Merdivenli Yokuş ve Tarihi Balat Evleri

Sosyal medyaya fotoğraf koymayı sevenlerin en çok dikkatini çeken mekan haline gelmiş olan Balat renkli evleri ve merdivenli yokuşuyla tanınıyor. Yokuşun solundaki Unesco projesiyle koruma altına alınmış evler genellikle esnafa aittir. Balat, İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı bir semttir. Zamanında bu bölgede 15. yüzyılda İspanya'dan sürgün edilen Sefaradlar(İspanya'dan gelen Yahudiler), Balat'a ...

Merdivenli Yokuş ve Tarihi Balat Evleri

Sosyal medyaya fotoğraf koymayı sevenlerin en çok dikkatini çeken mekan haline gelmiş olan Balat renkli evleri ve merdivenli yokuşuyla tanınıyor. Yokuşun solundaki Unesco projesiyle koruma altına alınmış evler genellikle esnafa aittir. Balat, İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı bir semttir. Zamanında bu bölgede 15. yüzyılda İspanya'dan sürgün edilen Sefaradlar(İspanya'dan gelen Yahudiler), Balat'a yerleşmişlerdir. bölgeden sonraki Gürcistan Yahudileri ile II.Beyazid'in davetiyle Enginizasyon'dan kaçan Sefardim Yahudileri geldi. 18. ve 19. yüzyıldan önce Balat evlerinin ahşap yapısıyla Yahudi mimarisinin bir örneğini bize gösteriyor.

Balat, İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı bir semttir. Zamanında bu bölgede 15. yüzyılda İspanya'dan sürgün edilen Sefaradlar(İspanya'dan gelen Yahudiler), Balat'a yerleşmişlerdir. bölgeden sonraki Gürcistan Yahudileri ile II.Beyazid'in davetiyle Enginizasyon'dan kaçan Sefardim Yahudileri geldi. 18. ve 19. yüzyıldan önce Balat evlerinin ahşap yapısıyla Yahudi mimarisinin bir örneğini bize gösteriyor.

Balat evleri genellikle 2-3 katlı olup ön cepheleri dardır. Üst katlarında cumba denilen çıkmalar bulunur. İçeriden merdivenli ve kâgir yapılardır. Evlerin dış süslemeleri ve renkli kapıları Yahudi mimarisinin en gözde yapıtlarından olması oldukça dikkat çekicidir.

Yaşayan savaşlardan ve yeni bir Yahudi devletinin kurulması ile birlikte Balat Yahudilerinin bir kısmı 50'lerden sonra İsrail'e göç etmiş, bir kısmı da İstanbul'da başka semtlere taşınmışlardır. Balat'ta artık çok az Yahudi yaşamaktadır. Zamanların eski önemini kaybeden Balat evleri Unesco projesi kapsamında aslına uygun olarak yenilenmiş, bir araya getirilmiş pastel renklerle muhafazakarlar ve tam anlamıyla görsel şölen haline gelmiştir.

Ardından Renkli Balat Evleri denince aklınıza ilk gelen bu Merdivenli Yokuş ortaya çıktı. Camcı Çeşmesi Yokuşuna çıkmıyor, bir Balat evinin altında sizi enfes renkli camlar karşılıyor. Bu da renkli kapıların olduğu evi, Balat'ın en renkli evlerinden biri yapıyor.

Balat Evleri Renkli Kapılar Nerede?

Balat İstanbul'un Fatih ilçesinde Haliç kıyısında Ayvansaray ile Fener arasında bir semttir. Otobüs, Metro ve Tren ulaşımları mevcuttur.

Balat Evlerine Neden Gidilmeli?

Yürümeye ve nostaljiye ve fotoğraf meraklılarının vazgeçilmez mekanlarındandır. Dini hoşgörüyünün merkezi olan cami, kilise ve sinagoglar hep bir arada kardeşlik ortamını en güzel şekilde görmek isterseniz Balat evleri ilk tercihiniz olmalı.

Balatta Nereleri Gezilir?

  • Ortodoks Patrikhanesi,
  • Kırmızı Mektep (Fener Rum Lisesi)- Sancaktar yokuşu,
  • Ferruh Kethüda Camii,
  • Stefan Kilisesi,
  • Mustafa Paşa Hamamı,
  • Meryem Kilisesi,
  • Balat Sokakları,
  • Merdivenli Yokuş,
  • Fener Külhani Sokağı,
  • Cıfıtçılar çarşısı gibi,
  • Ahrida Sinagogu,

Balat Evleri Ne Yenir?

Tarihi Balat Turşucusu muhakkak tadını bakmanız gereken lezzetlerden bitanesidir.

Balat Evleri Neden Önemli?

Balat; ilk olarak, Bizans devrinde, Byzantion'dan (Haliç'ten) Vlaherna (Blachernae) Sarayı'na, giriş kapısı üzerinde bulunması ile değerlenmiş bir semttir. Osmanlı devrinde ise ticaretin ön katmanı olduğu çarşısı ile önem kazanmıştır.

