Tarihin En Uzun ve En Eğlenceli Yolu

Nomatto

Tarihin En Uzun ve En Eğlenceli Yolu

Yerebatan Sarnıcı! / Haftanın Fırsatı ilerlet.com / İpek Yolu: Tarihin En Uzun ve En Eğlenceli Ticaret Yolu / Soru: Türkiye’de Yanardağ Patlar Mı? / Kavuşamayan Aşıkların Tepesi / Oscar Filmleri / Kısa Kısa Haberler

Merhaba; gezgin ruhunuza hitap eden, gezi ve tatil tutkunuzu canlı tutacak bilgi, ipucu ve önerileri haftalık e-postalarımızla sizlerle paylaşıyoruz. Özel olarak tasarladığımız seyahat planları ve önerilerimizin daha fazlası için sizi nomatto.com’a bekliyoruz. Ayrıca eğlenceli içeriklerimizi @nomattosocial instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bugün neler var?

  • Yerebatan Sarnıcı!

  • Haftanın Fırsatı

  • İpek Yolu: Tarihin En Uzun ve En Eğlenceli Ticaret Yolu

  • Soru: Türkiye’de Yanardağ Patlar Mı?

  • Kavuşamayan Aşıkların Tepesi

  • Oscar Filmleri

  • Kısa Kısa Haberler

 

Yerebatan Sarnıcı

Bugün sizlere İstanbul'un en gizemli ve büyüleyici yerlerinden birini anlatacağız. Yerebatan Sarnıcı, tarihi yarımada'nın sırlarla dolu sütunlu mirası. Hazırsanız, gelin bu gizemli yerin hikayesine birlikte göz atalım.

Yerebatan Sarnıcı'nın tarihi Bizans İmparatorluğu'na kadar uzanıyor. 6. yüzyılda İmparator I. Justinianus tarafından yaptırılmış. Sarnıçlar, yağmur suyu veya kaynak suyu toplamak için yer altında veya yer üstünde inşa edilen bildiğimiz su depoları. Yerebatan Sarnıcı da yer altında bulunan ve 9 bin 800 metrekarelik bir alana yayılan devasa bir su deposudur. Bu sarnıcın içinde yaklaşık 100 bin ton su saklanabiliyordu. Belgrad Ormanlarından Valens Su Kemeri aracılığıyla gelen su şehre yaklaştığında ikiye ayrılıyor ve bir kolu Yerebatan Sarnıcı'na bağlanıyordu.

Sultanahmet meydanına yakın olan Yerebatan Sarnıcı günümüzde müze olarak ziyarete açık ve haftanın her günü saat 09:00-19:00 arasında gezilebiliyor. Yerebatan Sarnıcı'na girdiğinizde kendinizi başka bir dünyada hissedeceksiniz. Kemerli tavanlarını taşıyan 336 adet mermer sütunun arasında dolaşırken, loş aydınlatma ve hafif müzik eşliğinde tarihin derinliklerine dalacaksınız. İsterseniz su seviyesinin altındaki balıkları izleyebilir, Medusa heykellerinin yanına gidip fotoğraf çektirebilir ya da sesli rehberden sarnıcın hikayesini dinleyebilirsiniz. Gerçi sizin için hazırladığımız Yerebatan Sarnıcı yazısından sonra rehbere ihtiyacınız kalmayacak 😉 Yerebatan Sarnıcı'nın mimari yapısı, önemi nedir, o dönemde nasıl kullanıldığı, Medusa heykelinin hikayesi gibi birçok sorunun cevabına ulaşmak için sizi 👉 Yerbatan Sarnıcı yazımıza alalım.

Medusa neden ters bakıyor? Cevabı yazımızda

HAFTANIN FIRSATI

💥İlerlet.com dan alacağınız tüm eğitimlerde geçerli %30 indirim kodu 💥

Gezmek güzel ama eğitim de şart. Çocuklarımıza mekân bağımsız bir eğitim imkânı yok mu diye çıktığımız arayışta ilerlet.com ile karşılaştık. İlerlet 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrencilere internet üzerinden online canlı derslerle eğitim verilen tam teşekküllü dijital bir dershane. Tüm derslerin canlı ve etkileşimli olması öğrencilerin odaklanmasını kolaylaştırırken, kaçıranlar bu derslerin kayıtlarını da izleyebiliyor. Çocukları bilgisayarla başbaşa bıraktığımız online eğitim portalları güven vermezken, ilerlet’te tüm sürecin etkileşimli olması ve rehberlik öğretmeninin sürekli takibi bizi memnun netti. Deneme dersine girdikten 5 dakika sonra rehberlik öğretmeni aradı ve kızınınızın hoparlörü kapalı, bizi duyamıyor açar mısınız dedi 😵 Bu deneyimi mutlaka sizlerle paylaşmalıyız dedik ve sizin için %30 indirimli bir fırsat ayarladık. Son olarak depremden etkilenen çocuklarımız için dönem sonuna kadar ücretsiz derslere katılım imkânı da var. “NOMATTO30” koduyla takipçilerimize özel %30 indirim fırsatından faydalanabilirsiniz😄 Bizim tavsiyemiz ücretsiz deneme dersine kaydolun, beğenirseniz indirimi kullanın. Biz beğendik, onun için diyoruz ki:

