NOMATTO
Vikingler İstanbul'daymış!

E-posta Bültenimize Üye Ol

Vikingler İstanbul'daymış!

Fırsat varken gidin bir Tavuk döner yiyin, çünkü laboratuvarda üretilmiş tavuklar geliyor. Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA UPSIDE Foods ve GOOD Meat adlı iki firmanın tavuk hücrelerinden laboratuvarda ürettiği etlleri satmasını onayladı. İşin güzel tarafı bu etler şimdilik çok pahalı olduğu için sadece lüks restoranlarda kullanılacak, yani 25 TL’ye ekmek arası döner + ayran menüsü şimdilik güvende😉.

Fırsat varken gidin bir Tavuk döner yiyin, çünkü laboratuvarda üretilmiş tavuklar geliyor. Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA UPSIDE Foods ve GOOD Meat adlı iki firmanın tavuk hücrelerinden laboratuvarda ürettiği etleri satmasını onayladı. İşin güzel tarafı bu etler şimdilik çok pahalı olduğu için sadece lüks restoranlarda kullanılacak, yani 25 TL’ye ekmek arası döner + ayran menüsü şimdilik güvende🐔.

Selam! Bu e-postada gezmeyi sevenler için keyifli bilgiler var. Nomatto.com’da daha çok seçenek, daha çok macera seni bekliyor. @nomattosocial instagram hesabımızda da eğlenceli paylaşımlarımıza göz atmayı unutma!

Bugün neler var?

  • Vikingler İstanbul’daymış!

  • Pamukkale Su Terasları

  • Dünyanın En Lezzetli Tatlıları

  • Meşhur Türk Çayı: Tiryakilerin Vazgeçilmezi

  • Günün Destinasyonu: Bodrum

  • Kısa Kısa Haberler

 

Vikingler İstanbul’daymış!

Yaklaşık 1300 yıl önce İstanbul’a gelen bir Viking Ayasofya’nın duvarına gizemli bir not bıraktı. Aradan geçen onca zamanda kimse tarafından anlaşılamayan hatta bir duvar çatlağı zannedilen not 60 yıl önce çözüldü. 9 yy’da savaşlarda elde ettiği başarılarla tüm Avrupa’da popüler hale gelen Vikingler bir dönem Bizans muhafızı olarak İstanbul’da görev yapmışlardı. İşte o askerlerden birisi olan Halvdan Ayasofya’nın duvarlarına günümüze kadar ulaşan bir not bıraktı. Bugün Viking Rünleri olarak bilinen bu gizemli çizgilerin sırrı 1964’te çözüldü. Yazının büyük kısmı geçen yıllar içerisinde silinse de runik yazıyla “Halvdan buradaydı!” yazdığı düşünülüyor. Bu yazıyı Ayasofya Camii’nin ikinci katında görebilirsiniz.

Kim bilir belki de en zarif sanatkârların yaptığı tarihi eserlere “Falanca buradaydı” diye kaba saba yazılar yazma geleneğini bu topraklara ilk defa Vikingler getirmiştir.

Pamukkale Su Terasları

Pamukkale Su Terasları, Denizli’mizde bulunan ülkemizin doğal güzelliklerinden biri. Tarihi Roma dönemine kadar uzanan bu bölgede, sıcak su kaynaklarının etkisiyle beyaz traverten terasların oluştuğu biliniyor. Bu teraslar, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alıyor ve dünyanın en önemli doğal harikalarından biri olarak kabul ediliyor. Zarar görmemesi için ziyaretçilerin ayakkabılarını çıkarması gerekiyor. Ayrıca yüzmek doğal yapıya zarar vereceğinden yasaklar yasaklanmış durumda. Peki Pamukkale travertenleri olarak da bilinen bu doğal harika nasıl oluşmuş?

