Karatay Medresesi

Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır.

Karatay Medresesi

Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır.

Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlılar devrinde de kullanılan medrese XIX. Yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay medresesi 1955 yılında ‘çini eserler müzesi’ olarak ziyarete açılmıştır. Karatay müzesinde, Beyşehir gölü kenarında Kubat-Abad sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar kandiller ve alçı buluntuları sergilenmektedir.

Ferhuniye, 42040 Selçuklu/Konya, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 1333 yorumun ortalaması 4.5
Hale Nur Uğur
04 Ağu 2022
(5 ay önce)
Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlılar devrinde de kullanılan medrese XIX. Yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay medresesi 1955 yılında ‘çini eserler müzesi’ olarak ziyarete açılmıştır. Müze kartı ile giriş yapabiliyorsunuz. Müze kartınız yok ise giriş üçreti 20 tl idi. Bir inşaat mühendisi olarak medreseyi çok beğendim. Orta bölümde havuz bulunuyor ve bu havuzdaki suyu drene edebilmek için zeminin bir metre altında havuzlar yapılmış ve odunlarla üzeri kapatılmış, bu da koruma kazısında keşfedilmiş. Görkemli bir müze, müze severlere kesinlikle gitmelerini tavsiye ederim.
Nagihan T-D
27 Mar 2022
(9 ay önce)
Atalarımızın mükemmel ötesi eserlerini övmeye kelimeler yetersiz kalır😍😍 hele o yapıları görmek kuşkusuz bir Türk için eşsiz bir şanstır 🤩🤩🤩 Fakat önemli bir sorun söz konusu..🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️Umarım Konyalılar Anadolunun Türk İslam tarihinde son derece değerli yerleri olup eşsiz mihenk taşlarından İnce Minareli Medrese, Karatay Medresesi, Allaaddin Camisi ve Alaaddin köşkünün değerini bilir ve o çevrelerini kuşatan koca trafik yolu ile tranvayı yapılardan uzaklaştırır... Umarım belediye ve vakıflar o sarsıntıların yapılara verdiği zararı daha geç olmadan görür ve halk da olumsuzlukları fark edip tepki verirler. Yoksa bin yılı devirerek günümüze gelen bu yapılar bir yüzyıl daha ayakta kalmaz.. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
Hakan Özkan
21 Ağu 2022
(4 ay önce)
Buram buram tarih kokan bir mekan. Temiz ve boştu biz ziyaret ettiğimizde. Ücretsiz gezilebilyor. Herhangi bir gorevli yoktu. Kına organizasyonlarinda kullanıliyormuş arada. Yol üstü ve şehir içinde Döğerden geçerken uğrayın mutlaka. Not: burya uğrarsanız az ilerideki Zorali çeşmesi ve peribacalarıma da gidin.
Tamer Selcuk
16 Ara 2022
(2 hafta önce)
Aladdin tepesinin kuzeyinde yer alır. Celaleddin Karatay tarafindan daru'l-hadis olarak insa ettirilmiş, fakat medresede astronomik gözlemler ve pozitif bilimlerle ilgili de çalışmalar yapılmıştır. Mekana mükemmel bir taç kapıdan giriliyor. Tavandaki Selçuklu çinisinin en guzel örnekleri insani büyülüyor. Şu anda müze olarak hizmet veriliyor. İçinde Selçuklu çinilerinin en guzel örnekleri teşhir edilmekte. Tavsiye ederim görülmesi gereken bir mekan.
Mustafa Dursun
24 Tem 2022
(5 ay önce)
Karatay Medresesi tarihi açıdan en önemli yerlerden birisi. Bu öneminin sebebi ise Selçuklu döneminden gelen en eski ve korunmuş Çini eserleri ile yapılmış yer olmasıdır. Burayı kimin yaptırdığı bilinmiyor. İçerisinde ise Konya ilçeleri ve merkezinde bulunan bir çok çini eserleri sergileniyor. Ayrıca su kanallarını gösteren camdan bir bölüm yapmışlar. Eskiden nasıl toprak altından bu sistemin sağlandığına dair ufak bilgi sağlıyor. Konya merkezde bulunuyor ve yürüyerek gelmeniz gerekiyor. Müze kart ile girebiliyorsunuz.
Karatay Medresesi

Karatay Medresesi

Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır.
İsmailağa Medresesi

İsmailağa Medresesi

Eşrefoğlu Cami’nin batısında olup, Seyfettin Süleyman Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra Büyük Emir İsmail Ağa tarafından onarılmıştır. ...
İnce Minareli Medrese

İnce Minareli Medrese

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254 yılında (Hicri 663) yaptırılmıştır. Mimarı Abdullah ...
Arkeoloji Müzesi (Taş Medrese)

Arkeoloji Müzesi (Taş Medrese)

Arkeoloji Müzesi (Taş Medrese), Konya'daki Arkeoloji Müzesi, tarihin derin izlerini taşıyan eşsiz bir hazinedir. Özellikle Taş Medrese olarak ...
Sırçalı Medrese

Sırçalı Medrese

Sırçalı Medrese, Konya'da bulunan, bir 13. yüzyıl medresesidir. Açık avlulu, iki eyvanlı ve iki katlı bir medresedir. II. ...