Üç Kümbetler

Üç Kümbetler, Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12'inci yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken bunlarında 14'üncü yüzyılda inşa edildikleri tahmin edilmektedir.

Üç Kümbetler

Üç Kümbetler, Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12'inci yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken bunlarında 14'üncü yüzyılda inşa edildikleri tahmin edilmektedir.

Erzurum Üç Kümbetler, Türkiye'nin tarihini anlamak ve Selçuklu dönemine ait kültürel ve sanatsal mirası keşfetmek için harika bir fırsattır. Ziyaretçiler, tarihi yapıları yakından inceleyebilir, mozaikler ve yazıtlar hakkında bilgi edinebilir ve tarihî atmosferi hissedebilirler. Üç kümbetler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1956 yılında onarılmıştır.  

Üç Kümbetler Nerededir?

Erzurum Üç Kümbetler, Yakutiye’de bulunmaktadır. Şehir merkezine 4 km. uzaklıkta yer almaktadır. 

Üç Kümbetler Nasıl Gidilir?

Üç Kümbetlere gitmek için, Merkez Cumhuriyet Caddesi güzergâhından yaya olarak gidilebileceği gibi, şehrin her noktasından toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Erzurum Üç Kümbetler, Erzurum şehir merkezinin batısında, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer almaktadır. Erzurum şehir merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Üç Kümbetlere  yaya olarak da gidebileceğiniz gibi, bisiklet veya toplu taşıma araçları veya taksi ile ulaşmak mümkündür.

Erzurum'da belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir. Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüslerle Kümbetler durağına kadar gidebilirsiniz. Ayrıca, Kültür Park'tan da kalkan minibüslerle Kümbetlere ulaşmak mümkündür.

Taksi ile gitmek isteyenler için, şehir merkezinden Kümbetlere gitmek yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir.

Erzurum'a uzak bir yerden geliyorsanız, Erzurum Havalimanı'ndan taksi veya araç kiralama hizmetleri ile de Üç Kümbetlere ulaşabilirsiniz.

Üç Kümbetler Mimari Dokusu Ve Tarihi

Üç kümbetlerin mimari dokusu ve tarihini göz atacak olursak, Erzurum, Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginlikleri bakımından en zengin şehirlerinden biridir. Şehir, Türkiye'nin doğu bölgesinde yer alır ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Erzurum'un tarihi yapıları arasında en dikkat çekici olanlarından biri, Erzurum Üç Kümbetleridir.

Erzurum Üç Kümbetler, Erzurum şehir merkezinin batısında bulunmaktadır. Bu yapılar, 12. yüzyılda inşa edilmiştir ve Erzurum'daki Selçuklu mimarisinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir. Erzurum Üç Kümbetler, Türkiye'nin en eski örneklerinden biri olan anıt mezarlar kültürüne aittir.

Erzurum Üç Kümbetlerin en büyük özelliği, kubbe şeklindeki çatılarıdır. Üç farklı kubbe şekli, üç farklı mezarı simgeler. Bu yapılar, birbirlerinden bağımsız olarak inşa edilmişlerdir ancak hepsi aynı tarihte yapılmıştır. Üç Kümbetlerin en büyüğü, Atabeyler dönemindeki bir devlet adamı olan İzzeddin Keykavus'a aittir. Diğer iki kümbet, İzzeddin Keykavus'un eşi Terken Hatun ve oğlu Gevher Nesibe için yapılmıştır.

Erzurum Üç Kümbetler, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Yapıların duvarları ve tavanları, o dönemde kullanılan en kaliteli malzemelerle dekore edilmiştir. Kümbetlerin içindeki mozaikler, taş işlemeler ve yazıtlar, ziyaretçilere o dönemin sanatını ve kültürünü yansıtır.

Erzurum’da Ne Yenir?

Erzurum ne yenir? şehrimizi tanımayan birisi için elbette bölgenin meşhur yemeklerini tatmak isteyecektir Sizler için özetlemek gerekirse, zengin ve lezzetli bir mutfak kültürüne sahip olduğu için, Üç Kümbetlere giden ziyaretçilerin birçok seçeneği var. Kümbetler şehir merkezinde olduğu için civarda bulunan lokantalarından yemek yiyebilirsiniz.  Erzurum mutfağı, et yemekleri ve hamur işleri ile ünlüdür.

İşte Üç Kümbetler ‘de yiyebileceğiniz bazı lezzetli yiyeceklerden ise;

Cağ Kebabı: Erzurum'un en ünlü yemeklerinden biri olan Cağ Kebabı, özellikle et sevenler için harika bir seçenektir. Kuzu eti şişe dizilerek mangalda pişirilir ve pide, domates ve biberle birlikte servis edilir.