Balatta Hangi Diziler Çekiliyor?

Dizideki Ufak Tefek Cinayetler,  Dostlar Kahvesi, Koçavalı Aş Evi ve Muhittin'in berberi Haliç kıyısında bulunan balat semtinin arka sokaklarından birinde yer alıyor.

Balat Evleri Ne Zaman Yapıldı?

15. yüzyıldan yaklaşık 500 yıl önce ilk yerleşimlerinin Museviler tarafından yapıldığı Balat, zaman içinde Hıristiyanlara, Rumlara ve oğlu olarak da Müslümanlara ev sahipliği yapmış, zülümden kaçan Yahudiler Balat'a yerleşmişlerdir. UNESCO Dünya Kültürü Mirası kapsamında korunan ve bazıları restore edilen Balat'taki evlerin geneli 18. ve 19. yüzyıldan önceki ahşap yapısıydı.

Balat Diğer Adı Nedir?

Eski adı Rumca “saray kapısı'” manasına gelen “Palation” kelimesinden gelmiş olan Balat, daha sonraları ise bir semt ismi haline gelmiştir.

Balat Evleri Kim Yaptı?

Yaklaşık 500 yıl önce ilk yerleşimlerinin  Museviler tarafından yapıldığı Balat, zaman içinde Bundan Sonra Hristiyanlara, Rumlara ve oğlu olarak da Müslümanlara ev sahipliği yaptığı için Balat evleri de tüm bu geçmişin geçmişini bugüne taşıyacak biçimlerde hayatiyetini sürdürmeye devam ediyor.

Balat Kaç Kilise Var?

Fener ve Balat Bölgesindeki  5  Kiliseler ve Katedraller (İstanbul) bulunur.

 

Balat, Merdivenli Ykş., 34087 Fatih/İstanbul, Türkiye

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 568 yorumun ortalaması 4.5
Doğanın Şiiri
19 Ara 2022
(2 hafta önce)
Balat sokaklarında gezerken tesadüfen denk geldim. Fotoğraf için güzel yer. Ama bazı sığırlar yolun ortasına arabasını bırakıyor. Manzara kapanıyor. Umarım güzel kareler çıkartırsınız. Buranın çok yakınında cennet mahallesi dizisinin çekildiği yer bulunuyor. Uğramanızı tavsiye ederim. İyi gezmeler. Bu arada gitmeden yanınıza mama alırsanız sevinirim. (Çok kedi var😄)
Hakan Doğan
29 Kas 2022
(bir ay önce)
Balat eski İstanbul'un gayrimüslim tebasının çoğunlukla yaşadığı yerdir. Merdivenli yokuş evlerinde yahudi cemaatine mensup varlıklı aileler yaşıyormuş. UNESCO projesi kapsamında aslına uygun olarak yenilenen sokak, geçmişte çok sayıda film ve diziye de ev sahipliği yapmış. Pastel renklerle boyanmış cumbalı evler, rengarenk boyanmış merdivenler, arnavut kaldırımlı taş sokakları ile fotoğraf severlere harika pozlar veren bu sokak Balat'ta ziyaret edilmesi gereken yerlerden.
hatip polat
11 Eyl 2022
(3 ay önce)
Balat sokaklarını gezerken mutlaka görmeniz gereken bir sokağı evlerin renkleri ve sokağın düzeni çok güzel gözüküyor fotoğraf çekmek için harika bir yer merdiven yokuşu biraz yorucu ama o güzel görüntüler için gitmeye değer bir yer öneririm
Soner Öner
11 Nis 2022
(8 ay önce)
Güzel, naif bir dokusu var, tarihi doku tam olarak korunmuş mu? Tartışmaya açık. Ama gidilmiş iken görülmesi tavsiye edilir.
Alpaslan Alandağ
19 Eki 2022
(2 ay önce)
İstanbul nostaljik olarak en güzel yerlerinden biri balat . Muazzam tarihi ile büyüleyici ve güzelliği ile baya ilgi gören bir semt .
Beykoz Korusu

Beykoz Korusu

İçerisinde köşkler, havuzlar, kuş evleri ve çocuk oyun alanları bulunan Beykoz Korusu 150 dönümlük bir alana sahip. Boğaz ...
Yeniköy

Yeniköy

İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı, Boğaziçi'nin kuzey kıyısında bulunan bir semttir. Tarihi ve doğal güzellikleri, deniz manzarası ve yürüyüş ...
Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi

İstanbul’un en popüler caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi geçtiğimiz yıllarda dünyanın 4. en iyi alışveriş caddesi seçildi. Lüks ...
Simenoğlu Köşkü

Simenoğlu Köşkü

Simenoğlu Köşkü, Türk sinema tarihine adını yazdıran birçok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapan bir yapı. İstanbul'da yer alan ...
Huber Köşkü

Huber Köşkü

Günümüzde Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak kullanılan Huber Köşkü Tarabya’nın güneyinde yer alıyor. Boğaza nazır 64.000 m²'lik bir koruluğa sahip ...