Aziz Prkich (Halaskar) Kilisesi

Array

Ani Ören Yeri'nde bulunan bir diğer tarihi yapıdır. Ani Büyük Katedrale çok yakın bir konumdadır.1036 yılında Kral III. Sembat tarafından yaptırılmıştır.
Zemini daire planlı olan kilisenin bir yarısı 1930’lu yıllarda yıldırım düşmesi sonucu yıkılmıştır. Yapının yarısı günümüze gelememiş bile olsa ihtişamını korumaktadır.

Şehitler, Şehitlik Caddesi No:87, 36000 Ocaklı/Kars Merkez/Kars, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 3621 yorumun ortalaması 4.7
Erim KADIOĞLU
23 Haz 2022
(6 ay önce)
Bisikletle gittik Kars merkezden 50 KM. Muhteşem bir tarih. Ödeneksizlikten yılda bir ay kazılıyormuş. Yani ortaya çıkarılacak daha çok yapı var. İlk Selçuklu Caminden bakireler manastırına derin bir tarih var. Hatta şahmeran efsanesinin geçtiği yer olarak da biliniyor. Girişte içeri girmeden solda sur dibindeki gidince 3. Burçta şahmeran kabartmasını göre bilirsiniz. Bisikletleri içeri sokmadılar yasakmış. Ama ne hikmetse elektrikli fayton girebiliyor! Güvenliğe bu durumu sorunca cevap : ‘’faytoncu taş mı yesin oldu’’ müze kartla giriliyor. Gidiş geliş yolunda ayrı bir efsane. Kars’a giderseniz ihmal etmeyin.
cd uoi
06 Oca 2022
(12 ay önce)
Kars merkezden 40 45 dakikalık bir mesafede anı harabeleri , yolunuz Kars'a düştüğünde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu tarihi sit alanı görülmeye değer , sakin pas geçmeyin derim.Muze kart ile giriş yapılabiliyor , müze kart yok ise 25 ₺ ödeyerek , Anadolu'nun ilk camisi olan Ebu Menucer camiinide görme şansınız olacak. Etrafta çok fazla tesis olmadığından yanınızda atıştırmalık almayı ihmal etmeyin. Ani Harabeleri, antik kentinin Milattan Önce 3000 yılına kadar dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. 3600 yıldan beridir insanlığa hizmet eden bu tarihi nokta; aynı zamanda da İpek Yolu’nun geçiş noktasında da yer alıyor. Bundan dolayı da uzun bir süre boyunca sadece yerleşim yeri olmadığını ve en önemli ticaret noktalarından bir tanesi olarak görüldüğü de söylenebiliyoylenebilir. Zaman içerisinde Bargatlı, Bizans, Selçuklu, Gürcü, Harzemşah, Moğol, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Afşar Türkleri ve Osmanlı toprakları içerisinde yer alan bu nokta, zaman içerisinde önemini de kaybetmiş. Son olarak ülkemiz topraklarında yer alan bu bölgenin 93 Harbi esnasında tamamen boşalarak; terk edildiği bilinmektedir. Şimdiden iyi gezmeler
Selman Candan
07 Ağu 2022
(4 ay önce)
Muhteşem bir yer, her yeri tarih kokuyor. Eski zamanda bu kadar geniş ve kalabalık halk kitlesinin yaşadığı bir yeri görmek insana farklı bir his veriyor. Örenyerinin içerisinde beşe yakın ayakta kilise kalıntısı ve merkezinde bir katedral bulunuyor. Ayrıca sultan alparslanın anadoluda ilk cuma namazını kıldığı şehir olması ilginç bir detay. İnsanların yaşadığı evler hep yıkılmış ama temelleri görülebiliyor. Şehrin çevresinden geçen nehir doğal bir sur görevi görürken, batı tarafındaki aslanlı kapı da büyüleyici gerçekten. Bizim zamanımız çok olmadığı için faytonla (250 ₺) gezdik, sürücü o bölgenin yerlisi olduğu için bölgenin tarihine de hakim, onunla muhabbet ederek de bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca binaların yakınında açıklayıcı tabelalar da var. Umarım restorasyon süreci hızlandırılabilirse gezmesi daha güzel olacaktır.
Ali Demir
18 Kas 2022
(bir ay önce)
Kars merkezden kendi aracımızla yaklaşık 30 dakikada Ani Örenyeri'ne ulaştık. Müzekartımız olduğu için giriş ücreti ödemedik (65 yaş üstü de ücretsiz). Alanın tümünü kolayca gezmek için 250 liraya akülü araç kiraladık (Aracı, kiraladığımız işletmeden bir görevli kullanarak bize rehberlik etti)...Örenyeri'nin tümünü gezip- görmemiz ve görüntülememiz yaklaşık 2 saat sürdü... Türkiye’nin Kars ilinde, Ermenistan sınırında yer alan antik Ani şehri, el değmemiş vadiler ve dağlarla çevrilidir. Güzel doğal manzarasının yanı sıra, çarpıcı bir katedralin kalıntıları ve altı kilisesi de dahil olmak üzere olağanüstü bir yapı buranın önemini arttırmaktadır. Ani, Ermeni krallığının başkenti olduğunda, İpek Yolu'nun bir bölümünü kontrol edilmesiyle elde edilen kar ile gelişmiştir. 10. ve 11. yüzyıllarda altın çağını yaşayan kent, daha sonra Bizans, Selçuklu ve Gürcistan egemenliği döneminde ticari kervanlar için önemli bir kavşak olarak önemini korumuştur. 