Sıcak su kaynaklarından gelen minerallerle oluşan beyaz kireçtaşı yıllar içinde birikerek teras şeklini almış. Pamukkale'deki travertenlerin sıcak su kaynaklarından gelen minerallerle kaplanması, suyun sıcaklığına bağlı. Bu nedenle, terasların rengi ve görünümü yıl boyunca değişiyor. Sıcaklıkların daha düşük olduğu kış aylarında, teraslar beyaz renkli ve buzlu bir görünüme sahip olurken yaz aylarında ise, sıcaklıkların artmasıyla teraslar turkuaz renkli sularla kaplanıyor. Çökelez dağı eteklerinde yaklaşık 100 m. yükseklikte yer alan bu teraslar, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği görsel bir şölen oluşturuyor.

Pamukkale Su Terasları, doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve benzersiz yapılarıyla Türkiye'nin en önemli turistik destinasyonlarından biri.

Dünyanın En İyi Tatlıları

Sizce dünyanın en iyi tatlısını hangisi?🤔 Çocukluk lezzetlerinden büyükannelerin favori tariflerine kadar, sevilen tatlılar kişiden kişiye değişse de dünya genelinde kabul görmüş lokal tatıları sizlere tanıtacağız. Bu haftanın konuğu Alfajores:

Alfajores

Güney Amerika’nın tatlı kültürünü yansıtan bu lezzetli kurabiyeler, tek lokmalık gevrek hamurunun arasına sıkıştırılmış, süt reçelinden oluşur.🍪 Kurabiyelerin arasına sürülen süt reçeli, süt ve şekerin yavaşça pişirilmesiyle elde edilen karamelimsi bir krema. Latin Amerika'nın birçok ülkesinde popüler olan Alfajores, her ülkede farklı şekillerde yapılır. Bazı yerlerde kurabiyeler hindistan cevizi veya pudra şekeri ile kaplanırken, bazen de çikolata sosu ile doldurur. Çay veya kahve ile harika giden ve günün her saati yenebilen Alfajores, basit ama tatmin edici tadıyla dünyanın en lezzetli tatlıları listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Meşhur Türk Çayı: Tiryakilerin Vazgeçilmezi

Türk Çayı hakkında bilgi vermeden sorumuzu soralım.

Hangi ülkenin çay kültürü yoktur?

Login or Subscribe to participate in polls.

Ülkemizde tiryaki olunan şeylerin başında çay var. Hatta bazılarımız tarafından sudan fazla tüketildiğini biliyoruz. Peki Türk Çayı dünyada da ünlü mü, hakkında bilmediklerimiz neler? Cevaplar aşağıda 😉 

Türk çayı, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya ülkelerinde ünlü sayılabilir. Belki de Türk çayından daha ünlüsü Türkiye’nin çay tüketimi. Dünyanın en çok çay içen ülkesi Türkiye. En azından bu konuda kendi kendimize yeter bir ülkeyiz, kendimiz üretiyor kendimiz tüketiyoruz. 😎 

İşte size bugün çay içerken arkadaşlarınıza anlatacağınız birkaç keyifli bilgi:

  • Türkiye’de kişi başına yılda 3.16 kg çay tüketiliyor. Bizden sonra en yakın ülke 2 kg ile İrlanda.

  • 5000 yıl öncesinde çay, içecek olarak değil şifalı bir bitki olarak görülüyor, tedavilerde kullanılıyordu.

  • Çay bitkisi hasat edilmediğinde daha da büyüyerek 16 metrelik çay ağacı ortaya çıkıyor ve buradan çay ağacı yağı elde ediliyor.

  • Çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecektir.

  • Çay, doğru miktarda kullanıldığında antioksidan kaynağı olarak hazmı kolaylaştırıyor.

  • Şekersiz çay tüketirseniz alacağınız kalori miktarı 0’dır. Diyet dostu 😊

Gelelim baştaki sorumuzun cevabına, Yunanistan yanı başımızda olmasına ve birçok konuda bizimle benzer bir mutfak kültürüne sahip olmasına rağmen pek çay kültürü yoktur ve dünyanın en az çay tüketilen ülkeleri arasındadır. 😇 

Günün Destinasyonu - Bodrum

Ege’nin incisi, deniz tatillerinin vazgeçilmezi Bodrum… Yazın tüm Türkiye’nin akın ettiği Bodrum’un tadını çıkarmak istiyorsanız ilkbaharda gitmeniz lazım.

