Tendürek Dağı
Tendürek Dağı
Tendürek, ülkemizin beşinci büyük volkanik dağıdır. Büyük kısmı lav platoları üzerinde uzanan meralarla kaplıdır ve bu alanlarda siyah ve delikli kayalar geniş yer kaplar. Dağda iki volkan konisi ve bir krater bulunmaktadır. Konilerin çevresinde aşırı otlatmadan kaynaklı bitki örtüsü çok gelişmemiştir. Dağın güneyinde Çaldıran Ovası uzanır, kuzeydoğusunda ise Doğubayazıt Ovası bulunur. Alanın doğu sınırının bir kısmı İran’a komşudur. Bu zirveye çıktığınızda göreceğiniz harika manzara yol boyunca çektiğiniz zorluğa değecektir.
Tendürek Dağı Hangi İldedir?
Tendürek Dağı, Türkiye'de Doğubayazıt ile Çaldıran arasında bulunan volkanik dağdır.
Tendürek Dağında Ne Yapılabilir?
Dağcılık ve Kamp yapmaya elverişli olan tendürek dağına çıkmak için belediyeden ve askeriyeden gerekli izinler alınmalıdır.
Tendürek Dağı En Son Ne Zaman Patladı?
1597 ve 1657'de iki tarihsel püskürme gerçekleştirmiştir. Şu anda sönmüş bir volkanik dağ olmasına rağmen dağın doğusunda bulunan ve çapı yaklaşık 500 metre olan kraterden sıcak su buharları ve hidrojen sülfür gazları çıkar.
Tendürek Dağı Canlı Ekosistemi Nasıldır?
Kraterler çevresinde fazla bitki örtüsü bulunmaz. Dağın kuzeydoğusunda Doğubayazıt Ovası, güneyinde Çaldıran Ovası yer alır. Doğusunda İran toprakları bulunur. Dağın güneyindeki taşlık yamaçlarda dağ stepleri bulunur. Otlatma baskısının azaldığı yerlerde kısa çalı toplulukları görülür.
Gökkuzgun, çobanaldatan, kirazkuşu ve kara alınlı örümcek kuşu bu bölgede üremektedir. Bozkır kartalının alanda ürediği düşünülmektedir. Karagözlü mavi kelebek ve Apollo gibi kelebek türleri ve Bendimahi kertenkelesi gibi sürüngenler önemli türlerdir. Çevrede meralarda hayvancılık yaygın olduğu için aşırı otlatma ile ağaç kesme bitki örtüsünü tehdit etmektedir. Bölgede arıcılıkta yapılmaktadır.
Değerlendirmeler