NOMATTO
Gobitten Beteri Var: Yüzyıl Yumurtası

E-posta Bültenimize Üye Ol

Gobitten Beteri Var: Yüzyıl Yumurtası

Çocukken tahtadan roket yapanlar el kaldırsın! 🚀 Belki o zaman için fazla ilkel bulduğumuz bu oyuncaklar o kadar da ilkel olmayabilir. Kyoto üniversitesinden bir grup bilim insanı NASA ve Japon uzay ajansını uzaya tahtadan bir roket göndermek için denemeler yapmaya ikna etmişler. Manolya ağacının gövdesi yapılan testlerde öylesine sağlam bir performans göstermiş ki gelecek yıl gerçek uzay testine başlanacak. 🧑‍🚀

Selam! Bu e-postada gezmeyi sevenler için keyifli bilgiler var. Nomatto.com’da daha çok seçenek, daha çok macera seni bekliyor. @nomattosocial instagram hesabımızda da eğlenceli paylaşımlarımıza göz atmayı unutma!

Birkaç nedenden dolayı bu reklamı sizinle paylaşmaktan keyif duyuyoruz. 

  • ilerlet.com’u kendimiz denedik ve çok memnun kaldık. 

  • İşlerini severek yapan bir startup ve desteklemek istiyoruz. 

  • Onlar da bizi destekliyor😊 

  • Sadece Nomatto takipçilerine özel %10 Ekstra İndirim sağlıyorlar.🎉 

Peki nedir bu ilerlet.com? 5. sınıftan üniversite hazırlığa kadar tüm sınıflar için tüm yıl boyunca süren online eğitim kursu. Tüm dersler online canlı olarak işleniyor, saati ve zamanı geldiğinde öğrenciler ilerlet.com üzerinden derslere katılıyorlar, öğretmenlerle canlı ve interaktif olarak dersler işleniyor. Derse gecikirseniz anında telefonunuz çalıyor ve rehber öğretmenimiz “hadi neredesiniz ders başlıyor” diye sizi fırçalıyor 😊 Yine de kaçırırsanız dersin kaydını öğrenci sonrasında izleyebiliyor. Öğrenciye özel koç, her hafta düzenli olarak hem öğrenciyle hem de veliyle görüşmeler yapıyor ve öğrencinin gelişimini takip ediyor. Gezmeyi seven ekibimiz ilerlet’e bayıldı, beğenmesek paylaşmazdık. Nerede olursak olalım çocukların eğitimi eksik kalmıyor. Daha fazla bilgi için ilerlet.com u ziyaret edin veya direk  

Tel: 0850 888 7 666 telefonu arayın. 

Son olarak Nomatto’nun selamını söylemeyi unutmayın RehberimNomatto kupon koduyla %10 ekstra indirim sizin. 😉

Bugün neler var?

  • Antik Kütüphaneler

  • Eylül'de Denize Girilebilecek Yerler

  • Wat Samphran Tapınağı

  • Yüzyıl Yumurtası

  • Haftanın Filmi: 4 LATAS

  • Kısa Kısa Haberler

Antik Kütüphaneler

Ülkemizdeki 49.537 kütüphane bilgiye duyulan ihtiyacın ve öğrenmeye verilen değerin bir yansıması niteliği taşısa da asırlar öncesinde var olan ve tarihin derinliklerinde kaybolmuş olan 📚antik kütüphanelerin gölgesinde kalıyor. Zamanın ötesindeki bilgelikleri, el yazmalarının eşsiz güzellikleriyle koruyan bu antik kütüphaneler, bilginin en değerli merkezleri olarak tanınıyor. O zaman gelin hep birlikte birbirinden değerli 5 antik kütüphanenin hikâyesini keşfedelim. 👀

