Lale Adası

Lale Adası (Dolap Adası), Balıkesir ili Ayvalık ilçesi ile Cunda Adası arasında geçişi sağlayan küçük adadır. Antik çağ ve Bizans dönemlerinden beri yerleşim yeri olduğu düşünülen ada, günümüzde doğal sit alanı olarak da koruma altına alınmıştır. Geçmişte Kremydonisi olarak adlandırılan ve Dolap Adası olarak da bilinen Lale Adası nerede? Lale ...

Lale Adası

Lale Adası (Dolap Adası), Balıkesir ili Ayvalık ilçesi ile Cunda Adası arasında geçişi sağlayan küçük adadır. Antik çağ ve Bizans dönemlerinden beri yerleşim yeri olduğu düşünülen ada, günümüzde doğal sit alanı olarak da koruma altına alınmıştır. Geçmişte Kremydonisi olarak adlandırılan ve Dolap Adası olarak da bilinen Lale Adası nerede? Lale Adası'na nasıl gidilir? gibi sorularınızın cevaplarına ve Lale Adası hakkında tüm detaylı bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Lale Adası (Dolap Adası), Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde yer alan ada, Cunda Adası ile Ayvalık arasında Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olan Ayvalık Boğaz Köprüsü ile bağlanmıştır. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan adanın tarihçesi oldukça zengindir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde adada bulunan tarihi yapılardan bazıları günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Sadece tarihi değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de büyüleyici bir nokta olan ada, zeytin ağaçlarıyla bezenmiş tepeleri, berrak Ege denizi ve masmavi gökyüzü ile adeta bir cennet köşesini andırır. Tüm bu doğal güzellikler, fotoğrafçıların ve doğa tutkunlarının gözdesi haline gelmiştir.

Birbirinden eşsiz manzaraları ve tertemiz doğasıyla huzurlu bir tatil deneyimi için Lale Adası'nda bulunan butik otellerde konaklayabilir, adaya yakın konumu ile bilinen ve Ayvalık'da gezilecek yerler arasında en çok tercih edilen Şeytan Sofrası ile Taksiyarhis Kilisesi'ni gezi planınıza ekleyebilirsiniz.

Lale Adası (Dolap Adası) Nerede?

Lale Adası nerede, Lale Adası Balıkesir ili Ayvalık Körfezi'nde yer alan ve Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Adanın diğer adı "Dolap Adası" olarak da bilinir. Ege Denizi'nin güzellikleri içinde, Ayvalık'ın hemen açıklarında konumlanmıştır.

Lale Adası'na Nasıl Gidilir?

Lale Adasına nasıl gidilir? Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Ayvalık'tan Cunda Adası'na giderken, karayolu ile önce Lale Adası'ndan geçilir, sonra Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü  ile Cunda Adası'na ulaşılır. Adaya ulaşmak için İstanbul'dan Yenikapı-Bandırma İDO deniz otobüsü ile 2 saatlik feribot yolculuğu yapabilir, ardından karayolu ile 3 saatlik araba yolculuğu ile Ayvalık'a varabilirsiniz. Ayvalık'tan Lale Adası'na taksi dolmuşlar veya belediye otobüsleri ile gidebilirsiniz. Ayrıca Ayvalık'tan Cunda Adası'na karşılıklı çalışan nostaljik motorlu tekneler ile deniz yoluyla da Lale Adası'na ulaşabilirsiniz.

Lale Adası'nın Tarihi

Lale Adası'nın tarihi, Ayvalık Adaları'nın tarihi ile paralellik göstermektedir. Ayvalık Adaları, Antik Çağ'da Hecatonnesoi (Yüz Ada) olarak bilinmekteydi. Roma, Bizans, Ceneviz, Venedik, Osmanlı ve Yunanistan gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan adalar, 1923'te Türkiye'ye katılmıştır. Lale Adası da bu süreçte birçok kültürel etkileşim yaşamıştır. Ada üzerinde Rum mimarisinin izlerini taşıyan eski evler, kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır.

