İnce Minareli Medrese

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254 yılında (Hicri 663) yaptırılmıştır. Mimarı Abdullah oğlu Kelük’tür. Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış Yasin ve Fetih sureleri vardır. Binanın iç mekânları avlu, dershane ve örgenci hücrelerinden ...

İnce Minareli Medrese

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254 yılında (Hicri 663) yaptırılmıştır. Mimarı Abdullah oğlu Kelük’tür. Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış Yasin ve Fetih sureleri vardır. Binanın iç mekânları avlu, dershane ve örgenci hücrelerinden oluşur.

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254 yılında (Hicri 663) yaptırılmıştır. Mimarı Abdullah oğlu Kelük’tür. Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış Yasin ve Fetih sureleri vardır. Binanın iç mekânları avlu, dershane ve örgenci hücrelerinden oluşur. Minare kaidesi kesme taşla kaplı tuğla malzeme kullanılarak yapılmış ve ön cephede akant yaprağı ile bezelidir. Yarı piramit formlu üçgenle, 12 köşeli, gövde köşeli turkuaz mavi sırlı tuğladan yapılmış çift şerefelidir. 1901’de yıldırım düşmesiyle birinci şerefeye kadar yıkılmıştır. 1956 yılında müze haline getirilen İnce Minareli Medrese’de; Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait taş ve ahşap eserler sergilenmektedir.