nomatto.com rotanızda,

ilerlet.com eğitimde ilerletir! 😉 

Tarihin En Uzun ve En Eğlenceli Ticaret Yolu

İpek Yolu, adını duyunca akla ipek kumaşların taşındığı bir yol gelebilir ama İpek Yolu aynı zamanda kültürlerin, dinlerin, fikirlerin ve hatta hastalıkların da yayıldığı bir yoldur. Bu yolda hem zenginlik hem de macera hem dostluk hem de düşmanlık hem bilgelik hem de cehalet vardı. 💫 

İpek Yolu, Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan dünyaca ünlü bir ticaret yoludur. Uzunluğu tam olarak bilinmese de yaklaşık 10 bin km olduğu tahmin ediliyor. İpek başta olmak üzere porselen, kâğıt, baharat ve değerli taşlar gibi pek çok mal taşınmıştır. İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda bilgelerin, orduların ve maceraperestlerin de yolu olmuştur. 🐫 

İpek Yolu'nun tarihi MÖ 130’a kadar uzanır. O zamanlar Çin'in Han Hanedanlığı dönemindeyiz. İmparator Wu Di, Roma ile ilişki kurmak istiyor. Ama arada çok büyük bir engel var: Orta Asya'nın bozkırları. Burada yaşayan Türkler hem çok savaşçı hem de çok yüksek vergiler istiyorlar. Wu Di'nin elçi olarak Zhang Qian adında bir adamı seçiyor. Zhang Qian 13 yıl boyunca Orta Asya'yı dolaşıyor. Birçok macera yaşıyor. Bir ara esir düşüp kaçmayı başarıyor. Sonunda Roma'ya ulaşamasa da Çin'e geri dönüyor ve gördüklerini anlatıyor. Wu Di çok memnun kalıyor ve Zhang Qian'i tekrar gönderiyor. Bu sefer daha çok adamla gidiyor ve daha çok yer görüyor, anlaşmalar yapıyor ve Zhang Qian'in gezileri sayesinde Çin ile Orta Asya arasında bir ticaret yolu oluşuyor.

Böylece kurulan İpek Yolu 15. yüzyıl sonunda İstanbul’un fethi ve denizcilik teknolojisinin gelişmesiyle Portekizli denizcilerin daha ucuz ve hızlı olan Hindistan deniz yollarını tercih etmeye başlamasına kadar aktif şekilde kullanılıyor.

İpek Yolu nerede başlar, nerede biter, yolculuk ne kadar sürer, güzergâhta hangi şehirler vardır, yol güvenli miydi, eskiden de adı ipek yolu muydu gibi birçok sorunun cevabını derlediğimiz keyifli bir yazı için Nomatto.com 😊 

Zigana Dağı - İpek Yolu

Soru: Türkiye’de Yanardağ Patlar Mı?

Biliyorsunuz Türkiye’de yok yok! Yok artık diyebilirsiniz ama ülkemizde 13 aktif volkan var 😱. NemrutAğrıSüphanTendürekErciyes ve Hasan Dağı gibi dünyanın en etkileyici (ve potansiyel olarak tehlikeli) jeolojik harikalarından bazılarına ev sahipliği yapıyoruz. Daha da ilginci yakın sayılabilecek bir zamanda patlayanları var.

Mesela Nemrut 1692'de, Ağrı 1840'ta ve Van Tendürek de 1855'te patlamış. Şimdilik efendi efendi durduklarına bakmayın tamamen susmuş değiller😨.

Peki yakın zamanda Türkiye'de volkanik bir patlama olur mu?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok maalesef. Volkanlar, magma basıncı, tektonik hareketler, sismik aktivite ve iklim değişikliği gibi birçok faktöre bağlı olan öngörülemeyen ve karmaşık olaylardır.

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız ve hala etkilerini hissettiğimiz Maraş depremi bu volkanları tetikledi mi diye soranlar olabilir. Neyse ki, bu pek olası görünmüyor🙏. AFAD yetkililerine göre, deprem ile volkanlar arasında bağlantı olduğuna dair bir kanıt yok. Artan gaz emisyonları, zemin deformasyonu, sismik sürüler, kül tüyleri veya lav akışları gibi belirtiler yakından izlenerek patlama öncesinde önlem almak mümkün. Olası bir tehlike durumunda AFAD tarafından uyarı yapılacağı belirliyor.

Sonuç olarak, Türkiye'de yanardağ patlaması olur mu sorusuna evet diyebiliriz ama şu an için panik yapacak bir durum yok. Zaten volkanın tepesi atarsa bizi dinlemez 🌋 Türkiye’nin yanardağlarımerak ediyorsanız listemize göz atın.