Lale Adası'nın Coğrafyası

Lale Adası'nın coğrafi yüzölçümü yaklaşık 1,5 km2'dir. Ada, Cunda Adası ile kuzeyden ve Ayvalık ile güneyden dolgu yolu ile bağlanmıştır. Ada üzerinde yüksek dağlar veya tepeler bulunmamaktadır ve tipik Akdeniz ikliminin özelliklerini taşımaktadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Zeytinlikler, çam ormanları ve makiler ile kaplı ada çevresinde irili ufaklı birçok ada ve kayalık bulunmaktadır.

Lale Adası Gezilecek Yerler

  • Lale Adası gezilecek yerler, Lale Adası Ayvalık'ın önemli turistik merkezlerinden biridir. Ada, deniz turizminin yanı sıra kültür ve doğa turizmine de imkan sağlamaktadır. Konaklama, yeme-içme ve alışveriş imkanları bulunan ada, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır. Dolap Adası'nda gezilecek yerler arasında şunlar sayılabilir:
  • Ayvalık Boğaz Köprüsü: Cunda Adası ile Lale Adası arasında 1964 yılında yapılmış olan köprüdür. Köprüden geçerken adaların manzarasını seyredebilirsiniz.
  • Taksiyarhis Kilisesi: Lale Adası'nın en büyük kilisesidir. 1873 yılında inşa edilmiştir. Kilise, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
  • Aşıklar Tepesi: Lale Adası'nın güneybatısında yer alan bir tepe noktasıdır. Tepeden Ayvalık Körfezi'nin panoramik görüntüsünü izleyebilirsiniz.
  • Şeytan Sofrası: Lale Adası'nın güneydoğusunda bulunan bir volkanik tepe noktasıdır. Tepenin üzerinde şeytanın ayak izi olduğuna inanılan bir çukur vardır. Tepeden Ayvalık'ın muhteşem gün batımını seyredebilirsiniz.
Dolap Adası, Ali Çetinkaya, 10400 Ayvalık/Balıkesir, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 11 yorumun ortalaması 4.7
Seleona
27 Şub 2022
(bir yıl önce)
Buranın adı Lale Adası! Ve Ali Çetinkaya değil Mithatpaşa Mahallesi!
symsyah
22 Şub 2023
(6 ay önce)
Yeryüzünün cenneti
Ipek Tanyas
19 Oca 2020
(3 yıl önce)
Bu adanın adı Lale adası değil miydi, Dolap Adası ismi nerenin literatürü
Ceyda Özkan
17 Nis 2023
(4 ay önce)
kanun esasi
08 Haz 2022
(bir yıl önce)
Marmara Adası

Marmara Adası

Erdek’e yakın tatil yerlerinden biri olan Marmara Adası, Marmara Denizi’ndeki en büyük adadır. Marmara Adası aynı zamanda Balıkesir’e ...
Cunda Tımarhane Adası

Cunda Tımarhane Adası

Şeytan Sofrası'nın eteklerinde yer alan Tımarhane Adası, Cunda Adası'na giden ziyaretçilerin mutlaka uğraması gereken bir doğa harikası. Günümüzden ...
Erdek Paşalimanı Adası

Erdek Paşalimanı Adası

Marmara Denizi’nin en büyük adası olan Paşalimanı Adası, Erdek’e bağlı olan 3 büyük adadan bir tanesi. Berrak denizi, ...
Cunda Şeytan Sofrası

Cunda Şeytan Sofrası

Çepçevre sarp kayaların üzerinde kurulu bir tepe Şeytan Sofrası. Masmavi deniz, gözün alabildiğine yeşil çamlıklar ve birbirinden güzel ...
Ayvalık Maden Adası

Ayvalık Maden Adası

Ayvalık Maden Adası, çeşitlilik sunan doğasıyla dikkat çeken bir ada olarak öne çıkar. Adanın çeşitli koylarında tuz birikintileri ...