Hamidiye, Alaaddin Blv., 42060 Selçuklu/Konya, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 947 yorumun ortalaması 4.6
Murat Engin
22 Tem 2022
(5 ay önce)
Konya İli, Selçuklu İlçesi'nde, Alaeddin Tepesi'nin batısındadır. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 663 H.(1264 M.) yılında inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Keluk bin Abdullah'tır. Darü-l Hadis Selçuklu Devrinin avlusu kapalı medreseleri grubundadır. Tek eyvanlıdır. Doğusunda yer alan taçapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Giriş kemerinin iki tarafında yer alan üçer küçük sütun ve kemer kavsarası bitkisel ve geometrik motiflerle süslüdür. Cepheden bakıldığında fark edilemeyen bu mekân, binanın esas eyvanı için simetri teşkil etmektedir. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Kubbe kasnağında kûfi yazı ile "El-Mülkü-Lillah" "Ayet'el Kürsi" yazılıdır. Yapı ışığını, mazgal ve dikdörtgen pencereler ile kubbede yer alan fenerden sağlamaktadır. Girişin karşısında avludan üç basamakla çıkılan basık tonozlu eyvan yer almaktadır. Eyvanın iki yanında kare planlı, kubbeli birer dershane odası vardır. Anıtsal yapının ön cephesi kesme taştandır ve yan duvarlarının dış cepheleri moloz taştan yapılmıştır. İç mekânlarda tuğla hem statik, hem de dekoratif amaçlı kullanılmıştır. Kuzeyinde yer alan mescitten bugün yalnız tuğla örgülü mihrabı kalmıştır. Yapıya adını veren minarenin kaide kısmı muntazam kesme taş kaplamalıdır. Beden kısmı tamamen tuğla örgülüdür. Minare turkuvaz renginde, beyaz hamurlu tuğlalarla örülmüştür. Minarenin orijinali iki şerefeli iken, 1901 yılında düşen yıldırım, iki şerefeden birini tahrip etmiştir. İnce Minareli Medrese XIX. yüzyılın sonuna kadar faaliyetini sürdürmüştür. 1876-1899 yıllarında tamir edildiği bilinmektedir. Cumhuriyet Devrinde 1936 yılında başlayan çeşitli onarım çalışmalarından sonra, 1956 yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Mustafa Dursun
24 Tem 2022
(5 ay önce)
Hadis ilmini öğretmek amaçlı yapılmış, günümüzde de küçük çocuklara bu ilmi öğretenlerin getirip, gezdirdiği müze halini almış yer, şehir merkezinde yer alıyor. Eski minaresi yıldırım düşmesi sonucu büyük bir yıkımı uğramış ve tekrar yapılmıştır. İçerisinde Alaeddin tepesinde bulunan Konya kalesinden kalıntılar ve İslami bir kaç yapı sergileniyor. İçerisi küçük kolayca gezebilirsiniz. Giriş müze kart ile ücretsiz.
Hasan Hüseyin Işıklı
24 Tem 2022
(5 ay önce)
Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254 yılında yaptırılmıştır. Mimarı Abdullah oğlu Kelük’tür. Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış Yasin ve Fetih sureleri vardır. Binanın iç mekânları avlu, dershane ve örgenci hücrelerinden oluşur. Minare kaidesi kesme taşla kaplı tuğla malzeme kullanılarak yapılmış ve ön cephede akant yaprağı ile bezelidir. Yarı piramit formlu üçgenle, 12 köşeli, gövde köşeli turkuaz mavi sırlı tuğladan yapılmış çift şerefelidir. 1901’de yıldırım düşmesiyle birinci şerefeye kadar yıkılmıştır. 1956 yılında müze haline getirilen İnce Minareli Medrese’de; Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait taş ve ahşap eserler sergilenmektedir.
İbrahim KARABULUT
01 Eyl 2022
(4 ay önce)
Bir müze olarak mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi diyebilirim. Tarihi bilgisi konusunda her yerden bilgi alabilirsiniz. Kendi özel yapısı haricinde Konya’nın tüm tarihi yerlerinden parçalar da müze içerisinde sergileniyor. Müze gişe görevlisinin olumlu ve iyimser ve güleryüzle yaklaşımı sizin gezi motivasyonunuzu olumlu yönde etkiliyor. Umarım tüm bu tür yerlerde yüzü asık ne dersen banane deyip çözüm umrunda olmayan umursamaz kişiler yerine böyle güleryüzle yaklaşım gösteren görevliler olur.
Sırma Sarı
03 Nis 2022
(9 ay önce)
Sultan 2.İzzettin Keykavus zamanında Veziri Sahip Ata Fahrettin tarafından hadis ilmini öğretmek maksadıyla yaptırılmış (1264). Minaresinin şu anki görünümü ile adı tezat gibi görünse de bu minare aslında orijinalde iki şerefeliymiş. 1901 yılında düşen yıldırım üstteki şerefeyi (balkonu) yıkmış. 1956 yılından beri de Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor. Selçuklular ve sonrasında kendini Selçuklular’ın mirasçısı kabul eden Karamanoğulları Beyliği’ne ait eserler sergilenmekte. Ayrıca Konya kalesine ait bazı parçalar da bulunuyor. Selçuklu dönemi kapı kanatları benim ayrıca ilgimi çeken parçalar oldu. Çok büyük bir sergi alanı beklemeyin tabii ancak burası bir müzeye dönüştürülmemiş olsaydı bile bu yapının kendisi başlıbaşına bir şaheser. İçindeki bezemeler, tavan detayları, minaresinin ince işlemesi, sahip olduğu renkler, girişteki taçkapının taş işleme ustalığı beni büyüledi. Kesinlikle söylüyorum ki, Konya’nın incisi İnce Minareli.
Arkeoloji Müzesi (Taş Medrese)

Arkeoloji Müzesi (Taş Medrese)

Arkeoloji Müzesi (Taş Medrese), Konya'daki Arkeoloji Müzesi, tarihin derin izlerini taşıyan eşsiz bir hazinedir. Özellikle Taş Medrese olarak ...
Sırçalı Medrese

Sırçalı Medrese

Sırçalı Medrese, Konya'da bulunan, bir 13. yüzyıl medresesidir. Açık avlulu, iki eyvanlı ve iki katlı bir medresedir. II. ...
İnce Minareli Medrese

İnce Minareli Medrese

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254 yılında (Hicri 663) yaptırılmıştır. Mimarı Abdullah ...
Karatay Medresesi

Karatay Medresesi

Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır.
İsmailağa Medresesi

İsmailağa Medresesi

Eşrefoğlu Cami’nin batısında olup, Seyfettin Süleyman Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra Büyük Emir İsmail Ağa tarafından onarılmıştır. ...