  • Asurbanipal Kütüphanesi: Asur hükümdarı Asurbanipal'in MÖ 7. yy.’da kurduğu ve dünyanın bilinen en eski kütüphanesi olan Asurbanipal Kütüphanesi, Irak Ninova'da bulunuyordu. Konularına göre düzenlenmiş yaklaşık 30.000 çivi yazılı tablet içeren bu eşsiz kütüphane arşiv belgeleri, dini ritüeller, bilimsel metinler ve 4.000 yıllık "Gılgamış Destanı" gibi edebiyat eserlerine ev sahipliği yapıyordu. Kitap aşığı Asurbanipal, kütüphanesinin çoğunu Babil'den ve fethettiği diğer bölgelerden eserleri yağmalayarak derledi. İlginçtir ki, Asurbanipal, tabletlerin çoğunu yağma yoluyla ele geçirmiş olsa da hırsızlık konusunda büyük bir endişe taşıyordu. Bir yazıtta, tabletlerinin çalınması halinde tanrıların onu lanetleyeceği, adını ve soyunu sileceği belirtiliyor. Arkeologlar tarafından 1849 yılında gün yüzüne çıkarılan kütüphane içeriğinin çoğu şu anda Londra'daki British Museum'da sergileniyor. 🏰

  • Celsus Kütüphanesi: Roma İmparatorluğu döneminde Roma şehrinde 20'den fazla büyük kütüphane bulunuyordu. Bu göz kamaştırıcı edebiyat koleksiyonlarını barındıran bu kütüphane sadece başkent değildi. MS 120 civarında, Roma konsülü Tiberius Julius Celsus Polemaeanus'un oğlu, babası için Efes şehrinde bir anma kütüphanesi inşa etti. Yaklaşık 12.000 parşömeni 📜barındırabilecek şekilde tasarlanan kütüphanenin en çarpıcı özelliği hiç şüphesiz içeride süslü bir lahdin içine gömülmüş olan Celsus idi. Celsus Kütüphanesi'nin süslü cephesi ve içerisinde Bilgelik, Erdem, Zeka ve Bilgi'yi temsil eden dört heykel Efes Antik Kenti içerisinde ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor. 😮

  • Bilgelik Evi: Bağdat, Bilgelik Evi ile öğrenim ve kültürde önemli bir merkezdi. MS 9. yüzyılda Abbasiler tarafından kurulan bu kurum, matematik, astronomi, bilim, tıp ve felsefe alanlarına odaklanan Farsça, Hintçe ve Yunanca el yazmalarıyla dolu büyük bir kütüphaneyi içeriyordu. Orta Doğu'nun önde gelen akademisyenleri, Arapçaya çeviri ve metin incelemek için Bilgelik Evi'ni ziyaret etti. Matematikçi el-Harezmi ve "Arapların Filozofu" olarak adlandırılan el-Kindi gibi önemli düşünürler burada yer aldı. Ancak 1258'de Moğollar'ın Bağdat'ı yağmalamasıyla korkunç bir sonla sonuçlandı. Efsaneye göre, o kadar çok kitap Dicle Nehri'ne atıldı ki, suları mürekkepten siyaha döndü. 📃

  • Papirüs Villası: Antik çağın en büyük kütüphanesi olmasa da "Papirüs Villası" koleksiyonu günümüze ulaşan tek kütüphanedir. Yaklaşık 1,800 parşömen Julius Sezar'ın kayınpederi tarafından inşa edilen bir villada bulunuyordu. Vezüv Yanardağı MS 79'da patladığında🌋, kütüphane 90 metrelik volkanik malzeme altında gömüldü ve volkanik tabakalar sayesinde korunmuş oldu. 18. yüzyılda yeniden keşfedilen kütüphanedeki yazıtlar her ne kadar korunmuş olsa da okunmaları neredeyse imkansız hale gelmişti. Dijital fotoğraflandırma, x-ray çalışmaları gibi günümüz teknolojileri ile halen incelenen parşömenler Napoli Ulusal Müzesi'nde yer alıyor.