Ayran Aşı: Ayran Aşı, erişte ve yoğurt gibi malzemelerle yapılan lezzetli bir çorbadır. Soğuk havalar için harika bir seçenektir. Farklı yörelerde yoğurt çorbası olarak da bilinmektedir.

Hangel: Hangel, Erzurum'un yöresel yemeği olan nohutlu bir yemektir. Et, nohut, soğan ve baharatlarla yapılan bu yemek, sıcak servis edilir ve pilavla birlikte sunulur.

Piti: Piti, keçi eti ve nohut gibi malzemelerle yapılan bir çorba yemeğidir. Baharatlarla lezzetlendirilen Piti, sıcak servis edilir ve ekşi turşu ve lavaş ekmekle birlikte sunulur.

Şıllık: Şıllık, Erzurum'un ünlü hamur işlerinden biridir. Mayalı hamur, içine peynir, kıyma veya patates gibi malzemeler eklenerek hazırlanır ve kızartılır.

Erzurum'da bulunan restoranlar, kafeler ve sokak satıcıları, ziyaretçilere geniş bir yemek seçeneği sunar. Üç Kümbetler çevresinde birçok yeme içme seçeneği bulabilirsiniz ve Erzurum mutfağından lezzetli yemekler tadabilirsiniz.

Erzurum Gezilebilecek Yerler

Erzurum Üç Kümbetler, Erzurum gezilebilcek yerler arasında ilk sıralarda yer alır ve  şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır. Üç Kümbetlere yakın birçok turistik yer de bulunmaktadır. İşte Üç Kümbetlere yakın gezilebilecek yerlerden başında Yakutiye medresesi bulunmaktadır. Yakutiye Medresesi, 14. yüzyılda yapılmıştır. Medrese, Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.  Erzurum Kalesi, Erzurum'un en önemli tarihi yapılarından biridir. Kale, M.Ö. 300'lü yıllara kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Kale içerisinde birçok tarihi yapı ve müze bulunmaktadır. Atatürk Evi Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'da kaldığı dönemde kullandığı evdir. Müze, Atatürk'ün yaşadığı döneme ait eşyaları ve belgeleri içermektedir. Çifte Minareli Medrese, Erzurum'un en önemli tarihi yapılarından biridir. Medrese, Selçuklu döneminde yapılmış ve Türk-İslam sanatının en güzel örneklerinden biridir. Erzurum'un güneydoğusunda yer alan Palandöken Dağı, Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Kış aylarında kayak yapmak için ideal bir yerdir. 

 

