, E-11, MR60 gibi seçenekler bulunmaktadır.

•Metrobüsle: Metrobüs hattı, Bakırköy ilçesinin güneyinden geçmektedir. Bu hattı kullanarak köşke gitmek için, Şirinevler durağında inip, buradan otobüse veya minibüse aktarma yapmanız gerekmektedir. Şirinevler durağından Yeşilyurt İstanbul Caddesi yönüne giden otobüs veya minibüslerle Yeşilyurt Camii durağına ulaşabilirsiniz.

•Minibüsle: Bakırköy ilçesinde minibüs hatları da mevcuttur. Bunlardan Yeşilyurt İstanbul Caddesi üzerinden geçenler, yine Yeşilyurt Camii durağında inmenizi sağlar. Minibüs hatları arasında Bakırköy-Yeşilköy, Bakırköy-Florya, Bakırköy-Sefaköy gibi seçenekler bulunmaktadır.

•Arabayla: Arabayla köşke gitmek için, E-5 veya Sahil Yolu'nu kullanabilirsiniz. E-5'ten gelirken Yeşilyurt çıkışından ayrılıp, Yeşilyurt İstanbul Caddesi'ne giriniz. Sahil Yolu'ndan gelirken ise Yeşilköy çıkışından ayrılıp, Yeşilköy İstanbul Caddesi'ne giriniz. Bu cadde üzerinde ilerleyerek köşke ulaşabilirsiniz.

Simenoğlu Köşkü Ne Zaman Yapıldı?

Peki Türk sinema tarihinin efsane filmlerine ev sahipliği yapan Simenoğlu Köşkü ne zaman yapıldı? 70'li yıllarda Türk sinema filmelerinin çekildiği Simenoğlu Köşkü'nün 1900'lü yılların başında inşa edildiği düşünülüyor.

Simenoğlu Köşkü'nde Çekilen Filmler 

Simenoğlu Köşkü'nde çekilen filmlerin kimi kahkahalara boğarken izleyenleri, kimi de ağlatıyor. Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun ve Fatma Girik gibi usta oyuncuların rol aldığı filmlerse şunlar; Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Neşeli Günler, Sevgili Dayım, Gol Kralı, Ortadirek Şaban, Cafer'in Çilesi, Kanlı Nigar, Cici Kız ve Şaşkın Damat.

Simenoğlu Köşkü Tarihi

Köşkün tarihi inşa edildiği tarih olan 1900'lerin başına dayanıyor. Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa ve Neşeli Günler gibi Yeşilçam'ın unutulmaz filmelerinin çekilmesinin yanı sıra, Osmanlı-Rusya arasındaki Ayastefanos Anlaşması'nın imzalandığı yer olma özelliği taşıyor.

Simenoğlu Köşkü Kimin?

Simenoğlu Köşkü kimin sorusunun birden fazla cevabı var aslında. 1900'lerin başında 2. Abdülhamit'in saray tercümanı Hayreddin Bey'in ailesine mülkü hediye etmesi ile köşkün bulunduğu yerdeki ev yıkılıp yerine bu köşk inşa ediliyor. Hayreddin Beyler burada uzun yıllar oturduktan sonra oğlu Mehmet Sami Bey ve onun kızı Nimet Hanım köşkte yaşıyorlar. Nimet Hanım 1970'lerde köşkü sinemacılara ilk kiralayan kişi. Daha sonra 1980'lerde mülk el değiştiriyor ve köşkün şimdiki adını aldığı Simenoğlu Ailesi köşke yerleşiyor. Simenoğlu Ailesi'nden sonra ise Necla-Danış Köse çifti uzun yıllar köşkte yaşıyor ve 2000 yılında köşk sivil mimarlık eseri olarak tescilleniyor.

 

Yeşilköy, 34149 Bakırköy/İstanbul, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 21 yorumun ortalaması 4.6
Abdurrahim Vural
03 Tem 2022
(8 ay önce)
Köşk 2. Abdülhamid tarafından Hayreddin bey e hediye edildi. Sevgili Dayım, Şaşkın Damat, Tosun Paşa, Şabanoğlu Şaban, Gol Kralı, Orta Direk Şaban, Süt Kardeşler, Neşeli Günler, Cafer'in Çilesi, Kanlı Nigar, Cici Kız burada çekilmiş filmler arasında. Ayastefanos antlaşmasının bu köşkte imzalandığı söyleniyor. Şuan restorasyon aşamasında.
gürkan Caliskan
27 Oca 2022
(bir yıl önce)
Şabanoğlu Şaban v.b. birçok Türk filminin çekildiği köşk. Yeşilköy Roma dondurmacısının karşı çaprazında. Yıllardır yanından geçerim farketmemistim. Ta ki bu film nerede çekildi diye arastirana kadar... Filmden bir sahne açıp karşısına geçtim. Gerçekten çok enteresan. Bahçeyi gezebilmeyi ve hatta evi gezebilmeyi çok isterdim. Ancak özel mülk sanıyorum. Tavsiye ederim. Dışından da olsa gezmek güzel.
Murat Taner
19 Ağu 2021
(bir yıl önce)
Yeşilköy ün o meşhur eski köşklerinin en meşhuru dur.Yeşilçam klasiklerinin en az 5-6 tanesi burada çekildi.25 milyona satılığa çıkmıştı en son, keşke birileri alıp ta her odasında bu filmlerden mizansen ler sergilese.
Kadir Türkyilmaz
08 Şub 2021
(2 yıl önce)
Yesilcam Sinemasinda bircok filme ev sahipligi yapan efsane kösk
Çınar Mert
11 Oca 2021
(2 yıl önce)
Osmanlı - Rusya arasında Ayastefanos anlaşmasının imzalandığı Köşk. Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinin çekildiği Köşk. SÜT KARDEŞLER, ŞABANOĞLUŞABAN, TOSUNPAŞA, NEŞELİ GÜNLER filmlerinin çekildiği tarihi Köşk.
Feshane

Feshane

Feshane, II. Mahmut tarafından 1826 yılında yeniçeri ordusunun yerine gelmiş olan yeni orduya üniforma dikmek için kurulmuş olan ...
Galata Kulesi

Galata Kulesi

Galata Kulesi , Galata Kulesi, İstanbul'un gökyüzüne yükselen tarih kokan bir simgedir. Yuvarlak hatları ve muazzam yüksekliği, Boğaziçi'nin ...
Rumeli Feneri

Rumeli Feneri

Kırım Savaşı esnasında Fransız ve İngiliz savaş gemilerinin İstanbul Boğazından Karadeniz’e çıkmalarını kolaylaştırmak amacıyla yapılan Rumeli Feneri günümüzde ...
Çamlıca Kulesi

Çamlıca Kulesi

Deniz seviyesinden 587 metre yüksekliğiyle İstanbul’un en yüksek yapısı olan Çamlıca Kulesi için İstanbul’un zirvesi diyebiliriz. Zemin altında ...
The Çinili Hamam

The Çinili Hamam

The Çinili Hamam, Fatih'in Zeyrek semtinde yer alan Çinili Hamam, Osmanlı Hamam mimarisinin önemli bir örneğidir. Kaptan-ı Derya ...