  • Bergama (Pergamon) Kütüphanesi: MÖ 3. yy.da Attalid hanedanının inşa ettiği Pergamon Kütüphanesi, Bergama'da yer alır ve yaklaşık 200.000 parşömenlik eseri barındırmıştır. Athena'ya adanmış bir tapınak kompleksinin parçası olanı ve dört odadan oluştuğuna inanılan kütüphanenin üç odası kitap içeriği için ve diğeri ise ziyafetler ve akademik konferanslar için bir toplantı salonu olarak hizmet ediyordu. Antik tarihçi Pliny'ye göre, İskenderiye Kütüphanesi ile büyük bir rekabet içindeydi ve her iki kütüphane de metin koleksiyonları için yarıştı. Bergama, papirüs sevkiyatının durdurulduğu bir efsaneyle de anıldı ve döneminde parşömen üretim merkezi haline de geldi.

nomattosocial

View more on Instagram

Eylül'de Denize Girilebilecek Yerler

Sıcak yaz günleri geride kaldı ama deniz keyfiniz bitmedi! 🌞Eylül ayında Türkiye'nin muhteşem sahil şeridinde hala güneşin ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. İşte size Eylül ayında denize girebileceğiniz bazı harika yerler:

  • 🏖️ Antalya - Kemer: Havalar soğumaya başlasa da, Antalya'nın sıcacık kumları ve berrak denizi ile tatil keyfi devam ediyor. Kemer'in eşsiz güzelliklerini kaçırmayın deriz!

  • 🐚 Bodrum - Gümüşlük: Eylül, Bodrum'un en güzel yerlerinden biri olan Gümüşlük için de harika bir seçenek! Kalabalıktan uzak, huzurlu bir deniz keyfi için tam da zamanı.

  • 🏄 ‍Çeşme - Alaçatı: Rüzgar sörfü tutkunları, buraya dikkat! Alaçatı'nın rüzgarları Eylül ayında da harika. Hem rüzgarı yakalayın, hem de denizin keyfini sürün.

  • 🌅 Datça - Palamutbükü: Doğanın kalbinde huzuru bulmak isteyenler için Palamutbükü biçilmiş kaftan. Eylül, Datça'yı keşfetmek için en güzel zaman olabilir.

  • 🌊 Kaş - Kaputaş Plajı: Turkuaz sularıyla ve eşsiz atmosferiyle Kaputaş plajı eylül ayında da sizi bekliyor. Denizin tadını çıkarırken kumların arasında kaybolmayı unutmayın!

  • 🏝️Fethiye - Ölüdeniz: Ölüdeniz'in güzelliklerini anlatmaya kelimeler yetmez. Eylül ayında hala bu cenneti ziyaret etme şansınız var. Sakın kaçırmayın!

Wat Samphran Tapınağı

İnşası sırasında muhtemelen "Kocaman bir ejderha yuvası yapacağız!" diye düşünmüşler; çünkü Wat Samphran Tapınağı'nı ziyaret ettiğinizde, sanki bir ejderhanın 🐲evinin önünden geçiyormuşsunuz gibi hisse kapılıyorsunuz. 16. yy.da Çin'in Henan eyaletinde inşa edilen Wat Samphran Budist Tapınağı, etrafını saran pullu ejderha sebebiyle Ejderha Tapınağı adı ile anılıyor. Çin kültüründeki ejderhalara olan derin inancı yansıtan tapınak, sadece Çin'in değil dünyanın en ilginç yapıları arasında yerini almış durumda.

Yüzyıl Yumurtası

Gobit’e burun kıvıranlar için silah zoruyla da olsa Türk mutfağının kapısından dahi içeri giremeyeceğini düşündüğümüz bir lezzeti tanıtıyoruz: Yüzyıl Yumurtası.

Yaklaşık 600 yıl önce Çin'de keşfedilmiş olan Yüzyıl Yumurtası'nın tesadüfen kirecin içinde beklemiş ördek yumurtalarının denenmesiyle ortaya çıktığı biliniyor. Peki Çin mutfağının en tuhaf yemeklerinden biri olan Yüzyıl Yumurtası gerçekten yüz yıl bekletilerek mi hazırlanıyor, aslında hayır. Ördek, tavuk veya bıldırcın yumurtasının kil, kül, tuz ve kireç karışımı ile hazırlanan hamurla tamamen kaplanarak 3 ay bekletilmesiyle hazırlanan Yüzyıl Yumurtası'nın rengi, kimyasal bir reaksiyona girmesi sebebiyle önce yeşile, griye ve ardından siyaha dönüşüyor. Keskin kokusu ve garip görünüşüne rağmen Çinliler bunu afiyetle yiyor. Peki dünyanın en tuhaf mutfaklarından biri olan Çin mutfağı bizi şaşırttı mı? Tabii ki hayır 😜 