Kavuşamayan Aşıkların Tepesi

Yeşilçam filmlerinde aşıkların buluşma mekânı olan Beykoz Burun Bahçe tepesindeki iki ağaca birçok filmden aşinayızdır. Burası Yakın zamanda Acı Hayat dizisinin jeneriğinde kullanılmıştı. Gerçi yakın zaman diyoruz ama dizi yayınlanalı 15 yıldan fazla olmuş, yaşımız belli oldu 🤫 Neyse bu ağaçlar Yeşil Çam filmlerinde fazla gözükmüş olacaklar ki adeta bir Türk Filmi senaryosu gibi bir kaderle ağaçlardan birisi maalesef yıldırım çarpmasıyla hayata gözlerini yummuş. 😔 

Yalnız kalan tek ağaç, hüzünle denize bakıyor, sevdiğini düşünüyor yıllardır.

OSCAR 2023

Oscar ödüllerine bu yıl Everything Everywhere All At Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) filmi damga vurdu ve en iyi film dahil 7 dalda heykelciğe ulaştı. Filmde Michelle Yeoh çoklu evrenler arasında yolculuk eden bir kadını canlandırıyor ve başına gelen maceraları anlatıyor. Yeoh bu rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü de aldı. Film nasıldı derseniz, eğlenceli ama 7 dalda Oscar bize biraz abartılı geldi.

I.Dünya Savaşı'nda Alman askerlerinin yaşadıklarını anlatan All Quiet on the Western Front 4 dalda Oscar kazandı. Avatar: The Way of Water ise en iyi görsel efekt Oscar'ını aldı. Bu film Avatar serisinin ikinci filmi ve Pandora gezegeninde geçiyor. Gerçek olmasa da her gezi tutkunu bu filmdeki muhteşem manzaraları keyifle izlemiştir, hele de Imax’de izlediyseniz. Bizim için diğer bir ilgi çekici film ise The Banshees of Inisherin oldu. Bu film İrlanda'nın batısındaki küçük bir adada geçiyor ve iki arkadaşın birbirleriyle olan mücadelesini konu alıyor. Filmde İrlanda'nın doğal güzellikleri çok iyi yansıtılıyor. Yeşil tepeler, kayalık sahiller ve deniz manzaraları insanın İrlanda’ya gitme isteğini artırıyor.

Kısa Kısa Haberler

Sizin için derlediğimiz yeni seyahat rotalarından, bulunduğunuz bölgeye en yakın lezzet duraklarından, bir sonraki yolculuğunuza çıkmadan önce “iyi ki okumuşum” diyeceğiniz bilgilendirici ve keyifli içeriklerden haberdar olmak için e-posta listemize abone olabilir, arkadaşlarınızla paylaşarak NOMATTO’yu daha fazla kişiyle tanıştırmamıza katkı sunabilirsiniz.

📢Markaların Dikkatine: Gezi Tutkunu Okuyucularımız İçin Fırsat Arıyoruz!

Merhaba, marka sahipleri! Her zaman yeni maceralar arayan seyahat meraklılarına sunacak harika bir şeyiniz varsa, tam size göre izleyicilerimiz var. Nomatto ile fırsatlarınızı ulaştırın, yeni yerler keşfetmeyi seven yüksek gelirli okuyucularımıza markanızı tanıtma fırsatı yakalayın. Tamamsa bizi bulun!

Bu haftaki yayınımız nasıldı?

 

 

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 0 yorumun ortalaması 0.0
Henüz hiçbir değerlendirme bulunmamaktadır.
Havasız Top Olur Mu?

Havasız Top Olur Mu?

Amerikan Plakaları / Havasız Basketbol Topu / Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmuşlar / Haftanın Filmi - Cast Away ...
Rögar Kapağı Sanatı

Rögar Kapağı Sanatı

Japonya Rögar Kapağı Sanatı / Var Olmayan Dijital Giysiler / Sınırları Zorlayan Yaşamlar / Haftanın Filmi - Sully ...
Kahvaltıyı Kim İcat Etti?

Kahvaltıyı Kim İcat Etti?

Soru: Kahvaltıyı Kim İcat Etti? / Evliya Çelebi / Orman Yangınları / Rus Salatasına Rusya’da Ne Diyorlar? / ...
Kirli Hanım Bronzu Kaptı

Kirli Hanım Bronzu Kaptı

Kirli Hanım: Bronz Madalyalı Lezzet / Tam Dijital Pasaport / Başka Bir Gezegende Olduğunuzu Düşündürecek 6 Doğa Harikası ...
Nereye gitti bu yıldız?

Nereye gitti bu yıldız?

Nereye Gitti Bu Yıldız? / Mitolojik Zeus Mağarası / LEGO Otelleri / Trdelnik Tatlısı / Kısa Kısa Haberler ...