Muğla’nın hatta ülkenin en sevilen ilçelerinden biri olması tesadüf değil tabii ki. Kendine has beyaz evleriyle çevrili mimarisi, yemyeşil güzelliğinin masmavi deniziyle olan uyumu, TürkbüküYalıkavakCennet Koyu gibi birbirinden güzel koyları-plajlarıPedasa Antik KentiHalikarnas Mozolesi gibi önemli tarihi yerleri

Halikarnas Mozolesi - Bodrum

Kışın 175 bin olan ilçe nüfusu yaz aylarında 1,5 milyona kadar ulaşıyor. E hal böyle olunca özellikle bayram tatili gibi dönemlerde iğne atsanız yere düşmeyecek duruma da gelebiliyor. Talep çok olunca fiyatlar da biraz uçuyor. Olsun biz Bodrum’u böyle seviyoruz.

2018 - Bodrum

Kısa Kısa Haberler

  • Tüm dünya faciayla sonuçlanan Titanik ziyaretini konuşuyor.

  • Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı açıldı.

  • 551 plaj mavi bayrak almaya hak kazandı.

Sizin için derlediğimiz yeni seyahat rotalarından, bulunduğunuz bölgeye en yakın lezzet duraklarından, bir sonraki yolculuğunuza çıkmadan önce “iyi ki okumuşum” diyeceğiniz bilgilendirici ve keyifli içeriklerden haberdar olmak için e-posta listemize abone olabilir, arkadaşlarınızla paylaşarak Nomatto’yu daha fazla kişiyle tanıştırmamıza katkı sunabilirsiniz.

📢Markaların Dikkatine: Gezi Tutkunu Okuyucularımız İçin Fırsat Arıyoruz!

Merhaba, marka sahipleri! Her zaman yeni maceralar arayan seyahat meraklılarına sunacak harika bir şeyiniz varsa, tam size göre izleyicilerimiz var. Nomatto ile fırsatlarınızı ulaştırın, yeni yerler keşfetmeyi seven yüksek gelirli okuyucularımıza markanızı tanıtma fırsatı yakalayın. Tamamsa bizi bulun! 🔍

Bu haftaki yayınımız nasıldı?

Login or Subscribe to participate in polls.

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 0 yorumun ortalaması 0.0
Henüz hiçbir değerlendirme bulunmamaktadır.
Sülale Daralıyor

Sülale Daralıyor

Denizaltı Yatı / Zamana Meydan Okuyan Muhteşem Kaya Oluşumları / Yüzeysel Analiz: Sülale Daralıyor! / Haftanın Filmi - ...
Bu Saraylar Kimin İçin?

Bu Saraylar Kimin İçin?

Osmanlı Kuş Sarayları / Türkiye'nin Farklı Bayram Gelenekleri / Hollanda’nın Eşsiz Yapısı: Aquaduct Veluwemeer / Bir Adadaki Bir ...
Parayı Ver Mışıl Mışıl Uyu

Parayı Ver Mışıl Mışıl Uyu

Parayı Ver Mışıl Mışıl Uyu / Dünyanın En Eski Oteli- Nishiyama Onsen Keiunkan / Ülkemizde Adına Festival Düzenlenen ...
Bu Bozuk Para Beş Ton

Bu Bozuk Para Beş Ton

Bu Bozuk Para Beş Ton / En Havalı Cadde Serisi: 5 Numara / Dünyanın En İyi Ekmekleri: Şampiyon ...
Türk Hamamı: Reloaded

Türk Hamamı: Reloaded

Türk Hamamı: Reloaded / Gelin Kayası / Salar de Uyuni / Vizesiz Gidilebilen Ülkeler: Makedonya / Haftanın Filmi: ...