1319 yılında şehir, Moğol istilası ve yoğun bir deprem nedeniyle ihtişamını yitirmeye başlamıştır. Birkaç kez el değiştirdikten sonra (yerel Türk hanedanları, Timurlu hanedan ve Pers Safevileri dahil) Ani kenti, 1579'da Osmanlı Devleti'nin bir parçası olmuştur. Ani kentinin sınırları içinde 17. yüzyıla kadar küçük bir kasaba varlığını sürdürmüşse de son keşişler Kızkale'den ayrıldıktan sonra yani 1735 yılında kent tamamen terk edilmiştir. 19. yüzyılın ilk yarısından itibaren Avrupalı ​​gezginler Ani'nin kalıntılarını keşfetmişler ve izlenimlerini akademik dergilerde yazmaya başlamışlardır. Ani, 1878'de Rus İmparatorluğu'nun Transkafkasya bölgesinin bir parçası haline gelmiş ve ilk arkeolojik kazılar gerçekleştiğinde doğrudan St. Petersburg Bilimler Akademisi tarafından desteklenmiştir. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı orduları 1918'de Kars'ı ele geçirdiğinde, kazı sırasında ele geçirilen eserler mümkün olduğu kadar kurtarılmıştır ve bu eserler Erivan Devleti Ermeni Tarihi Müzesi'nde sergilenmeye günümüzde de devam etmektedirler. Ne yazık ki, kalan eserler yağmalanmış veya yok edilmiştir ve Ani'yi bugün yaşamaya devam ettiği harap duruma düşürülmüştür. Ancak, zamanın ve insan etkileşiminin aşındırıcı etkilerine rağmen, Ani'nin kalıntıları gezginleri büyülemeye devam etmektedir. Günümüzde, Ani'yi ziyaret etmek için izne gerek yoktur ve herkes antik kenti görmek için Kars'tan bir taksi ya da minibüsle seyahate çıkılabilmektedir. Türkiye’nin pek çok ilinden Kars’a uçak seferi bulunduğundan havayoluyla 2 saatte ile ulaşılması mümkündür. Ani Harabeleri Kars‘ın Ermenistan sınırında yer alan Ocaklı Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Kars merkeze yaklaşık olarak 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Ani Harabeleri ziyaret saatleri sezonlara göre değişiklik göstermektedir. Haftanın yedi günü ziyaret açık olan örenyerinin ziyaret saatleri şu şekildedir: Yaz aylarında; 08.00 ile 19.00 arasında. Kış aylarında; 08.00 ile 17.00 arasında.
betul artis
27 Şub 2022
(10 ay önce)
Müzekart ile giriliyor. Zaten kültürel gezi yapıyorsanız mutlaka Müzekart alın. Ülkenin en uç noktası olan Kars’ta var olan Ani Harabeleri de antik medeniyetler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için etkili bir yer olarak görülüyor. Kars’ta gezilecek olan yerlerin belirlenmesinde de ilk sırada Ani Harabeleri yer alıyor. Bu noktanın ülkemizin en önemli antik yerleşim yerlerinden bir tanesi olduğu da söylenebiliyor. Farklı medeniyetlerin bulunduğu ve geçiş noktası olarak tabir edilen Ani Harabeleri; genel olarak kişilerin muhakkak ziyaret etmeleri gereken noktalar arasında da yer alıyor.Kars sınırları içerisinde yer alan Ani Harabeleri, binlerce yıllık insanlık tarihinin en önemli miraslarından bir tanesi olarak görülüyor. Anadolu genelinde yer alan ilk Türk camisi de bu bölgede yer alıyor. Bu antik kentin son derecede büyük olması ve içerisinde incelenmesi gereken çok sayıda eser barındırması nedeniyle planlarda bir günden fazla bir zamanın ayrılması gerektiği de ifade ediliyor. Tarih ile doğanın buluştuğu bir noktada yer alan Ani Harabeleri; Çıldır Gölü’ne oldukça yakın bir noktada yer alıyor. Ani Harabeleri’ni dolaşmak isteyenler için rehber hizmetleri de veriliyor. Bu yöndeki ziyaretlerin en etkili açık hava müzelerinden bir tanesi olan Ani Harabeleri odaklı olarak gerçekleşmesi de tarihin doya doya hissedileceği bir alanda yer alabiliyor. Ziyaretçilerin tarihe doyacakları ve farklı medeniyetlerin izlerini görebilecekleri Ani Harabeleri, Kars genelinde ne kadar önemli bir yer tuttuğunu da gösterecektir. Ani Harabeleri, antik kentinin Milattan Önce 3000 yılına kadar dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. 3600 yıldan beridir insanlığa hizmet eden bu tarihi nokta; aynı zamanda da İpek Yolu’nun geçiş noktasında da yer alıyor. Bundan dolayı da uzun bir süre boyunca sadece yerleşim yeri olmadığını ve en önemli ticaret noktalarından bir tanesi olarak görüldüğü de söylenebiliyor. Zaman içerisinde Bargatlı, Bizans, Selçuklu, Gürcü, Harzemşah, Moğol, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Afşar Türkleri ve Osmanlı toprakları içerisinde yer alan bu nokta, zaman içerisinde önemini de kaybetti. Son olarak ülkemiz topraklarında yer alan bu bölgenin 93 Harbi esnasında tamamen boşalarak; terk edildiği de ifade ediliyor.İçinde bulunan Selçuklu eseri olan Camii de namaz bile kıldık. Yerlerde bol bol çamur var gezi bittiğinde üstümüz başımız batmıştı. Buradan Çıldır gölüne geçtik. Bir cafesi var çay bulunuyor fakat içecek su yoktu. Genelde çay 5 ₺ bütün turistik mekanlarda. Ermenistan sınırına çok yakın. Fotoğraf çekilecek bir çok mekan mevcut.