Haftanın Filmi: 4 LATAS

Gerardo Olivares'in yönettiği dramatik bir komedi olan "4 Latas" filmi, arkadaşlarının hastalığından haberdar olan Tocho ve Jean Pierre hastalanan arkadaşlarını ziyaret etmek amacıyla Mali'ye gitmeye karar verirler. 80'li yıllarda yaptıkları unutulmaz yolculuğu hatırlayan bu ikilinin, eski bir Renault ile tekrar Sahra Çölü'nü geçmeye çalışırken başlarına gelen komik ve dokunaklı olaylar keyifli bir seyir sunuyor. 🎞

Yönetmen: Gerardo Olivares

Oyuncular: Jean Reno, Hovik Keuchkerian, Susana Abaitua

Tür: Dramatik komedi

Rotten Tomatoes: % 57

IMDB: 5.9

Kısa Kısa Haberler

  • Türk hava yolu şirketinden uçuşlardaki çocuk ağlamalarından rahatsız olanlara özel uygulama.

  • 120 ton domates havada uçuştu.

  • Himalaya çamından nilüfer havuzlarına kadar 140 ağaç türüne ev sahipliği yapan Ankara’daki “Ağaç Müzesi” ziyaretçilerini bekliyor.

Sizin için derlediğimiz yeni seyahat rotalarından, bulunduğunuz bölgeye en yakın lezzet duraklarından, bir sonraki yolculuğunuza çıkmadan önce “iyi ki okumuşum” diyeceğiniz bilgilendirici ve keyifli içeriklerden haberdar olmak için e-posta listemize abone olabilir, arkadaşlarınızla paylaşarak Nomatto’yu daha fazla kişiyle tanıştırmamıza katkı sunabilirsiniz.

📢Markaların Dikkatine: Gezi Tutkunu Okuyucularımız İçin Fırsat Arıyoruz!

Merhaba, marka sahipleri! Her zaman yeni maceralar arayan seyahat meraklılarına sunacak harika bir şeyiniz varsa, tam size göre izleyicilerimiz var. Nomatto ile fırsatlarınızı ulaştırın, yeni yerler keşfetmeyi seven yüksek gelirli okuyucularımıza markanızı tanıtma fırsatı yakalayın. Tamamsa bizi bulun! 🔍

Değerlendirmeler

Google Yorumlarda 0 yorumun ortalaması 0.0
Henüz hiçbir değerlendirme bulunmamaktadır.
Nereye gitti bu yıldız?

Nereye gitti bu yıldız?

Nereye Gitti Bu Yıldız? / Mitolojik Zeus Mağarası / LEGO Otelleri / Trdelnik Tatlısı / Kısa Kısa Haberler ...
Kutup Ayısı Hangi Renk?

Kutup Ayısı Hangi Renk?

Beyazın Ardındaki Sır: Kutup Ayıları Ne Renk? / Waitomo Glowworm (Yıldız Kurdu) Mağarası / Kaptan-ı Derya Piri Reis ...
Biri Kovalak Biri Uyuntu, Ne Yapsam Bilemedim

Biri Kovalak Biri Uyuntu, Ne Yapsam Bilemedim

Sizce Nasıl Olur? / En Havalı Cadde Serisi: 1 Numara / Dünyanın Dört Bir Yanından Sulak Alanlar / ...
Acılı Şalgamlı Dondurma

Acılı Şalgamlı Dondurma

İnsanlar eskiden nasıl uyuyorlardı? Gün batımından sonra birkaç saat uyuyup gece yarısında uyanıyorlardı. Sonra birkaç saat daha uyanık ...
Her Yer Saç!

Her Yer Saç!

Gemiler Full + Full / Her Yer Saç! / Standart Rize Mimarisi! / Haftanın Filmi: 180° South (180° ...