Sultanmelik Mh, 25100 Yakutiye/Erzurum, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 1096 yorumun ortalaması 4.5
Erkan KULAKSIZ
13 Şub 2022
(bir yıl önce)
Üç kümbetler dense de bir tane de tipi kare olduğu için mescit olduğu da düşünülen ama tabelasında ve bence yapım mantığında da kümbet olan bir dördüncü kümbeti de barındırdığı için 4 kümbetler denmesi gereken çok kıymetli tarihi eserlerdir. Yani tarihi eser de olsan tipe bakıyorlar arkadaş tabelaya göre 4 kümbet var ama 3 Kümbetler deyip ufaklığı dikkate almamışlar:( En büyük olan 11. Yüzyılda inşa edilmiş ve Emir Saltuk'a ait olduğu düşünülüyor evet kitabesi olmadığı için tahmini olarak öyle söylenegelmiş. Diğer 2 büyük ve fasulyeden olan kümbet içinse hiç kasmamışlar doğrudan anonim kümbet demişler. 1956 da restorasyondan geçen bu eserleri görmeden Erzurumdan dönmeyin. İşlemeleri taş kesmeleri geometrik mimarisi çok etkileyici. Ben bir de bunları Mısır'daki Giza piramitlerine benzettim orada da 3 büyük piramit ve bir kaale alınmayan piramit var :)
betul artis
27 Şub 2022
(bir yıl önce)
Emir Saltuk Kümbeti, kesme taştan yapılmıştır. Sekizgen gövdeli, yüksek kasnaklı ve üzeri kubbe ile konik karışımı basık bir külahla örtülüdür. İki renkli kesme taştan yapılan kümbetin üçgen alınlıklarında, yuvarlak kemerli, kasnak nişlerinde boğa, yılan, yarasa, kartal gibi hayvan kabartmaları bulunmaktadır. Bu kabartmalar, Orta Asya Türk takvimlerinde yer alan burç figürlerini andırmaktadır. Nişlerden birinin içerisindeki boğa boynuzları arasında insan başı işlemesi dikkat çekmektedir. Emir Saltuk Kümbeti'nin sekiz cephesinin dört yüzünde birer çift pencere yer almaktadır. Kümbetin, kuzey yönünde bulunan giriş kapısının saçakları üzerinde geometrik bezeme ile çiçek ve hayvan figürleri görülmektedir.Kümbetlerin yanında bulunan kare şeklindeki küçük yapının ne olduğu konusunda ise farklı görüşler bulunmaktadır. Bunun da bir kümbet veya mescit olduğu belirtilmektedir. Üç kümbetler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1956 yılında onarılmıştır.Üç Kümbetler, Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12'inci yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken bunlarında 14'üncü yüzyılda inşa edildikleri tahmin edilmektedir.
ahmet kara
27 Haz 2022
(10 ay önce)
Tarihe meydan okuyarak ayakta kalmış üç yapıt. Ancak çok bakımsız kalmışlar tanıtım tabelalari bile eskimiş artık. Çevre düzenlemesi ile birlikte bakımdan geçmesi gerekiyor. Çevresindeki diğer yapıtlar buraya göre bakım konusunda daha iyi durumdalar.
Hakan Oruç
27 Ara 2022
(3 ay önce)
Eski Selçuklu dönemlerin farklı yüzyılların da yapılmış üçgen, altıgen, kare şekillerinde olan 3 tane yan yana bulunan altlarının mahzen ve anıt mezarlar olarak kullanıldığı düşünülen 1 tanede küçük bir kümbetin bulunduğu eski Selçuklu eserleri.
Cam kırıkları
04 Eyl 2022
(7 ay önce)
Şiir gibi taş konaklar,ilim deryasında taş bir medrese ve mezarlıklar içerisinde üç büyük anıt taş kümbet yapı.. Taş diyorum çünkü burada taşların anlamları paha biçilemez ölçüde.Şiirler taşlardan akıp gelmekte..Renkleri,el işi mimarisi,üzerinde işlenmiş motiflerle anlatılan eski türk takvimi hepsi taşların sırlarında yaşamakta.Sekiz köşe cennetin sekiz kapısını,üzerindeki sekiz pencereden açık olanların yaşamı, kapalı olanların ölümü simgelediği, gizem dolu nice incelikleri yapısında barındıran,tarihi bir yolculuğa çıkacağınız muhteşem bir yer. Dadaşlar diyarının birçok kez depremlerle,Ermeni,Rus zulumleri ile çok yara almasına rağmen bugün dimdik ayakta duran bu yapıları, şehrin bunca acıya rağmen yıkılmayan imanı, inancı,iradesi ile hep var oluşundaki incelikleri görünce duygulanmamak mümkün değil.Allah var oluşunu daim eylesin güzel şehir..Şuan için etrafında genel bir çalışma var bitince çok daha güzel olacaktır ama kumbetlerden hanım birine ait olduğu bilinen kumbet çok büyükçe çatlamış,acilen desteklenmeli.Burada aynı zamanda kendilerince rehberlik yapmaya çalışan öğrenciler var ve bu çocuklar umarım desteklenerek ve eğitim verilerek bu işi profesyonel olarak yapmaya devam ederler.
Büyük Palandöken Tabyası

Büyük Palandöken Tabyası

Büyük Palandöken Tabyası, II. Abdülhamit döneminde, 1884-1896 yılları arasında, Şahap Paşa'nın önderliğinde çizilen bir projeye dayanarak inşa edilen ...
Küçük Höyük Tabya

Küçük Höyük Tabya

Büyük Höyük Tabyasına 300 metre mesafede 1985 metre rakımlı tepe üzerine Pasinler ovasından başlayıp Palandöken Dağlarının arka kısmından ...
Üç Kümbetler

Üç Kümbetler

Üç Kümbetler, Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ...
Tafta (Şahap Paşa) Tabyası

Tafta (Şahap Paşa) Tabyası

Artvin istikametinde Gürcüboğazı olarak adlandırılan bölgeden gelebilecek muhtemel tehlikelere karşı, Karagöbek Tafta’ya destek olmak için, Tafta ve Köşk ...
Cimcime Hatun Kümbeti

Cimcime Hatun Kümbeti

Cimcime Hatun Kümbeti; Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Ulu Camii yakınında yer almaktadır. Firuze adlı bir kadına ait olduğu sanılan ...